Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ “Λουκέτο” έως το πρώτο εξάμηνο του 2009

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΗ δυσάρεστη προοπτική επιβολής προστίμων για τη χώρα μας μπορεί να απομακρυνθεί, διότι οι εταίροι μας στην Ευρώπη είδαν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων”, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος, μιλώντας χθες το πρωί σε ημερίδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Της Στελίνας Μαργαριτίδου Στο ίδιο μήκος κύματος ο επίτιμος πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης “Inten-Synergy” Γιώργος Κρεμλής δήλωσε στη “Μ” ότι “υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην επιβληθούν πρόστιμα στην Ελλάδα, αφού μάλιστα καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια να κλείσουν όλες οι χωματερές μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2009”.
Μιλώντας για την ανοιχτή πληγή των χωματερών ο κ. Νάκος τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα υπάρχουν 450 ανεξέλεγκτες χωματερές από τις συνολικά 3.000 που είχαν καταγραφεί μόλις μία πενταετία πριν.
Ήδη 41 χώροι υγειονομικής ταφής αυτή την περίοδο δημοπρατούνται, ενώ για επτά περιπτώσεις σε όλη τη χώρα δεν έχει γίνει τίποτε.
Όπως εξήγησε ο κ. Νάκος, “στη Μαυροράχη, στην Ημαθία, στη Δυτική Μακεδονία και στην Αχαΐα θα γίνουν εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων...
Η μετεξέλιξη των ΧΥΤΑ σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με χώρους διάθεσής τους, μονάδες ανακύκλωσης και προγράμματα επεξεργασίας”, εξήγησε.
Ο κ. Γιάννης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας Νόησις, συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, δήλωσε ότι “η διαχείριση αποβλήτων στην Ελλάδα δεν έχει παρελθόν, αλλά έχει μέλλον”, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανόλης Λαμτζίδης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός παρατηρητηρίου για τη διαχείριση απορριμμάτων.
Στη συνέχεια ο κ. Γιώργος Κρεμλής, ο οποίος διαθέτει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκά θέματα, αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο της Ευρώπης στη διαχείριση στερεών απορριμμάτων τόνισε ότι ο στόχος είναι να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που φθάνουν για επεξεργασία στους ΧΥΤΥ.
Στην Ελλάδα και στην Πολωνία φθάνει στους ΧΥΤΑ το 80%-90% των απορριμμάτων, ενώ στις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία και στη Γερμανία ανακυκλώνεται ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των απορριμμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: