Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ DISABLED.GRΗ ανεξάρτητη διαβίωση στην Σουηδία από τον Dr. Adolf Ratzka
Στην Ελλάδα η αναπηρία ως εμπειρία και ως διαφορά συνθηκών και όρων ζωής έχει παραστρατίσει βαθιά.
Δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε, πόσοι είμαστε και το κυριότερο δεν ξέρουμε πού πάμε.
Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τα πάντα πέριξ της αναπηρίας (της δικής μας προσωπικής αναπηρίας) και να σκεφτούμε καθαρά μακριά από παραμορφώσεις και θολές παραστάσεις.
Αυτή τη φορά το http://www.disabled.gr/ δημοσιεύει ένα μοναδικό κείμενο του Dr. Adolf Ratzka για την ανεξάρτητη διαβίωση στη Σουηδία, για τα κέντρα και την ανεξάρτητη διαβίωση στην Στοκχόλμη, για τις υπηρεσίες προσωπικών βοηθών, για τους δικαιούχους προσωπικής βοήθειας, για τους χρήστες υπηρεσιών προσωπικής βοήθειας στην Στοκχόλμη και γενικώς στην Σουηδία και πάνω από όλα για την δική του ζωή.
Το κείμενο βρίσκεται στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17814 και περιλαμβάνει και αριθμούς και δημογραφικά στοιχεία αλλά και κοστολόγια.
Για όσους δεν ξέρουν ποιος είναι ο Dr. Adolf Ratzka θα το μάθουν όταν διαβάσουν το κείμενο.
Επειδή από κράτος σε κράτος αλλάζουν τα κοστολόγια καθώς και το κόστος της ζωής, γι' αυτό είναι σημαντικό να διαβάσετε και την αντίστοιχη εμπειρία από την Βρετανία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη βόρεια Ιρλανδία, στη διεύθυνση http://www.disabled.gr/lib/?p=17749 που επίσης περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία, αριθμούς χρηστών και πληροφορίες για τις αμοιβές των προσωπικών βοηθών.
Με ανοιχτό μυαλό μπορείτε να κάνετε τους απλούς υπολογισμούς και να δείτε πόσο κοστίζει στην Ελλάδα η υποστήριξη των Ελλήνων με αναπηρίες από επαγγελματίες βοηθούς για ένα έτος.
Εκ των προτέρων σας λέω πως το οικονομικό κόστος είναι ασήμαντο και από αυτό η κοινωνία μπορεί να αποσβέσει το 60%.
Εδώ όμως συμβαίνει ένα παράδοξο:
Ότι δεν θέλουν να αλλάξουν οι κυβερνήσεις το επιδοτούν έτσι και σε ό,τι αφορά την αναπηρία όταν δεν θέλουν κάτι να αλλάξουν χορηγούν επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις.
Και για αυτές τις πολιτικές έχουν και συνηγόρους όλους αυτούς που διεκδικούν την φρούρηση του κοινωνικού τους ύπνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: