Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Αφαντοι προ της Δικαιοσύνης Εφραίμ και Αρσένιος

ΑΠΟ ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Αποκλείεται να εμφανιστούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο ηγούμενος Εφραίμ και ο «άμεσος συνεργάτης» του μοναχός Αρσένιος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανωτάτων και ανωτέρων δικαστικών λειτουργών.
Αμφότεροι απέφυγαν να εμφανιστούν στην πρώτη, χθεσινή κλήση και έστειλαν τους δικηγόρους τους Φ. Κρεμμύδα και Ηλ. Αναγνωστόπουλο, οι οποίοι ζήτησαν προθεσμία για την ερχόμενη Τρίτη, στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και θα καταθέσουν, όπως θεωρείται βέβαιο, υπομνήματα. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αν. Κανελλόπουλος, που διεξάγει, όπως αποκαλύφθηκε χθες από καιρό προκαταρκτική εξέταση, που κρατήθηκε μυστική, θα επιμείνει στην αυτοπρόσωπη εμφάνιση του ηγουμένου και του μοναχού, οι οποίοι δικαιούνται, όμως, να αρνηθούν να προσέλθουν, δεδομένου ότι το αδίκημα για το οποίο κατηγορούνται είναι πλημμέλημα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αδίκημα παράβασης καθήκοντος που συνίσταται στο ότι είχε καθαρογραφεί η απόφαση, που απέρριπτε κατά πλειοψηφία την αγωγή της Μονής και καθυστερούσε να την δημοσιεύσει η πρόεδρος Πρωτοδικών κυρία Μαρία Ψάλτη. Πιθανολογείται ότι η υπό έλεγχο δικαστής ήταν εκείνη που ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Μονής για την έκβαση της υπόθεσης, με αποτέλεσμα εκείνοι να αποσύρουν την αγωγή που είχαν καταθέσει σε βάρος του δημοσίου. - Ήδη εκλήθη και κατέθεσε ως ύποπτη παράβασης καθήκοντος η δικαστής (η οποία μειοψήφισε στην απόφαση).
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, παραδέχτηκε ότι καθυστέρησε να βγάλει απόφαση, με την αιτιολογία ότι της ήταν αδιανόητο η Μονή Βατοπεδίου να διεκδικεί κάτι που δεν της ανήκει, όπως φέρεται να είπε. Επίσης, κατέθεσε ως μάρτυρας η εισηγήτρια - δικαστής, η οποία φέρεται ότι στην κατάθεσή της στον κ. Κανελλόπουλο επιβεβαίωσε πως τον Φεβρουάριο του 2004 είχε γίνει διάσκεψη και πρόσθεσε ότι η ίδια και ο τρίτος δικαστής τάχθηκαν υπέρ των θέσεων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ η πρόεδρος μειοψήφησε και ότι καθυστέρησε να δημοσιεύσει την απόφασή της. - Ως μάρτυρας έχει καταθέσει και ο νομικός σύμβουλος του Δημοσίου Διον. Χειμώνας, ο οποίος είχε καταθέσει τις παρατηρήσεις του στη δίκη και ο οποίος στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τους υπεύθυνους της Μονής και η τελευταία απέσυρε την αγωγή. - Η θέση της Μονής, σύμφωνα με πληροφορίες είναι:
«Δεν έχουμε καμία ευθύνη για την καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης.
Είμαστε απλά διάδικοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: