Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΕΔΡΟΣΗ μπαλάντα του λυπημένου καφενείου
ISBN: 978-960-04-3804-8
Έτος έκδοσης: 2008
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΕΝΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, επανακυκλοφορεί, σε αναθεωρημένη έκδοση, το κλασικό έργο της κορυφαίας Αμερικανίδας πεζογράφου. Αυτή είναι η ιστορία της Δεσποινίδας Αμέλια, με τα σταχτιά, αλλήθωρα μάτια, σε μια επαρχιακή πόλη του αμερικανικού Νότου.
Το πώς ερωτεύθηκε τον Εξάδελφο Λάιμον, έναν καμπούρη νάνο, και πώς ο καμπούρης αυτός μετέτρεψε το εμπορικό της σε πολύβουο καφενείο.
Αυτά μέχρι την επανεμφάνιση του πρώην άντρα της, του εγκληματικά όμορφου Μάρβιν Μέισυ. Μια εξωφρενική όσο και σπαραχτική ιστορία στη στιλπνή και ποιητική πρόζα της Κάρσον ΜακΚάλλερς.
366 ΜΕΡΕΣ
ISBN: 978-960-04-3834-5
Έτος έκδοσης: 2008
Συγγραφέας: ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ
Ένας χρόνος απ’ τη ζωή μιας γυναίκας. Σαράντα δύο ετών, μ’ ένα διαζύγιο και μια κόρη στην εφηβεία. Λίγο μετά τα σαράντα, χωρίς τίποτα σταθερό στη ζωή της. Εκτός από την ανάγκη της για αγάπη.
Που παραμένει η ίδια.
Ενώ στον κόσμο της όλα γίνονται «πρώην»: πρώην σύζυγος, πρώην σχέσεις, πρώην εραστές. Και μια κρυφή ελπίδα.
Ότι κάτι θα αλλάξει. Ίσως μέσα σ’ αυτές τις τριακόσιες εξήντα έξι μέρες.
Μέρες γεμάτες υποχρεώσεις, πελάτες στην τράπεζα, μηνύματα στο κινητό, βιαστικές συναντήσεις… Τριακόσιες εξήντα έξι νύχτες.
Νύχτες με την κόρη της μπροστά στην τηλεόραση.
Νύχτες μοναξιάς σε διπλό κρεβάτι για έναν. Νύχτες έρωτα σε εργένικα στούντιο, με άντρες ανίκανους να δώσουν κάτι άλλο εκτός από σεξ.
Μεθυσμένες νύχτες με τις ομοιοπαθείς φίλες της μιλώντας για σχέσεις που δεν οδηγούν πουθενά… Το ίδιο κενό. Πότε και τι θα την απελευθερώσει; Ένας χρόνος και μία ημέρα από το ημερολόγιο μιας γυναίκας. Που σε πείσμα όσων την πληγώνουν δε σταματά να ελπίζει. (σελ.: 400)
ΤΑ ΤΖΙΤΖΙΚΙΑ
ISBN: 978-960-04-3785-0
Έτος έκδοσης: 2008
Τα τζιτζίκια είναι το τρίτο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου.
Εμπνευσμένο από ένα αληθινό περιστατικό, πρωτοδημοσιεύτηκε από τον «Κέδρο» το 1985. Έχει μεταφραστεί στα αγγλικά (The Cicadas, μετ. Fred A. Reed, «Κedros-Modern Greek Writers», 1996), και κυκλοφόρησε σε έκδοση τσέπης («Bell-Λογοτεχνική Βιβλιοθήκη», 1998).
Το σύντομο αυτό μυθιστόρημα αποτελεί το τελευταίο μέρος της τριλογίας Η γενιά μου: Κομματάκια, Διόδια, Τα τζιτζίκια («Κέδρος», 2003). «Τα τζιτζίκια είναι ένα μυθιστόρημα που τα έχει όλα: δράση, έρωτα, ποικιλία χαρακτήρων, κοινωνικό προβληματισμό.» J. E. Rexine, World Literature Today «Ο Pαπτόπουλος παίζει έντεχνα με την κωμικότητα του σοβαρού και την σοβαρότητα της κωμωδίας.» Κρίτων Χουρμουζιάδης, Αντί «Συναρπαστικό για την αποστομωτική του απλότητα.» Χρίστος Παπαγεωργίου, Διαβάζω «Ο Pαπτόπουλος έχει με μαεστρία αναπτύξει μια διαφορετική φωνή για κάθε ήρωα.
Tο χάρισμά του ως συγγραφέα αποδεικνύεται από τις λέξεις που αποφεύγει να χρησιμοποιήσει.
Τα τζιτζίκια θα σας γλυκάνουν, αν δεν σας ραγίσουν, την καρδιά.» Marcia Turner, Harvard Review

Δεν υπάρχουν σχόλια: