Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ http://aboutsclerosis.blogspot.com/
ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ ΚΑΙ Η ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Δύο από τα πλέον γνωστά νευροψυχικά νοσήματα εμφανίζονται όλο και τακτικότερα, υπό συνθήκες έντονου στρες.
Η σκλήρυνση κατά πλάκας -μια απότις πλέον γνώστες νευρολογικές παθήσεις του βορείου ημισφαιρίου - σε συνδυασμό με την κατάθλιψη.
Έτσι, τα τυπικά συμπτώματα της σκλήρυνσης, (όπως είναι κινητικές διαταραχές σε συνδυασμό με αταξία, βλάβες της όρασης και της αισθητικότητας), συνοδεύονται τακτικά πλέον από αίσθημα απελπισίας, απώλεια χαράς, αϋπνία και συναισθηματικές διαταραχές που αποτελούν στοιχεία της κατάθλιψης.
Το έντονο στρες αποτελεί βασικό παράγοντα στα δύο νοσήματα, δημιουργώντας δυσλειτουργίες στον εγκέφαλο, κυρίως σε άτομα με γονιδιακή προδιάθεση.
Στη μοντέρνα διάγνωση και θεραπεία της κατάθλιψης και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, υπάρχουν δύο βασικά όπλα τόσο για την διάγνωση, όσο και για τη ρύθμιση της θεραπείας:
1) Το παραδοσιακό εγκεφαλογράφημα.
Η εξέταση αυτή μετρά τα δυναμικά μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου και μας βοηθά να κατανοήσουμε τη λειτουργική επικοινωνία των διαφόρων εγκεφαλικών κέντρων. Συγκεντρώνοντας αυτές τις εγκεφαλικές καταγραφές έχουμε μία πλήρη χαρτογράφηση του εγκεφάλου, η οποία επιτρέπει τον εντοπισμό τυχόν δυσλειτουργιών, πριν καν εκδηλωθούν.
2) Σπινθηρογραφική αξονική τομογραφία του εγκεφάλου (spect).
H μέθοδος αυτή μετρά την κατά τόπους λειτουργικότητα και αιμάτωση του εγκεφάλου.
Mέσω του spect γίνεται μία ποσοτική εκτίμηση της μεταβολικής ικανότητας των διαφόρων εγκεφαλικών κέντρων, η οποία επιτρέπει την πρόγνωση της έντασης των συμπτωμάτων στην πορεία της ασθένειας.
Ανάλογα με το πώς μεταβολίζουν τα κύτταρα θετικά, βλέπουμε σε χρωματική αναπαράσταση, τη μελλοντική τους εξέλιξη.
Οι δύο αυτές μέθοδοι, σε συνδυασμό πάντοτε με την εμπειρία του νευρολόγου, μπορούν να αποτελέσουν το "δακτυλικό αποτύπωμα" του εγκεφάλου.
Ένα «αποτύπωμα» τόσο ακριβές, ώστε να καθιστά δυνατή και την έρευνα της κληρονομικότητας.
Οι δύο διαγνωστικές αυτές μέθοδοι, με τη χαρακτηριστική ακρίβεια και πληθώρα των στοιχείων που προσφέρουν, δημιουργούν και την προϋπόθεση για ένα μεγάλο θεραπευτικό βήμα.
Tον μαγνητο-ερεθιστή (Διακρανικός μαγνητικός ερεθισμός-TMS).
Πρόκειται για μία ειδική συσκευή, μέσω της οποίας, χωρίς την παραμικρή επαφή, δημιουργούμε μία συνεχή εναλλαγή των έξω-κρανιακών και ενδοκρανιακών μαγνητικών πεδίων (συνεχής μαγνητικός ερεθισμός του εγκεφάλου), με τεράστιο θεραπευτικό όφελος για τα δυσλειτουργικά αυτεγκεφαλικά κέντρα που προκαλούν τις διαταραχές.
Είναι μία εντελώς αναίμακτη, ανώδυνη και ακίνδυνη μέθοδος, που άρχισε πλέον να εφαρμόζεται παγκοσμίως.
Η θεραπεία αυτή κερδίζει συνεχώς οπαδούς, ακριβώς λόγω του γεγονότος ότι είναι ανώδυνη και ακίνδυνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νεαρά άτομα, παιδιά, καθώς και σε υπερήλικες. ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ Από μια διάλεξη στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Χανιών, στις 12.11.08. Η ΕΠΙΒΡΑΔΥΝΣΗ ΤΩΝ ΓΗΡΑΤΕΙΩΝ ΕΝΑΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΦΘΟΡΑ.
Ο Δόκτορας Ντράγκα Ντάμπιτς τα τελευταία χρόνια στο Βελιγράδι χρησιμοποιώντας τεχνικές διαλογισμού σε συνδυασμό με εναλλακτικές θεραπείες, διατροφικές συμβουλές και ψυχοθεραπευτική υποστήριξη είχε αξιόλογα αποτελέσματα σε ασθενείς με σεξουαλικά προβλήματα, κατάθλιψη, διαβήτη, αλλεργικό άσθμα, γυναικολογικές διαταραχές και Σκλήρυνση κατά πλάκας.
Το ιδιαίτερο, όμως, της θεραπείας του πάνω στο αντικείμενο, που είχε και μεγάλη ζήτηση ,ήταν οι αντιγηραντικές θεραπείες.
Και εδώ πάλι με απλές τεχνικές, συνδυασμούς βοτάνων και διαλογισμού και με τεχνικές χρησιμοποίησης της κβαντικής ενέργειας κατάφερε να ανακόψει τον βαθμό της γήρανσης. Αυτό τον είχε κάνει σε ορισμένους κύκλους πολύ δημοφιλή και η φήμη του ανέβαινε συνεχώς με το δεδομένο ότι και οι θεραπείες του κόστιζαν από καθόλου έως ελάχιστα.
Κάποια μέρα έσκασε η βόμβα.
Ο αξιαγάπητος Δόκτορας Ντράγκα Ντάμπιτς, με την χαρακτηριστική προφορά του Βελιγραδίου, αποδείχθηκε ότι είναι ο χρόνια καταζητούμενος ηγέτης, των Σερβοβοσνίων, ο Dr. Ράντοβαν Καρτατζις.
Βέβαια, η πλαστοπροσωπία που παρουσίαζε ο διάσημος καταζητούμενος ήταν μόνο ως προς τα στοιχεία της ταυτότητας.
Τα στοιχεία αυτά ήταν κάποιου άλλου Σερβοβοσνίου, σχεδόν συνομήλικου του Κάρατζις, που είχε χαθεί στον πόλεμο.
Τα υπόλοιπα: ιατρικές σπουδές, επάγγελμα, θεραπεία, εμπνεύσεις και παρουσία ήταν ο παλιός ο Κάρατζις.
Αυτό που ουσιαστικά άλλαξε ήταν μόνο ο τρόπος ζωής του, που διάβαζε περισσότερο, αφιερωνόταν με πάθος στην ιατρική, δεν τον απασχολούσε η πολιτική και η προβολή του. Επίσης, είχε γίνει και χορτοφάγος.
Όλα αυτά λίγο πολύ είναι από τον διεθνή τύπο γνωστά.
Το νέο είναι, όπως ισχυρίζονται πολλοί που τον γνώριζαν από παλιά και τον είδαν να μιλάει μπροστά από το δικαστήριο της Χάγης ως κατηγορούμενος, ότι ήταν με λιγότερα κιλά και με πρόσωπο πιο αδύνατο και πιο νέο από ότι στον πόλεμο.
Όντως εντυπωσιάστηκαν.
Ή έκπληξη ήταν μεγάλη στο ότι έβλεπαν στο πρόσωπο του να επιβεβαιώνονται οι θεωρίες του για την αντιγηραντική θεραπεία.
Ίσως αυτό να είναι και το ουσιαστικότερο έργο και η μεγαλύτερή του προσφορά για την χώρα.
Ένας άνθρωπος μπορεί να χάσει τα πάντα, αλλά, αν είναι καλός γιατρός παραμένει πάντα ένας καλός γιατρός. ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ (ΣΚΠ)_ Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ένα νευρολογικό σύνδρομο με πάρα πολύ έντονη συμπτωματολογία.
Το κύριο πρόβλημα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι σε πρώτο λόγο οι κινητικές διαταραχές και είναι λογικό για έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να περπατήσει ή και δεν βλέπει καλά όλα τα άλλα να είναι δευτερεύοντα.
Έτσι, λοιπόν, ασθενείς, γιατροί και θεραπευτές είναι συγκεντρωμένοι κυρίως σε αυτές τις διαταραχές.
Δεν ασχολούνται καθόλου ή ασχολούνται σχεδόν ελάχιστα με τα υπόλοιπα ακραία δύσκολα προβλήματα που συνοδεύουν την αρρώστια αυτή.
Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στις διανοητικές διαταραχές που συνοδεύουν την ασθένεια αυτή.
Κάνοντας μια έρευνα πολλών ετών ,τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύσαμε στο Διεθνές Φαρμακολογικό-Νευροφυσιολογικό συνέδριο στο Μιλάνο της Ιταλίας το 1978, εντοπίσαμε ότι οι διανοητικές διαταραχές σε ένα ποσοστό πάνω από 40% είναι το πρωτεύον πρόβλημα ασθενών στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πέρα από αυτό, εξετάσαμε και τα αποτελέσματα των θεραπειών με διάφορα φάρμακα, όπως πιρακετάμη και ανοσοσφαιρίνες που έγιναν για τον λόγο αυτό.
Βρέθηκε, λοιπόν, ότι αντιμετωπίζοντας με τις συγκεκριμένες θεραπείες τα προβλήματα των διανοητικών διαταραχών είχαμε και μια ουσιαστική βελτίωση των άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας .
Στη πολυπαραγοντική ασθένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι αναγκαίο να γίνεται μια γενική αντιμετώπιση όλων των επιμέρους νοσολογικών οντοτήτων που συμβάλλουν σε αυτήν.
Πολλές φορές αντιμετωπίζοντας μόνο το ένα πρόβλημα ουσιαστικά δεν συνεισφέρουμε καθόλου στην βελτίωση της κλινικής εικόνας.
Ο λόγος είναι ότι δεν ξέρουμε με ποια δυναμική αντιπροσωπεύεται το κάθε πρόβλημα στην γενική παθογένεια της σκλήρυνσης κατά πλάκας .
Πάντως οι διανοητικές διαταραχές στην σκλήρυνση κατά πλάκας, που ποσοστιαία αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μεγάλο νούμερο, πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Η ΠΡΟ-ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ (PROIMPLANTATIONS DIAGNOSTIC –PID). Πρόκειται για μια νέα διαγνωστική και επεμβατική τεχνική που νόμιμα εφαρμόζεται μόνο στην Αγγλία.
Η εφαρμογή της έγκειται στο γεγονός της επέμβασης σε έμβρυα του σωλήνα.
Δηλαδή, από εξελισσόμενο σε σωλήνα έμβρυο λαμβάνεται ένα κύτταρο και εξετάζεται για τυχόν γενετικές ανωμαλίες, παράλληλα δε, επεμβατικά προπονούνται γενετικές διαδικασίες για ιατρικά επιθυμητά αποτελέσματα.
Η μέθοδος αυτή προέκυψε από την φυσιολογική επιθυμία των γονέων να αποφύγουν να μεταδώσουν στα παιδιά τους βαριές κληρονομικές αρρώστιες, φυσικά αναλαμβάνοντας και το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης.
Η πρώτη γνωστή επέμβαση με αυτή την τεχνική έγινε το 2002.
Μια γενναία κυρία που έπασχε από μια πιθανή μορφή νεανικού αλτσχάιμερ αποφάσισε να δημιουργήσει γενιά απογόνων απαλλαγμένων από αυτή την γονιδιακή επιβάρυνση.
Στη νεαρή, περίπου 30 ετών, κυρία εφαρμόσθηκε με επιτυχία, όπως ανακοινώθηκε, το PDI έτσι ώστε οι απόγονοι της να μην κινδυνεύουν πια από τη φοβερή νόσο.
Οι επιστήμονες ελπίζουν σε μια επιτυχία, έτσι ώστε να μπορούν να προχωρήσουν, αν βοηθήσει η τύχη, και στη θεραπεία άλλων γονιδιακά επιβαρυμένων ασθενειών, όπως είναι το άσθμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι μυϊκές δυστροφίες, οι άνοιες, η σχιζοφρένεια κλπ.
Διαβάστε πολλά περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: