Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ - ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ΄
Τίτλος: Εισαγωγή στην ελληνική Λαογραφία
Λοιπά στοιχεία: Αθήνα 1977, 41992, σσ. 353 (14 x 21 εκ.)
ISBN: 960-250-064-6
Τιμή:14.00 €
Το βιβλίο αυτό είναι ένα γενικό εγχειρίδιο Λαογραφίας, που καλύπτει όλο το φάσμα της παραδοσιακής αυτής επιστήμης, από τη λαϊκή λογοτεχνία και τα λεγόμενα «μνημεία του λόγου» ώς τον λαϊκό βίο και τα έθιμα, τη λαϊκή τέχνη, τη λατρεία και τα επαγγέλματα, καθώς και τις αγροτικές ή αστικές δραστηριότητες.
Σκοπός του είναι να μυήσει τον Έλληνα αναγνώστη στα κεφάλαια της λαογραφικής ιστορίας και έρευνας, να τον κατατοπίσει στο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ελληνική λαϊκή ζωή, όσα αξίζει να προσέχουμε και να αξιοποιούμε.
Πυρήνας του βιβλίου υπήρξαν τα μαθήματα Λαογραφίας που παρέδιδε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ο συγγραφέας, τα οποία παρουσιάζονται εδώ εμπλουτισμένα και ενημερωμένα βιβλιογραφικά.
Ι. Θ. ΚΑΚΡΙΔΗΣ
Τίτλος: Οι αρχαίοι Έλληνες στη νεοελληνική λαϊκή παράδοση
Λοιπά στοιχεία: Αθήνα 1978, 41997, σσ. 109 (14 x 21 εκ.)
Τιμή:6.00 €
Στο βιβλίο αυτό, ο Ι. Θ. Κακριδής (1901-1992) συγκέντρωσε πάνω από εκατό νεοελληνικές παραδόσεις που σχετίζονται άμεσα με τον αρχαίο κόσμο.
Οι πιό πολλές δίνουν τη μυθική εικόνα των παλαιών Ελλήνων, όπως σχηματίστηκε στους χρόνους του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας.
Άλλες δείχνουν πώς μια ιστορία ζεί στο στόμα του ελληνικού λαού, από τα προομηρικά κιόλας χρόνια ώς σήμερα.
Άλλες, τέλος, είναι αρχαίοι μύθοι που, ενώ είχαν ξεχαστεί, ξανάγιναν κτήμα του ελληνικού λαού με τη βοήθεια κάποιας λόγιας πηγής.
Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρώτη φορά στα γερμανικά (Μόναχο 1966).
Ωστόσο, η ιδιότυπη σχέση ανάμεσα στον αρχαίο και τον νέο ελληνικό κόσμο, όπως αυτή βρήκε την έκφρασή της στις λαϊκές μας παραδόσεις (όταν το σχολείο δεν ασκούσε ακόμα σημαντική επίδραση), είναι θέμα που ενδιαφέρει πρωτίστως εμάς τους Έλληνες, που μπορούμε επιπλέον να απολαύσουμε αυτούσιο το λόγο όπως βγήκε από το στόμα του λαού, γεμάτος δύναμη και παραστατικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: