Με στροφή 180 μοιρών, αποδεχόμενη πλέον τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που ξόρκιζε έως προχθές το βράδυ, η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τον κλοιό του σκανδάλου του Βατοπεδίου, που έγινε ακόμη πιο ασφυκτικός από την παραίτηση- σοκ των δύο εισαγγελέων οι οποίοι χειρίζονταν τη δικαστική έρευνα.
Η κίνηση υποχώρησης, που αποτελεί εν πολλοίς και τακτικό ελιγμό της κυβέρνησης, αποφασίσθηκε νωρίς χθες το πρωί από τον Πρωθυπουργό και λίγο πριν από το μεσημέρι είχε κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση με τις υπογραφές 80 βουλευτών της Ν.Δ. για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 22 Οκτωβρίου παράλληλα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή.
«Δεν αντέξαμε την πίεση, και γι΄ αυτό προχωρήσαμε στο αίτημα για εξεταστική», ομολογούσαν ανοικτά χθες το βράδυ κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη και αναγκάστηκε να σημάνει υποχώρηση και να αναζητήσει πλέον διέξοδο μέσω της Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι έως χθες η κυβέρνηση απέρριπτε χωρίς συζήτηση κάθε πρόταση για εξεταστική επιτροπή με βασικό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να εξετάσει η Βουλή μια υπόθεση που βρίσκεται υπό δικαστική έρευνα.
Την τακτική αυτή ακολούθησε για όλα τα γαλάζια σκάνδαλα, ενώ ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μόλις το περασμένο καλοκαίρι είχε αποδοκιμάσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τη Ζίμενς, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε την υπόθεση σε κουκούλωμα.
Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να αντικρούσει τις κατηγορίες ότι επιχειρεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, το Μαξίμου έσπευσε χθες να αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, «εφόσον έλθουν στοιχεία από τη Δικαιοσύνη».
Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου