Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

«Πλυντήριο ημετέρων η Μονή Βατοπεδίου»

(ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ http://www.naftemporiki.gr/)
Για «διαχείριση υπέρ "ημετέρων" κτηματικής περιουσίας του ελληνικού λαού, χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντα και "πλυντήριο" τη Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Ορους», έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις από την κυβέρνηση στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση κρύβεται.
Εχουμε θέσει ερωτήματα στη Βουλή.
Περιμένουμε απαντήσεις για τις διαδικασίες με τις οποίες γίνεται παραχώρηση αστικών ακινήτων στη Μονή και πώς ακριβώς αυτά επιλέγονται.
Θέλουμε να μάθουμε, στα χέρια ποιων κατέληξαν τα ακίνητα που πήρε εξ ανταλλαγής η Μονή Βατοπεδίου και, βέβαια, με ποια ακριβώς μεσολάβηση». Χθες, με νέα ερώτηση τους προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας, Μιχάλης Τιμοσίδης, Χρύσα Αράπογλου και Μιχάλης Καρχιμάκης, ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή τα κάθε είδους συμβόλαια, συμφωνητικά και λοιπά έγγραφα «που αφορούν στην αδιαφανή και σκανδαλώδη ανταλλαγή ιδιοκτησιών μεταξύ Μονής Βατοπεδίου, Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και ιδιωτών». Μεταξύ άλλων ζητούν να κατατεθούν: ** Η συμφωνία μεταβίβασης της Λίμνης Βιστωνίδας και της παραλίμνιας περιοχής στο ελληνικό Δημόσιο. ** Τα έγγραφα που αφορούν στην αποτίμηση σε χρήμα των ανωτέρω εκτάσεων, από όποιον οργανισμό ή ιδιώτη και αν έγιναν και κάθε έγγραφο σχετικό με τη διαδικασία αποτίμησης. ** Τα συμβόλαια μεταξύ της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου. ** Τα συμβόλαια και κάθε είδους άλλες συμβάσεις της Μονής Βατοπεδίου με τρίτους (εκμισθώσεις κ.λπ.) που αφορούν ακίνητα, τα οποία η Μονή απέκτησε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για «μεγάλο οικονομικό - πολιτικό σκάνδαλο», επισημαίνοντας:
«Η επιχείρηση υφαρπαγής της Βιστωνίδας από τη μονή Βατοπεδίου, με την αξιοποίηση οθωμανικών φιρμανιών, ξεκίνησε το 1999 με την ανοχή και στη συνέχεια τη νομιμοποίηση αυτών των διεκδικήσεων από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Το 2007, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντάλλαξε την υποτιθέμενη ιδιοκτησία στη λίμνη Βιστωνίδα εκχωρώντας 8.608 στρέμματα δασικής έκτασης στη Χαλκιδική, αργότερα 180 στρέμματα στο δήμο Βεγορίτιδας του ν. Πέλλας, για να κορυφωθεί η πρόκληση με την εκχώρηση ακινήτων μεγάλης αξίας στο Ολυμπιακό χωριό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: