Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS ΣΩΜΑΤΕΙΟ ''ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΕΩΤΑ'' Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα" έχει την τιμή και τη χαρά να σας καλέσει στην καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή στις 11:00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σωματείου, Ολυμπίου Γεωργάκη 4.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη ενημέρωση - απολογισμό των δραστηριοτήτων του Σωματείου για το έτος που μας πέρασε από τον πρόεδρο κ. Αριστείδη Κυριακίδη.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας μικρού μήκους του κινηματογραφιστή Νίκου Μπιλιλή με τον τίτλο:
Ποντιακόν προσκύνεμαν.
Η ταινία, διάρκειας 20 λεπτών, γυρίστηκε το 1978 και αναφέρεται στο ιστορικό της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Βερμίου.
Θα ακολουθήσουν σύντομα σχόλια για την ταινία από τον υπ. διδάκτορα ιστορίας Θεοδόσιο Κυριακίδη.
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.
Ο γεν. γραμματέας Ιωάννης Κυριακίδης
Ο πρόεδρος Αριστείδης Κυριακίδης
Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα
Ολύμπου 78,
Τ.Κ. 54631,
Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Τηλ. - Fax: 2310271522
Ιερά Μονή: Ροδοχώρι Νάουσας
Τ.Κ.:59200
Τηλ.:2332051167
admin@peristereota.com Αρχονταρίκι της ΕΤ-1: Αφιέρωμα στους Έλληνες του Καυκάσου Αφιέρωμα στους Έλληνες του Καυκάσου με τον Βλ. Αγτζίδη και τον Κ. Σχινά την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 (10.30 π.μ.)
Ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στους Έλληνες του Καυκάσου και στις πολύπαθες ελληνικές κοινότητες της περιοχής, θα έχει η τηλεοπτική εκπομπή "Αρχονταρίκι" την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 (10.30 π.μ.).
Με καλεσμένους τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη και τον εμπειρογνώμονα του Υπ.Εξ. Κωσταντίνο Σχινά θα συζητηθούν οι επιπτώσεις της σύγχρονης κρίσης που προέκυψε με την σύγκρουση Ρωσίας-Γεωργίας, στις ελληνικές κοινότητες της περιοχής.
Παράλληλα, θα αναζητηθούν οι ιστορικές συνθήκες μέσα στην οποία διαμορφώθηκαν οι σημαντικές ελληνικές κοινότητες στο χώρο του Καυκάσου κατά τη διάρκεια του 19ου και αρχών του 20ου αιώνα, ο ιστορικός ρόλος που διαδραμάτισαν, το εθνικό ελληνικό κίνημα της περιόδου 1917-1921, η σοβιετοποίηση της περιοχής και η επιπτώσεις στις ελληνικές κοινότητες, η διαμόρφωση μιας ενδιαφέρουσας ελληνικής πολιτισμικής έκφρασης κατά το μεσοπόλεμο, η καταστροφή των ελληνικών κοινοτήτων από το σταλινισμό (1937-1938), η βίαιη μετακίνηση των ελληνικών πληθυσμών στις στέπες της Κεντρικής Ασίας στη δεκαετία του '40 (Καζαχστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, σοβιετο-κινέζικα σύνορα), η αποσταλινοποίηση και η εποχή της περεστρόϊκα.
Ιδιαιτέρως θα απασχολήσει τους συζητητές, το μετασοβιετικό πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώθηκε από τις βίαιες εθνικές συγκρούσεις.
Οι επιπτώσεις αυτών των συγκρούσεων στην καταταλαιπωρημένη ελληνική εθνική μειονότητα, θα δώσει το χαριστικό πλήγμα σε μια από τις πολύ ενδιαφέρουσες παρουσίες της ελληνικής διασποράς.
Η πλέον έντονη στιγμή θα είναι την περίοδο 1992-1993, όταν θα ξεσπάσει ο σκληρός πόλεμος μεταξύ Αμπχαζίων και Γεωργιανών.
Το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή της ανθούσας ελληνικής κοινότητας του Σοχούμι που αριθμούσε σε 15.000 άτομα.
Τότε η ελληνική κυβέρνηση υπό την υπουργία της Βιργινίας Τσουδερού πραγματοποίησε μια επιχείρηση απεγκλωβισμού και σωτηρίας των Ελλήνων της περιοχής αυτής, που έμεινε γνωστή με την ονομασία "Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας".
Ζήτημα προς διερεύνηση - από τη στιγμή που εμφανίστηκε το πρόβλημα μέχρι και σήμερα - αποτελεί η αποτελεσματικότητα ή όχι της πολιτικής αποκατάστασης των νέων Ελλήνων προσφύγων. ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ Η Ένωση Ποντίων Ελβετίας διοργανώνει στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων την πατροπαράδοτη κοπή της Βασιλόπιτας στις 17 Ιανουαρίου 2009 (19:00-04:00) στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ζυρίχης (Rousseaustrasse 17, Zürich).
Την εκδήλωση μας θα τιμήσει με την παρουσία του ένα νέο παιδί, Πόντιος τραγουδιστής, βγαλμένος μέσα από τα σπλάχνα της ποντιακής ξενιτιάς, ο Κώστας Πανίδης που θα έρθει από το Μόναχο αποκλειστικά για τη βραδιά μας.
Στον κεμεντζέ (ποντιακή λύρα), αλλά και ως φωνή θα τον συνοδεύσει ο καταξιωμένος Πόντιος καλλιτέχνης Αντώνης Νικηφορίδης, ο οποίος θα έρθει από το Dortmund της Γερμανίας ειδικά για την εκδήλωση μας.
Στο ταούλ’ μαζί μας ο Αλέκος Θεοδοσιάδης από το Reutlingen της Γερμανίας.
Τέλος στο λαϊκό και δημοτικό πρόγραμμα θα είναι αυτή τη φορά μαζί μας το τοπικό συγκρότημα „Φαντασία“ (http://www.band-fantasia.ch/) που θα μας κρατήσει συντροφιά με το πλούσιο του πρόγραμμα.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε την συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων μας, που αποτελούν το καμάρι της Ένωσης.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
The Association of the Pontian Greeks in Switzerland is organizing its traditional New-Years Gathering on the 17th of January 2009 (19:00-04:00) in the Festivities Hall of the Greek-Orthodox Church Church of Holy Dimitrios (Rousseaustrasse 17, Zurich).
For our gathering we have invited three artists from Germany, which are Kostas Panidis (singer), Antonis Nikiforidis (kementze) and Alekos Theodosiadis (taoul).
Of course our local band "Fantasia" will also participate... and last but for sure not least, all our dance groups will perform!
We expect you all and are pleased about your attendance!
FREE ENTRANCE
ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
ASSOCIATION OF THE PONTIAN GREEKS IN SWITZERLAND
Griechischer Verein Pontion
Dennlerstrasse 148048 Zürich, Switzerland
info@opontos.ch ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ" Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου "Παναγία Κρεμαστή", σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας, την Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 18:00 στα Γραφεία του Συλλόγου Παναγίας Κρεμαστής 18 β’, Εύοσμος.
Η παρουσία σας θα είναι τιμή για εμάς.
Μετά Τιμής
Το Δ.Σ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΕΜΑΣΤΗ"
Παναγίας Κρεμαστής 18β
Εύοσμος, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.Κ. 56224
Τηλ. 2310770410, 2310775346
Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
Σύνδεσμος Ποντιακών ΣωματείωνΝότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα 106 83 Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 09.01.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:
● Σάββατο 17/01/2009 και ώρα 17:30 θα πραγματοποιηθεί από την ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΙΓΑΛΕΩ, εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στην αίθουσα της ένωσης, Καραϊσκάκη 15, Αιγάλεω.
● Κυριακή 18/01/2009 και ώρα 11:00 θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η ΡΩΜΑΝΙΑ», εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, στην αίθουσα της ένωσης, πλατεία Πόντου, Γλυφάδα.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: