Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

«Θηλιά» 7,4 δισ. € στην οικονομία

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΜε μπαράζ νέων φόρων χτυπά τα χαμηλά εισοδήματα ο νέος προϋπολογισμός ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά, Σπύρος Δημητρέλης, Δήμητρα Σκούφου
Πρωτοφανή φοροεπιδρομή, εν μέσω οικονομικής κρίσης, εξαπολύει η κυβέρνηση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, το οποίο κατέθεσε χθες στη Βουλή, επιβάλλοντας πρόσθετους φόρους 7,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2008, δηλαδή περίπου 670 ευρώ επιπλέον για τον κάθε Έλληνα!
Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που όχι μόνο δεν βοηθά στην έξοδο από την κρίση, αλλά τη δυσκολεύει, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας στην οικονομία με την αύξηση των φόρων και τη μείωση των επενδύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για πρώτη φορά εμφανίζει μείωση κατά 10% ή κατά 1 δισ. ευρώ.
Κι αυτό την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση προβλέπει καθίζηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3% το 2009, από 3,4% φέτος και 4% το 2007, ενώ άλλοι αναλυτές βλέπουν τον ρυθμό να υποχωρεί και στο 2,8%.
Η κρίση
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη μια νέα «μαύρη Δευτέρα» στις αγορές, με τη Σοφοκλέους να υποχωρεί κατά 6% και τα ξένα χρηματιστήρια να χάνουν περίπου 5-6%.
Ο υπουργός Οικονομίας, ενήμερος προφανώς για το κλίμα ανησυχίας που εκδηλώνουν ορισμένα νοικοκυριά σχετικά με τις καταθέσεις τους, διαβεβαίωσε άλλη μία φορά πως «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», επανέλαβε την πολιτική δέσμευση να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών και πρόσθεσε ότι «όποτε χρειάζεται (σ.σ.: αυτή η εγγύηση) να ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί».
Λίγο αργότερα, οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναλάμβαναν συλλογικά ανάλογη δέσμευση για τις καταθέσεις στα κράτη-μέλη, σε μια νέα προσπάθεια να τιθασεύσουν την κρίση.
Οι αναλυτές, ωστόσο, υποστήριζαν ότι η Ευρώπη βαδίζει πλέον σε καθεστώς ύφεσης. Μάλιστα, ο οίκος Μorgan Stanley προέβλεπε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει το επιτόκιό της από 4,25% στο 3% του χρόνου το φθινόπωρο, ακριβώς για να στηρίξει την ανάπτυξη.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: