Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Σε ελεύθερη πτώση η Νέα Δημοκρατία

ΑΠΟ ΤΟ ZOUGLA.GRΚατήφεια, θλίψη αλλά και οργή επικρατεί στη Ρηγίλλης από τις νέες δημοσκοπήσεις, 24 ώρες μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού και ενώ ήλθαν στο φως οι περίφημοι λογαριασμοί και οι υπεράκτιες εταιρείες της Μονής Βατοπεδίου Α.Ε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο νέων δημοσκοπήσεων για τις εφημερίδες «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Real News» το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατηρεί σταθερά το προβάδισμα αλλά αυξάνει εντυπωσιακά την διαφορά. Στην έρευνα της VPRC, που δημοσιεύει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 37% των προτιμήσεων έναντι 32,5% που εξασφαλίζει η ΝΔ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται με διψήφιο αριθμό 13%, το ΚΚΕ παρουσιάζεται ενισχυμένο με 8%.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εισέρχονται στη Βουλή συγκεντρώνοντας το 4,5% των προτιμήσεων, το ίδιο και το ΛΑΟΣ με 4%. Σε ότι αφορά την παράσταση νίκης το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 10 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 37,2% έναντι 28,2% της ΝΔ. Ακόμη μεγαλύτερη κατήφεια όμως προκαλούν στις τάξεις της ΝΔ οι απαντήσεις στο ερώτημα περί «καταλληλότερου Πρωθυπουργού», όπου ο Γιώργος Παπανδρέου με 30% των προτιμήσεων φαίνεται να βρίσκεται σε «απόσταση αναπνοής» από τον Κώστα Καραμανλή -το μεγάλο μέχρι σήμερα «ατού» του κυβερνώντος κόμματος- ο οποίος συγκεντρώνει το 32%. Σε άλλη έρευνα της εταιρείας Focus που δημοσιεύει η εφημερίδα Real News, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 3,7 μονάδες, συγκεντρώνοντας το 28,7% των προτιμήσεων έναντι 25% της ΝΔ, ο ΣΥΝ παρουσιάζεται με μονοψήφιο αριθμό 9,1%, το ΚΚΕ διατηρεί τις δυνάμεις του με 6%, ενώ το ΛΑΟΣ μόλις που «μπαίνει» στη Βουλή με 3,5% των προτιμήσεων. Ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, εμφανίζεται ο Κώστας Καραμανλής με 37,3% έναντι 27,1% του Γιώργου Παπανδρέου. Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων είναι ότι στα έδρανα της επόμενης Βουλής θα βρίσκονται εκπρόσωποι 6 κομμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη η αυτοδυναμία των δύο μεγάλων κομμάτων. Αλλάζει κόμμα ο μεσαίος χώρος Από την ανάγνωση της δημοσκόπησης της VPRC προκύπτει ότι ενώ ο ΣΥΝ έχει σταθεροποιήσει την αύξηση των δυνάμεών του, το ΚΚΕ αυξάνει τις δυνάμεις του κυρίως από την παρουσία νέων ψηφοφόρων.
Οι Οικολόγοι-Πράσινοι (4,5%) βρίσκονται ήδη πάνω από το ΛΑΟΣ, κερδίζοντας ένα τμήμα των ψηφοφόρων κεντρώων κομμάτων.
Μάλιστα ένα τμήμα τους προέρχεται από τη Ν.Δ. ενώ άλλοι είναι νέοι ψηφοφόροι.
Σε ότι αφορά το ΛΑΟΣ δεν φαίνεται να κερδίζει ψηφοφόρους από την ΝΔ. Το ποσοστό αύξησης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ προέρχεται από ψηφοφόρους του, που το 2004 και το 2007 προτίμησαν τον Κώστα Καραμανλή ενώ τώρα προτιμούν τον Γιώργο Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: