Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

ΙΜΙΑ - ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

ΑΠΟ ΤΟ ΕΧΕΤΛΑΙΟΣ
Το δεύτερο κεφάλαιο της μονογραφίας «Ίμια 1996: Η Αλήθεια» (Εκδόσεις Defence) των Ζαχαρία Μίχα και Δημήτρη Αδαμόπουλου.
Παρά το γεγονός ότι τα πιο δραµατικά περιστατικά συνέβησαν το τελευταίο διήµερο του Ιανουαρίου 1996, εντούτοις η απαρχή της κρίσης θα πρέπει να τοποθετηθεί αρκετά νωρίτερα, και για την ακρίβεια τα Χριστούγεννα του 1995.
Το χρονικό που ακολουθεί αποτελεί µια προσπάθεια συνολικής καταγραφής τους.
∆ευτέρα-Τρίτη, 25-26 ∆εκεµβρίου 1995
Το βράδυ της ∆ευτέρας το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Φιγκέν Ακάτ» προσάραξε στη βραχονησίδα Ίµια, που βρίσκεται ανατολικά της Καλύµνου και νοτιοανατολικά της νησίδας Καλόλιµνος, στα στενά ∆ωδεκανήσου και μικρασιατικών ακτών.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τουρκικές μηχανότρατες προσπαθούσαν να το αποκολλήσουν αλλά χωρίς αποτέλεσµα.
Όταν το επόµενο πρωί (Τρίτη) το Λιµεναρχείο Καλύµνου ειδοποίησε τον πλοίαρχο ότι θα αποσταλούν ρυμουλκά για να τον βοηθήσουν, αυτός απάντησε ότι βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, άρα θα αναµείνει τη βοήθεια της τουρκικής πλευράς.
Με την υπόθεση ασχολούνται τα υπουργεία Εξωτερικών και Εµπορικής Ναυτιλίας.
Τετάρτη, 27 ∆εκεµβρίου 1995
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενηµερώνει την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, ώστε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επικοινωνία στελέχους της πρεσβείας µε τη ∆ιεύθυνση Αεροναυτικών Υποθέσεων καταλήγει στον ισχυρισµό -για πρώτη φορά- της τουρκικής πλευράς ότι τα Ίµια αποτελούν τουρκικό έδαφος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: