Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

Πολιτική εντολή πίσω από την κατάργηση της δίκης για τη Βιστωνίδα

ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Ποιος έδωσε την πολιτική εντολή;
Κακούργημα σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με άμεσο δόλο διέπραξε, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, όποιος έδωσε την πολιτική εντολή για κατάργηση της δίκης με τη Μονή Βατοπεδίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας.
Πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι Μ. Μπόλαρης, Ι. Δριβελέγκας, Μιχ. Τιμοσίδης, Χρύσα Αράπογλου και Μιχ. Καρχιμάκης, σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή κατηγορούν το υπουργείο Οικονομικών ότι συναίνεσε στην κατάργηση της δίκης και καλούν τον Γ. Αλογοσκούφη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν. Καταγγέλλουν πως υπήρξε «ενσυνείδητη πολιτική εντολή για κατάργηση της δίκης, ενώ μάλιστα εκκρεμούσε η έκδοση απόφασης, που δόθηκε με κακουργηματικό δόλο και η οποία ζημίωσε το Δημόσιο, αφού τα επιχειρήματα της Μονής περί δήθεν ιδιοκτησίας είχαν πλήρως εξουδετερωθεί». Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εισήγηση του παρέδρου του ΝΣΚ, Δ. Χειμώνα, στις 14 Οκτωβρίου 2003, η αναφορά του Κ. Τσουρή, αρχαιολόγου της 12ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη δικάσιμο της 5ης Νοεμβρίου 2003 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής και η γνωμοδότηση του Β Τμήματος του ΝΣΚ της 17ης Ιουνίου 2004, με την οποία κατά πλειοψηφία συνιστάται η αποδοχή του αιτήματος για κατάργηση της δίκης, που γίνεται αποδεκτή από τον αρμόδιο υφυπουργό Π. Δούκα στις 22 Ιουνίου 2004, παρότι είχε επισημανθεί από τη μειοψηφία το παράνομο μίας τέτοιας επιλογής εκ μέρους του Δημοσίου, ιδίως όταν η υπόθεση έχει εκδικασθεί και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Μονή δεν παρουσιάζει ισχυρούς οθωμανικούς τίτλους, όπως το λεγόμενο «ταπί», ενώ επικαλείται κάποια «βεράτια» και όχι «φιρμάνια» Σουλτάνων, τα οποία ακόμη και αν υπήρχαν καταλύθηκαν το 1821.
Τα «πατριαρχικά σιγγίλια» θα μπορούσαν να είχαν αξία, αν υπήρχαν πράξεις κατοχής και αξιοποίησης της διεκδικούμενης έκτασης.
Ακόμη και αν υπήρχαν δικαιώματα της Μονής, αυτά έχουν απολεσθεί υπέρ του Δημοσίου λόγω χρησικτησίας. Οσον αφορά τα χρυσόβουλα που επικαλείται η Μονή, οι διεκδικήσεις είναι αόριστες και αυθαίρετες, καθώς παραχωρούν κτήματα χωρίς αναφορά στην έκταση και τα όριά τους, μία πρακτική που δεν ήταν συνηθισμένη στους βυζαντινούς τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι συνήθως είναι απόλυτα οριοθετημένοι και αναλυτικοί. Λ. Γαλανός ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΖΗΤΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ
Το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής σε βάθος δεκαετίας επανέλαβε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τόσο την κυβέρνηση όσο και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσουν μία απάντηση. «Περιμένουμε επιτέλους μία απάντηση από μία κυβέρνηση η οποία κωφεύει, αλλά και από τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης» είπε ο κ. Αλαβάνος, για να προσθέσει ότι οι νέες αποκαλύψεις σε σχέση με την υπόθεση του Βατοπεδίου επιβάλουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: