Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Στ' ανατολικά της Τραπεζούντας... Μουσική Συνάντηση των Οφιτών και ΣουρμενιτώνΜουσική Συνάντηση των Οφιτών και Σουρμενιτών της Ελλάδας (Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, Φιλώτας Φλώρινας κλπ.), με τη συμμετοχή παραδοσιακών καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία.Παίζουν και τραγουδούν οι Χρήστος Χαραλαμπίδης (τραγούδι), Αντώνης Χαραλαμπίδης (τραγούδι) και Βασίλης Ιωαννίδης (λύρα) από τη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, καθώς και οι Μουσταφά Γκιουνάϊ και Νιχάτ Κουμάς από τον Όφη και τα Σούρμενα του Πόντου.Την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 στις 10:00 μ.μ. στο ποντιακό κέντρο "Παρακάθ", Νέστου 4 (έναντι στρατοπέδου Καρατάσου). ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑ 04/02/2009
Αριθμ. Πρωτ. 42
ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ
ΑΙΤΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας,
Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19ης Ιανουαρίου 2009 τέθηκε από τον κ. Σκουμπόπουλο ως θέμα προ ημερησίας διάταξης η υπερψήφιση από το Σώμα του κοινού ψηφίσματος των Ποντιακών Σωματείων του Νομού Ημαθίας, το οποίο υπογράφηκε με πρωτοβουλία της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, αναφορικά με την αναγκαιότητα αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».
Επειδή μετά από πρότασή σας, το θέμα πρόκειται να συζητηθεί ως τακτικό πλέον σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, σας δηλώνουμε την πρόθεσή μας να παραστούμε σε αυτό και να τοποθετηθούμε εάν χρειαστεί, επί του θέματος.Για τον ίδιο ως άνω λόγο αιτούμαστε τη χορήγηση αντιγράφου των πρακτικών επί του θέματος, τόσο της 19-1-2009 (τα οποία δυστυχώς δεν έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα, παρά την παραίνεση του Αντιδημάρχου κ. Μιχαηλίδη να τα παραλάβουμε, στην επιστολή του οποίου επιφυλασσόμαστε να απαντήσουμε μετά την λήψη τους), όσο και του Συμβουλίου κατά το οποίο πρόκειται να συζητηθεί ως τακτικό θέμα.Για τη δική σας ενημέρωση όσο και των δημοτικών συμβούλων αναφορικά με το διοικητικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, παραθέτουμε συνοπτικά τα κάτωθι (για πληρέστερη ενημέρωση παρακαλούμε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ε.Λ.Β. http://www.elverias.gr/):
Η Ιερά Μονή της Παναγίας στο Όρος Μελά στην πρωτεύουσα του Πόντου Τραπεζούντα, αναδείχθηκε λόγω της θέσης της και μέσω αιώνων λατρείας, ως το απόλυτο εθνικοθρησκευτικό σύμβολο των Ποντίων.
Οι κάτοικοι του χωριού Καστανιά, πειθόμενοι από το Σωματείο Θεσσαλονίκης «Παναγία Σουμελά» ότι θα επανιδρυθεί και θα επαναλειτουργήσει η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά και θα αγιάσει τα χώματα του Βερμίου, παραχώρησαν μία τεράστια έκταση 500 στρεμμάτων (που ανήκει στο Δήμο Βέροιας) για χάρη της Παναγίας.
Ο αρχικός ζήλος και διακαής πόθος των Ποντίων για επανασύσταση της Ιεράς Μονής, περιορίστηκε μέσω ενός Βασιλικού Διατάγματος (924/1966) αντί ίδρυσης Μοναστηριού στη δημιουργία του Ιδρύματος που ονομάστηκε αρχικά «Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά» και στη συνέχεια «Πανελλήνιο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά».
Μόνον κατ’ ευφημισμό όμως είναι το Ίδρυμα «Πανελλήνιο», καθώς την πλειοψηφία του (6 από τα 11 μέλη του Δ.Σ.) την διορίζει βάσει του Καταστατικού του, ένα μονάχα Σωματείο, το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και περαιτέρω Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι υποχρεωτικά βάσει του καταστατικού ο Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» εδώ και 42 χρόνια… προερχόμενος από την ίδια πάντοτε οικογένεια.
Παρά την παραχωρημένη έκταση των 500 στρεμμάτων στην Καστανιά του Δήμου Βέροιας, η έδρα του Ιδρύματος δεν είναι στο Δήμο Βέροιας, αλλά στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα τα γραφεία του Ιδρύματος «φιλοξενούνται» στα γραφεία του Σωματείου «Παναγία Σουμελά».
Όλα τα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν στην Παναγία Σουμελά, στο χώρο όπου έχουν ανοικοδομηθεί όλα τα κτίρια σε έκταση 50 στρεμμάτων, αλλά και όλα τα ιερά αντικείμενα καθώς και η ιερή εικόνα της Παναγίας, το Σωματείο Παναγία Σουμελά ισχυρίζεται ότι ανήκουν «πνευματικώς και φυσικώς» στο ίδιο, όπως προβλέπεται στο άρθρο 2 του προσφάτως τροποποιηθέντος (τον Ιούλιο του 2005) καταστατικού του.
Κι ενώ πάντοτε υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν άξιοι πατριώτες, λόγιοι, επιχειρηματίες και επιστήμονες, καταξιωμένοι με μεγάλη προσφορά στα γράμματα, στον Πολιτισμό και στην κοινωνία, επί 42 χρόνια παραμένει η προεδρία του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά σε μία και μόνο οικογένεια (Παναγιώτης & Γεώργιος Τανιμανίδης).
Ταυτόχρονα ο πρόεδρος και της μοναδικής μέχρι πρότινος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ.) προερχόταν επί σειρά ετών από την ίδια και πάλι οικογένεια (Στέφανος Τανιμανίδης).
Επίσης ο κ. Αποστολίδης, δικηγόρος του κ. Στέφανου Τανιμανίδη, είναι ταυτόχρονα έφορος δημοσίων σχέσεων στο Σωματείο Παναγία Σουμελά, Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και νυν Πρόεδρος της Π.Ο.Π.Σ.Σύμφωνα με την έγκυρη γνωμοδότηση του Επίτιμου Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας και Νομικού Συμβούλου της Ιεράς Συνόδου κ. Μαρίνου, ο νέος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος έχει επικυρωθεί από τη Βουλή και έχει γίνει Νόμος του Κράτους (Ν. 590/1977), έχει ακυρώσει το βασιλικό διάταγμα του 1966 στο οποίο στηρίζει τη λειτουργία του το Ίδρυμα και χαρακτήρισε τη λειτουργία και τις αποφάσεις του Ιδρύματος παντελώς παράνομες, άποψη την οποία υιοθέτησε ομοφώνως η διακομματική Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στέλνοντας ερώτημα στο Νομικό Σύμβουλο του Κράτους για να γνωμοδοτήσει για τις αναγκαίες νομοθετικές και διοικητικές αλλαγές που πρέπει να επέλθουν στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, στα πλαίσια της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας.
Η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας και τα Ποντιακά Σωματεία του Ν. Ημαθίας ΔΕΝ επιθυμούμε την ανάληψη της διοίκησης του Ιδρύματος, ούτε την κηδεμόνευσή του από κανένα Σωματείο ή Ομοσπονδία, αλλά επιζητούμε τη δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, μέσα από διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες και δηλώνουμε ότι ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΟΙΚΗΣΗ που θα προκύψει ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, με μοναδικό στόχο να καταστεί η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ φάρος πνευματικός και πολιτιστικός που θα ενώνει και θα φωτίζει τους απανταχού Έλληνες, Ποντίους και μη.
Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Β.
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Νικόλαος Ξενιτόπουλος
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Λάζαρος Κουμπουλίδης
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1
Τ.Κ. 59100
ΒΕΡΟΙΑ
Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060
Την Κυριακή 18-1-2009 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Τακτική Γενική Συνέλευση της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας με τη μεγαλύτερη στην Ιστορία της Λέσχης συμμετοχή μελών.
Προηγήθηκε η κοπή της πίτας του Συλλόγου όπου ανταλλάχθηκαν ευχές για Ειρηνικό και παραγωγικό νέο έτος, παρουσία του Προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας καθηγητή κ. Γιώργο Παρχαρίδη – ο οποίος και έκοψε την πίτα -, των μελών του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. και του Σ.ΠΟ.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Παπαδόπουλου, Λεωνίδα Σαρβανίδη, Δώρας Μπαλτατζίδου και Σάββα Θεοδωρίδη, ενώ ως εκπρόσωπος του Νομάρχη παρευρέθηκε ο Αντινομάρχης κ. Χατζόπουλος.
Είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί, ότι στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν ως μέλη της Λέσχης οι βουλευτές Ημαθίας κ. Τάσος Σιδηρόπουλος και κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης, και οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Βέροιας κκ. Ν. Μαυροκεφαλίδης (ο οποίος εκπροσωπούσε και τη Δήμαρχο), Δ. Δάσκαλος και Μιχάλης Σουμελίδης, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Τρανίδης.Στη συνέχεια «το τιμόνι της Γ.Σ.» ανέλαβε ως πρόεδρος ο Γιώργος Ορφανίδης (δημοτικός σύμβουλος) ο οποίος χάριν στην εμπειρία του διατήρησε τη διαδικασία σε υψηλό επίπεδο και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, ώστε ολοκληρώθηκε υποδειγματικά η Γ.Σ. με διοικητικό απολογισμό-προγραμματισμό από όλα τα μέλη του απερχόμενου Δ.Σ., οικονομικό απολογισμό και προϋπολογισμό 2009 από τον Ταμία, ανάγνωση της έκεθσης της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ερωτήσεις - τοποθετήσεις μελών και τέλος έγκριση των πεπραγμένων.
Ακολούθησε ψηφοφορία για ανάδειξη νέου Δ.Σ. από την οποία πλειοψηφών σύμβουλος αναδείχθηκε – με 220 ψήφους επί συνόλου 263 εγκύρων ψηφοδελτίων – ο Λάζαρος Κουμπουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στο απερχόμενο Δ.Σ. ως έφορος δημοσίων σχέσεων και παράλληλα Διευθυντής της Εφημερίδας της Λέσχης «Αργοναύτης».
Με πρόσκληση του τελευταίου, την Τετάρτη συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. και έγινε κατανομή αξιωμάτων ως εξής:
ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΚΑΠΟΥΡΤΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣΒ΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΣΑΡΡΑΣ ΣΠΥΡΟΣΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΞΕΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΜΙΑΣ: ΙΝΤΖΕΒΙΔΗΣ ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ ΕΦ. ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ: ΖΕΥΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΦΟΡΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ: ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΦΙΛΟΚΤΗΜΩΝ ΕΦΟΡΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΕΦΟΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ: ΣΑΡΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Ως αναπληρωματικά ορίσθηκαν τα μέλη Λαζαρίδης Ιωάννης, Πασχαλίδης Σάββας, Ψηφάκη Ευαγγελία, Λαζαρίδης Πέτρος και Διαμαντόπουλος Γρηγόρης.
Ως μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής εξελέγησαν οι Πουλτίδου – Μπουζίνη Κική, Μαυρίδου Δέσποινα και Σιγγιρίδης Κων/νος.
Μετά τη διαδικασία κατανομής αξιωμάτων και αφού αντηλλάγησαν ευχές για καλή συνεργασία και παραγωγικό έργο της νέας διοίκησης, ακολούθησε «παρακάθ» στο γνωστό ταβερνάκι του «Τσάρτυλου», όπου όλοι οι υποψήφιοι μαζί, σαν μια οικογένεια, γλέντησαν και τραγούδησαν μέχρι πρωίας.
ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1
Τ.Κ. 59100
ΒΕΡΟΙΑ
Τηλ. 2331028356 Fax 2331072060

Δεν υπάρχουν σχόλια: