Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Σωσίβιο επιτοκίων στην παγκόσμια κρίση

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑΑγωνιώδης και συντονισμένη προσπάθεια να μπει φρένο στο κλίμα πανικού που έφερε χθες η κατρακύλα των αγορών ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Κανελλόπουλος
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει από το κραχ των χρηματιστηρίων και τους κλυδωνισμούς στις τράπεζες με αποτέλεσμα χθες οι έξι μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες στον πλανήτη να προχωρήσουν σε συντονισμένη παρέμβαση μειώνοντας κατά μισή μονάδα τα επιτόκια.
Στην κίνηση αυτή, που είναι πρωτοφανής στα χρονικά, προχώρησαν χθες άρον άρον οι Κεντρικές Τράπεζες Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να μπει φρένο στο κλίμα πανικού που επικρατούσε από νωρίς το πρωί στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου.
Πρόκειται για παρέμβαση που στόχο έχει να δώσει ανάσα στο τραπεζικό σύστημα που κινδυνεύει με ασφυξία, ανάσα στους δανειολήπτες που πλήττονται από την εκτίναξη του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων και εγγυήσεις στους καταθέτες για την ασφάλεια των αποταμιεύσεών τους.
Πού έφτασαν
Χθες και ενώ τα χρηματιστήρια βυθίζονταν έως 8% στην Ευρώπη και 9% στην Ασία, ακολουθώντας την προχθεσινή πτώση 5% της Γουόλ Στριτ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FΕD), η Τράπεζα της Αγγλίας, η Τράπεζα του Καναδά, η Τράπεζα της Ελβετίας και η Τράπεζα της Σουηδίας μείωσαν κατά 0,5% τα βασικά επιτόκια δανεισμού.
Το βασικό επιτόκιο του ευρώ μειώθηκε από 4,25% σε 3,75%, του αμερικανικού δολαρίου από 2% σε 1,5%, του καναδικού δολαρίου από 3% σε 2,5%, του ελβετικού φράγκου από 3% σε 2,5% και της σουηδικής κορώνας από 4,75% σε 4,25%.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν εξάλλου η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας που μείωσε τα επιτόκια από 7,20% σε 6,93%, η νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ από 3,5% σε 2,5%, η Κεντρική Τράπεζα του Κουβέιτ από 5,75% σε 4,5% και η Τράπεζα της Ινδίας από 9% σε 8,5%.
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: