Τρίτη 12 Αυγούστου 2008

Ο τρίτος κόσμος της πυρόσβεσης

(ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ http://www.enet.gr)
ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ Ο τρίτος κόσμος της πυρόσβεσης Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ Σκασμένα λάστιχα σε πυροσβεστικά οχήματα, ψυγεία με τρύπες, απλήρωτοι συμβασιούχοι, χειρουργικές μάσκες και γάντια... κηπουρικής, αντί για αντιασφυξιογόνες μάσκες και στολές βραδείας καύσεως, άρβυλα για μικροπόδαρους, και πληρωμές διοδίων, θεωρίες συνωμοσίας, ο «στρατηγός άνεμος» που διαφεντεύει και δύο επιχειρησιακοί υπεύθυνοι να «μαλλιοτραβιούνται» πάνω στα αποκαΐδια της Πάρνηθας.
Ολα τα παραπάνω θα συνέθεταν ένα ζουμερό και ξεκαρδιστικό μπεστ σέλερ πυροσβεστικής τρέλας.
Αν, βέβαια, όλα αυτά αφορούσαν ένα απλό μυθιστόρημα και όχι την αποκαρδιωτική πραγματικότητα.
Καθημερινές ιστορίες μιας πραγματικότητας που ξενίζει, τρομάζει και που βιώνουμε σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Γυμνοί από εξοπλισμό
Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό παραμένουν πολλοί εθελοντές πυροσβέστες, μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, ενώ οι ίδιοι προβλέπουν πως το Σώμα οδηγείται προς διάλυση.
Ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη, που καθιερώθηκε στη χώρα μας με τον νόμο 1951/1991, απαξιώνεται όλο και περισσότερο κάθε χρόνο, προς απογοήτευση των πολιτών που προσφέρουν αμισθί χρόνο και κόπο για την προστασία των δασών.
Για παράδειγμα, το Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Θεσσαλονίκης από 50 μέλη αριθμεί σήμερα μόνο 12!
Οι ίδιοι οι εθελοντές, μέσω του σωματείου τους, αναφέρουν ότι «αφιερώνουμε χρόνο και δεν ζητάμε χρήματα, ζητάμε μόνο την ασφάλειά μας.
Οι στολές που φοράνε οι πυροσβέστες είναι από βραδύκαυστο υλικό και τις χρειαζόμαστε.
Εάν δεν μας θέλουν, ας μας διαλύσουν επίσημα».
Το 2006, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης-Διάσωσης ανακοίνωνε ότι, κατά τη διάρκεια της χορήγησης Μέσων Ατομικής Προστασίας (που δίνονται εξαρχής στους μόνιμους πυροσβέστες), δεν υπήρχαν μάσκες και γάντια.
Αρβυλα για λίγους
Κάθε χρόνο, τα προβλήματα που εμφανίζονται αναφορικά με τον εξοπλισμό των πυροσβεστών κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα σαν παλιό ανέκδοτο.
Πριν από δύο χρόνια, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών ενημέρωσε ότι δεν χορηγήθηκε ο σωστός αριθμός από άρβυλα, αφού μόνο όσοι φορούσαν νούμερο 40, 41 και 46 κατάφεραν να βρουν κάποιο ζευγάρι.
Πρόσφατα, με νέα ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2007 δόθηκαν στους συμβασιούχους μάσκες χειρουργικές και γάντια για... κηπουρικές εργασίες. Οσο για τις στολές εργασίας;
Ναι, δόθηκαν.
Αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν από όλους, αφού ήταν μεγέθους XL και XXL.
Την ίδια τύχη με τους μικροκαμωμένους πυροσβέστες είχαν και όσοι δεν κατάφεραν να... κόψουν ή να μακρύνουν τα πόδια τους για να βολευτούν με αρβύλες νούμερο 36, 46, 47 - αφού μόνο τέτοια νούμερα δόθηκαν.
Με το πάσο τους
«Ανάβουμε τον φάρο και τη σειρήνα στο πυροσβεστικό όχημα και πατάμε τέρμα το γκάζι, για να πάμε σε ένα συμβάν, και στον δρόμο μάς προσπερνάνε μέχρι και τα... παπάκια».
Η περιγραφή του συμβασιούχου πυροσβέστη για την «άμεση» κινητοποίηση της υπηρεσίας είναι διαφωτιστική.
Παλιά οχήματα που «μένουν» στον δρόμο, αργοκίνητες υδροφόρες με τρύπες στο ψυγείο, αυτοκίνητα που υφίστανται απανωτές βλάβες στον κινητήρα την ώρα του... καθήκοντος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έρχονται από τη Θεσσαλονίκη:
κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στην Αρέθουσα, ξεκίνησε από το Νεοχώρι Χαλκιδικής ένα μεγάλο πυροσβεστικό όχημα μεταφοράς νερού, που τροφοδοτεί και τα άλλα πυροσβεστικά (δότης).
Κάποια στιγμή και λόγω μηχανικής βλάβης το εν λόγω όχημα ξέμεινε στα μισά του δρόμου! Στην ίδια πυρκαγιά, δύο πυροσβεστικά οχήματα χάλασαν την ώρα της κατάσβεσης, με αποτέλεσμα να κινδυνέψουν και τα μέλη του πληρώματός τους.
«Τρέχαμε να ξαναγεμίσουμε»
«Δεν υπάρχει συντονισμός, γιατί οι "από πάνω" εκπονούν επιτελικά σχέδια λες και ζωγραφίζουν», έλεγε πέρυσι επαγγελματίας πυροσβέστης, μετά τις πυρκαγιές στην Ηλεία. «Τα υδροφόρα άδειαζαν αμέσως και δεν είχαμε νερό να γεμίσουμε.
Πώς να σβήσεις φωτιά χωρίς νερό;
Το νερό τελείωνε αμέσως και έπρεπε να διατρέξουμε μακρινή απόσταση με τα αυτοκίνητα για να ξαναγεμίσουμε.
Θέλαμε να βοηθήσουμε και δεν είχαμε τρόπο».
Το κονδύλι άργησε μια μέρα
Τα χιλιάδες καμμένα στρέμματα δάσους στην Πάρνηθα αποτέλεσαν, προφανώς, την αφορμή για να «ξυπνήσει» το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και να καταβάλει τις απλήρωτες εργατοώρες των συμβασιούχων της Πυροσβεστικής.
Στις αρχές του Ιουλίου του περασμένου έτους, μετά την καταστροφική φωτιά στην Πάρνηθα, το υπουργείο ενέκρινε, τελικά, ένα κονδύλι για τις υπερωρίες, τη νυχτερινή εργασία και την εργασία κατά τη διάρκεια ημερών αργίας των συμβασιούχων.
Ακύρωσαν διαγωνισμό
Από τις πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της το 2004, ήταν να ακυρώσει διαγωνισμό για την πρόσληψη 264 μόνιμων πυροσβεστών, ο οποίος μάλιστα είχε ολοκληρωθεί και είχαν εξεταστεί οι υποψήφιοι λίγο πριν από τις εκλογές!
Χωρίς εκπαίδευση στις φλόγες
Οπως είχε γράψει και προ ημερών η «Ε», κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στη Σκύρο τραυματίστηκαν τέσσερις δόκιμοι πυροσβέστες.
Οι συνδικαλιστές αλλά και οι οικογένειες των εκπαιδευόμενων χαρακτήρισαν «εγκληματική» την απόφαση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής να στείλει ανεκπαίδευτους πυροσβέστες στη φωτιά.
Το πάθημα δεν έγινε και μάθημα, όμως, αφού πυροσβέστες με λιγότερο από έναν μήνα εκπαίδευσης αναγκάστηκαν να βγουν για κατάσβεση πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια, στο ίδιο σημείο απ' όπου πέρυσι ξεκίνησε η πυρκαγιά που κατέκαψε την Πάρνηθα.
Ιδού η Ρόδος, ιδού και η ενίσχυση
Η μεγάλη πυρκαγιά, που αποτελείωσε ό,τι είχε απομείνει στη Ρόδο από παλαιότερες φωτιές, «δεν θα είχε πάρει τέτοιες διαστάσεις, αν υπήρχαν εξαρχής ισχυρές δυνάμεις στο νησί», ισχυρίστηκαν μέλη της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ρόδου και Δωδεκανήσων.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, στις εκκλήσεις τους οι υπουργοί τούς απαντούσαν ότι, σε περίπτωση που κάτι συμβεί, «θα ενισχυθούν με δυνάμεις από όλη τη χώρα».
Και, φυσικά, επιπλέον πυροσβεστική δύναμη κατέφτασε στο νησί, αν και με κάποια μικρή καθυστέρηση - μόλις... δέκα ωρών.
Απαγορεύεται η στάθμευση
Επί έξι μήνες παρέμενε παροπλισμένο πυροσβεστικό ελικόπτερο στη Χίο, το οποίο δώρισε στο νησί εφοπλιστής.
Ολο αυτό το διάστημα προσπαθούσαν οι συναρμόδιοι φορείς να βρουν λύση σε ένα φαινομενικά απλό θέμα:
πού θα σταθμεύει;
Οι συνεννοήσεις είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες δόθηκε προσωρινή λύση στο ζήτημα του παρκαρίσματος του ελικοπτέρου.
Ξενοδοχείο ρεφενέ
«Σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων αναπαυόταν η ηγεσία της Πυροσβεστικής στη Ρόδο, ενώ οι πυροσβέστες ήταν χωρίς τροφή και είχαν για προσκέφαλο τα άστρα», έγραφε προ ημερών η «Ε», κάνοντας λόγο για προκλητική συμπεριφορά απέναντι στους πυροσβέστες της μεγάλης πυρκαγιάς στο Νησί των Ιπποτών.
«Οι πυροσβέστες από τη Βόρεια Ελλάδα ταξίδευαν δύο ημέρες για τη Ρόδο και έπεσαν στις φωτιές κατάκοποι και χωρίς χάρτες.
Η Πολιτεία τούς στήριζε με ένα σάντουιτς την ημέρα», αναφέρει το ρεπορτάζ.
Αλλες μαρτυρίες, που έρχονται από το μέτωπο των πυρκαγιών στη Δυτική Ελλάδα, αναφέρουν ότι τις ημέρες όπου οι φωτιές μαίνονταν στην Αιτωλοακαρνανία, στα διόδια της εθνικής οδού ζητήθηκε από τους πυροσβέστες να πληρώσουν κανονικά -πράγμα το οποίο έκαναν.
Πλήρωσαν από την τσέπη τους... ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/08/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: