Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Νοέμβριος 2008 Χριστουγεννιάτικο Πάρτι!Θεσσαλονίκη:
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ βγαίνει στο δρόμο το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου και περιμένει παιδιά και μεγάλους για κατασκευές και περιβαλλοντικά παιχνίδια, διαγωνισμό ζωγραφικής και μηνύματος για την αρκούδα με δώρο ένα Σαββατοκύριακο στο Νυμφαίο, κρασί, χριστουγεννιάτικες ευχές και αγορές. Στην οδό Ρογκότη (το δρομάκι μεταξύ ίωνος Δραγούμη και Βενιζέλου), στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης από τις 11.00 το πρωί και ως τις 5.00 το απόγευμα. Μαζί με τη χριστουγεννιάτικη γιορτή θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια του καταστήματος με τα αναμνηστικά του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που υποστηρίζουν τη δράση του για το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Για περισσότερες πληροφορίες: ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ρογκότη 3, Θεσσαλονίκη, Τ. 2310 555920, E. arcturos@arcturos.gr, W. http://www.emailbrain.com/sendlink.asp?HitID=1227945026000&StID=45625&SID=1&NID=389630&EmID=59379555&Link=aHR0cDovL3d3dy5hcmN0dXJvcy5ncg%3D%3D ΕΙΔΗΣΕΙΣ 1) Κι άλλη νεκρή αρκούδα…
Ενήλικη αρσενική αρκούδα (περίπου 15 ετών, 250 κιλά) βρέθηκε νεκρή κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς.
Για άλλη μια φορά να τονίσουμε την ανάγκη εφαρμογής του απλού μέτρου της σήμανσης σε περιοχές που ζει η αρκούδα και περισσότερο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται ραγδαία. (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ) 2) Κοινές θέσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων επί του υπό συζήτηση Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό.
Δέκα οργανώσεις (ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Μεσόγειος SOS, Mom, Greenpeace, WWF) υπογράφουν ένα κείμενο με τις θέσεις τους για το ζήτημα.
[Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ] 3) Οι καφέ αρκούδες έχουν επιστρέψει στα βουνά των Αγράφων και οι κτηνοτρόφοι βρίσκουν ίχνη τους ακόμη και γύρω από τα χωριά, ενώ την ίδια ώρα ακούγονται και πάλι μετά από πολλά χρόνια οι κραυγές των λύκων στην Πίνδο.
[περισσότερα] 4) Το τσίρκο λέγεται πως αποτελεί κομμάτι της Ευρωπαίκής κληρονομιάς, όμως η χρήση των ζώων στο τσίρκο είναι ενάντια τις βασικές ανάγκες των ζώων.
Στο blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ υπάρχει μια πρώτη ανάλυση του θέματος πανευρωπαίκά:
Η νομοθεσία σ’ όλες τις ευρωπαίκές χώρες, η ευζωία και η εκπαίδευση των ζώων στο τσίρκο, μαρτυρίες εργαζομένων σε τσίρκο.
Ολο το κείμενο είναι εδώ. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!(φωτο: αρχείο ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ) Νυμφαίο. Δύο από τις αρκούδες του Καταφυγίου της Καφέ Αρκούδας χαίρονται την έλευση του χειμώνα.
Η Ειρήνη και ο Γιωργάκης παίζουν στο χιόνι, λίγο πριν πέσουν για τον χειμέριο ύπνο τους. O ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΟΥΝΟ!Μόλις κυκλοφόρησε:
Το Χρυσό Βουνό του Αρη Δημοκίδη (υπεύθυνου Υποστηρικτών και Κηδεμόνων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ).
Μια καταπράσινη, διασκεδαστική περιπέτεια φαντασίας εμπνευσμένη από το καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο Νυμφαίο! Το βιβλίο κυκλοφορεί με τη συνεργασία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ «Η Στέλλα και ο Στέφανος, φτάνουν στην κατασκήνωση του Χρυσού Βουνού και καταλαβαίνουν πως κάτι πάει στραβά…
Ιπτάμενοι πειρατές, διαστημικές νεράιδες, μαγικά ηφαίστεια, μυστηριώδη γράμματα, κρουαζιέρες στην Αφρική, πριγκίπισσες και δράκοι, ένα βουνό που κινδυνεύει, μαγεμένες αρκούδες, ανεξήγητες πυρκαγιές, ένας τρομακτικός αόρατος τοξότης που τους κυνηγάει…
Θα μπορέσουν τα αδέρφια να νικήσουν στο Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού;
Θα προλάβουν να βρουν όλα τα κρυμμένα στοιχεία; Θα καταφέρουν να σώσουν το Χρυσό Βουνό και όλα τα ζώα που κινδυνεύουν;» (Παρουσίαση στην Αθήνα:
Σάββατο 6/12, στις 12 το μεσημέρι στο Public του Συντάγματος.) *Περισσότερα στο μπλογκ της Στέλλας και του Στέφανου! ΟΙ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ Η Κατερίνα προέρχεται από το Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας.
Βρέθηκε στην πλατεία Ηρώων στην πόλη της Φλώρινας από κατοίκους της περιοχής σε ηλικία 6-7 μηνών το καλοκαίρι του 1988.
Παραδόθηκε στη Δ/νση Δασών Φλώρινας και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Ζωολογικό Κήπο όπου και έζησε για 8 περίπου χρόνια.
Μεταφέρθηκε στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ το Νοέμβριο του 1998.
Εκεί έγιναν οι απαραίτητες κτηνιατρικές εξετάσεις, εμβολιασμοί κλπ.
Μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 1999 στο Καταφύγιο της καφέ αρκούδας στο Νυμφαίο της Φλώρινας.
Τον πρώτο καιρό ήταν ιδιαίτερα φοβισμένη και επιθετική με τους ανθρώπους αλλά και με τις άλλες αρκούδες.
Τώρα δείχνει πιο ήρεμη πιο φιλική με όλους. Η Κατερίνα είναι μια δυνατή, ζωηρή και αυτόνομη αρκούδα.
Περνάει πολλές ώρες μόνη της αλλά της αρέσει και η συντροφιά άλλων αρκούδων.
Πολλές φορές, μπορεί να είναι άγρια, και άλλες φορές πολύ φιλική με όλους. Συγκάτοικος της είναι ο Μήτσος, με τον οποίο έχουν πολύ καλές σχέσεις.
Με το προσωπικό, είναι συνήθως πολύ φιλική, και χαίρεται όταν έρχεται η ώρα του ταίσματος.
Οταν δεν έχει όρεξη για φαγητό, δεν πλησιάζει καν την φωλιά της.
Με τους φίλους ή εθελοντές που έρχονται να την δουν, είναι πάντα φιλική και στέκεται να τους γνωρίσει, μυρίζοντάς τους από μακριά, με μεγάλη περιέργεια. Ολοι το έχουν προσέξει:
η Κατερίνα, δεν αγαπάει ιδιαίτερα τον ύπνο και περισσότερο προτιμά να παίζει, ή να κάθεται ξαπλωμένη, κοιτάζοντας με περιέργεια γύρω της. *Υιοθετήστε την Κατερίνα!
Μπορείτε να γίνετε κηδεμόνας της συνεισφέροντας στην προστασία, διατροφή και περίθαλψη της.
[Γίνετε κηδεμόνας.] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΟ ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Βαφοπούλειο και στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης Σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα πραγματοποιήσει από το Νοέμβριο έως και το τέλος της σχολικής χρονιάς σειρά εκδηλώσεων για παιδιά Δημοτικού.
Γενικό σύνθημα των εκδηλώσεων αυτών είναι: «Κάνω την άγρια ζωή, κομμάτι της ζωής μου».
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαδραστικές παρουσιάσεις και πολύ παιχνίδι (κατασκευές με βάση φυσικά υλικά) για τα άγρια ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση και για τα ορεινά οικοσυστήματα της χώρας μας που αποτελούν πηγή ζωής για όλους μας. Το σπίτι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον μαγικό κόσμο της Ονειρούπολης! Για 5η συνεχή χρονιά ο Δήμος Δράμας μεταφέρει τους επισκέπτες του σε έναν «ονειρικό» κόσμο και «ντύνει» τις γιορτές των Χριστουγέννων με μαγεία, παιχνίδι και ενημέρωση.
Το παιδικό φεστιβάλ της Ονειρούπολης, θα ανοίξει και πάλι τις πύλες του από τις 3 Δεκεμβρίου 2008 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2009 και θα δέχεται μικρούς και μεγάλους όλες τις μέρες, πρωινές και απογευματινές ώρες. Σε ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα σπιτάκια που θα στηθούν στον Δημοτικό Κήπο και την Πλατεία, το «Σπίτι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την καφέ αρκούδα, το μεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους αρκούδα, από τις πρώην αιχμάλωτες που φιλοξενεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο.
Η πιο «αγαπημένη» αρκούδα θα υιοθετηθεί από την Ονειρούπολη.
Η επίσκεψη θα ολοκληρώνεται με πήλινες κατασκευές από χαρούμενα αρκουδάκια και χριστουγεννιάτικα στολίδια με θέμα την αρκούδα. Για πληροφορίες σχετικά με την Ονειρούπολη:
Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Δράμας Αγίας Βαρβάρας 9,
Δράμα – 66100
Τηλ: 2521031999, Πληροφορίες: Αβανίδης Γρηγόρης, κιν: 6932700021 Παιδική παρουσίαση ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των παιδιών και την παροχή εκπαιδευτικών εργαλείων στους εκπαιδευτικούς, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δημιούργησε μια νέα διαδραστική παρουσίαση για παιδιά ηλικίας από 5 ετών έως και παιδιά Γυμνασίου.
Μέσα από animation, φωτογραφίες, χάρτες και πληροφορίες γραμμένες σε απλή γλώσσα τα παιδιά μπορούν να ενημερωθούν για την ιστορία και τις δράσεις της περιβαλλοντικής οργάνωσης, τις επιστημονικές μεθόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού.
Ο στόχος είναι να κατανοήσουν τους λόγους που πολλά άγρια θηλαστικά (όπως η αρκούδα και ο λύκος) απειλούνται σήμερα με εξαφάνιση, την σπουδαιότητα των ορεινών οικοσυστημάτων της Ελλάδας και τους τρόπους που μια περιβαλλοντική οργάνωση δραστηριοποιείται για την προστασία τους. Η δράση αυτή εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση» του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαικό Κοινωνικό Ταμείο.
Για περισσότερα σχετικά με το Πρόγραμμα, δείτε την ιστοσελίδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, εδώ.Ραντεβού τον Επόμενο Μήνα!
www.arcturos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: