Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Η «άσπρη λέξη» της ημέρας - ανθρώπινα δικαιώματα

Ως ανθρώπινα δικαιώματα θα μπορούσαν να οριστούν τα βασικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες που ενυπάρχουν στην ανθρώπινη φύση και χωρίς τα οποία δε θα μπορούσαμε να ζήσουμε ως ανθρώπινα όντα.
Περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, την ισότητα ενώπιον του νόμου, καθώς και κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην τροφή, στην εργασία, στην εκπαίδευση, που κατοχυρώνονται στα άρθρα 4 έως 25 του Συντάγματός μας. Πρώτη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιστορίας θεωρείται ο Κύλινδρος του Κύρου του 539 π.Χ.
Στη νεότερη ιστορία σημαντικότερες είναι: η αγγλική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων (Bill of Rights) του 1689, η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας (Η.Π.Α. 1776), η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη (Γαλλία 1789) και η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Γαλλία 1948), που επηρέασαν τη σύγχρονη συνταγματική νομοθεσία.
Ο όρος ανθρώπινα δικαιώματα καθιερώθηκε νομικά και συνταγματικά ύστερα από σκληρή προσπάθεια που κατέβαλαν φωτισμένοι αλλά και απλοί άνθρωποι στη Δυτική Ευρώπη του 17ου αιώνα.
Θέμα της εβδομάδας:
Εκπαίδευση και ανθρώπινα δικαιώματα Δείτε όλο το αρχείο λέξεων αλλά και άλλα ενδιαφέροντα θέματα στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com/.

Δεν υπάρχουν σχόλια: