Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣΕΚΔΙΚΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Η εκδίκαση της αγωγής των κατοίκων της Ουρανούπολης εναντίον της Μονής Βατοπεδίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης και θα συνεχιστεί την Παρασκευή με τις καταθέσεις και άλλων μαρτύρων.
Πρόκειται για την αγωγή που έχουν καταθέσει οι κάτοικοι της Ουρανούπολης και ο δήμος Τρίγλιας και με την οποία ζητούν την ακύρωση των συμβολαιογραφικών πράξεων που ανταλλάσσει τη Λίμνη Βιστωνίδα με εκτάσεις 8.600 στρεμμάτων που βρίσκονται στο δάσος της Ουρανούπολης και άλλες εντός των ορίων του Δήμου Τριγλίας.
Εκατό περίπου κάτοικοι από την Ουρανούπολη βρέθηκαν στην εκδίκαση της αγωγής στην Ξάνθη και διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά για τις μεθοδεύσεις της Μονής Βατοπεδίου στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Ουρανούπολης Τρύφων Μίτιντζης σχολίασε ότι αυτή τη φορά η παρουσία του Δημοσίου στο δικαστήριο ήταν ουσιαστική, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκτάσεις θα επιστραφούν τελικά στους κατοίκους.
Όπως επεσήμαναν έγκριτοι νομικοί η αγωγή μπορεί να αφορά στην ακύρωση των συμβολαίων ανταλλαγών που υπεγράφησαν μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, αλλά ουσιαστικά κατά την εκδίκαση, το Δικαστήριο εισέρχεται στην ουσία του ζητήματος της κυριότητας της Μονής επί της Λίμνης Βιστωνίδας. Ιδιαίτερα αιχμηροί ήταν στις δηλώσεις τους οι τρεις βουλευτές που παρέστησαν στο πολυμελές Πρωτοδικείο της Ξάνθης.
Ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει την ευαισθησία να λύσει το θέμα, αλλά τελικά το Μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τον κύριο Δριβελέγκα «όλο το σχέδιο των ανταλλαγών εμπνεύστηκε, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την κυβέρνηση. Αναμένουμε ότι το Δικαστήριο της Ξάνθης θα δώσει τη λύση για το σοβαρό πρόβλημα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι ορκωτοί εκτιμητές υπολογισαν τη συγκεκριμένα έκταση του Δάσους Ουρανούπολης σε 1 εκατομμύριο ευρώ, ο τοπικός έφορος το εκτίμησε την εμπορική αξία σε 180 εκατομμύρια ευρώ ενώ η πραγματική του δάσους αξία ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ».
Τη διαπίστωση ότι μέχρι στιγμής και παρά τον τεράστιο θόρυβο, η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε ακύρωση νομικής πράξης γύρω από το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και ότι η Μονή συνεχίζει να κατέχει χρήματα και εκτάσεις, έκανε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ροδόπης , μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής και εκ των πρωταιτίων της αποκάλυψης της υπόθεσης, Γιώργος Πεταλωτής.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου σημείωσε στις δηλώσεις της:
«Θεωρούμε απαράδεκτο μια έκταση που ανήκει στον ελληνικό λαό να την παίρνει με τέτοιο τρόπο η Μονή Βατοπεδίου.
Είναι μία από τις υποθέσεις που θεωρούμε παράτυπες και περιμένουμε από την Εξεταστική Επιτροπή τη Δευτέρα με το πόρισμά της να αποδώσει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες της υπόθεσης εκεί που αναλογούν». halkidikinews- xanthpress

Δεν υπάρχουν σχόλια: