Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Ρωσική προέλαση στη Γεωργία

(ΑΠΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr)
Μόσχα: Δεν έχουμε σχέδια εισόδου στην Τιφλίδα
Σαακασβίλι: Η χώρα μου είναι κομμένη στα δύο
Εντρομος ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι, τρίτος από αριστερά, σπεύδει με τη βοήθεια των σωματοφυλάκων του σε ασφαλές καταφύγιο, υπό την απειλή ρωσικής αεροπορικής επίθεσης, στο Γκόρι της Γεωργίας. Τα ρωσικά στρατεύματα κινούνταν απειλητικά χθες προς το γεωργιανό έδαφος, υποχρεώνοντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να οριοθετήσουν τη γραμμή άμυνάς τους γύρω από την πρωτεύουσα Τιφλίδα.
Ταυτόχρονα η Μόσχα απηύθυνε τελεσίγραφο στη Γεωργία να αφοπλίσει τα στρατεύματά της στη μεθόριο με τη Νότια Οσετία.
Από νωρίς χθες, γεωργιανές πηγές έφεραν τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν καταλάβει το Γκόρι, στα σύνορα με τη Νότια Οσετία, με τον πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι να ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εισέλθει σε τέτοια έκταση στο γεωργιανό έδαφος, ώστε ουσιαστικά έκοψαν τη χώρα του στα δύο.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Αμύνης αρνείτο κατηγορηματικά κάτι τέτοιο και αργά χθες ανακοίνωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ότι η Ρωσία «δεν έχει ούτε είχε ποτέ σχέδια προέλασης στην Τιφλίδα». Πάντως, κορυφαίος αξιωματούχος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ δήλωσε χθες στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι στρατιωτικοί παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών, με έδρα την Αμπχαζία, επιβεβαιώνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη στρατιωτική βάση του Σενάκι, στο γεωργιανό έδαφος.
Παράλληλα, επικρατούσε διπλωματικός πυρετός στα Ηνωμένα Εθνη, όπου καταβάλλονταν προσπάθειες για να οριστικοποιηθεί ένα κείμενο απόφασης, το οποίο θα ζητεί «άμεση εκεχειρία» στη Γεωργία, με τους Αμερικανούς να πιέζουν για την αυστηρότερη δυνατή διατύπωση κατά της Μόσχας.
Χθες, ωστόσο, η Ρωσία απέρριψε τις αξιώσεις της Δύσης για κατάπαυση του πυρός στη νότια Οσετία, όπου ο αριθμός των νεκρών -κυρίως αμάχων- έχει ξεπεράσει τους 2.000, με το επιχείρημα ότι όφειλε να αντιδράσει σε μιαν ανελέητη εκστρατεία γενοκτονίας της φιλοδυτικής κυβέρνησης της Τιφλίδας. Στη Ρωσία τα ηνία της κρίσης φαίνεται να έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: