Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Πέρασε από τη Γερουσία το «Σχέδιο Διάσωσης»

ΑΠΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πέρασε τελικά χθες το βράδυ από την Γερουσία το αναθεωρημένο σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την διάσωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου και όλα πλέον θα κριθούν αύριο Παρασκευή στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ωστόσο δεν αναμένονται εκπλήξεις. Το σχέδιο ύψους 700 δισ ευρώ στήριξαν με την ψήφο τους 74 γερουσιαστές, ενώ 25 το απέρριψαν.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, από την εποχή της μεγάλης ύφεσης και αποδεικνύει, την βούληση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, να βάλει φρένο στην διάβρωση του συστήματος. Το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας των ΗΠΑ, Henry Paulson υπερψήφισαν 40 γερουσιαστές της παράταξης των Δημοκρατικών, 33 των Ρεπουμπλικάνων, καθώς και ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Joe Lieberman.
Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ, Barack Obama και John McCain, επέστρεψαν εσπευσμένα στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία του σχεδίου.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο σχέδιο είχε απορριφθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Δευτέρα «βουλιάζοντας» τις αγορές και κάνοντας τα αμερικανικά χρηματιστήρια να «γράψουν» την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία τους. Πλέον θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως στην νέα ψηφοφορία αύριο Παρασκευή, στην Βουλή των Αντιπροσώπων θα δοθεί το «πράσινο φως».
Να σημειωθεί πως το σχέδιο αναθεωρήθηκε προκειμένου να μπορέσει να έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Η κυριότερη αλλαγή που έγινε στο προσχέδιο ήταν αύξηση του ορίου ασφάλισης των τραπεζικών καταθέσεων από την Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) στις 250.000 δολάρια από 100.000 προηγουμένως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: