Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Συνέδριο: Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Διεθνές Συνέδριο «Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες»στο πλαίσιο του Πέμπτου κύκλου Ελληνικών Μουσικών Γιορτών Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αίθουσα Δημήτρη Μητρόπουλου και Αίθουσα Διδασκαλίας Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» 27 - 29 Μαρτίου 2009 Εγγραφές: Παρασκευή 27 Μαρτίου, ώρα 9:00 π.μ.
Έναρξη: Παρασκευή 27 Μαρτίου, ώρα 10:00 π.μ.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 5ου κύκλου των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει διεθνές συνέδριο με θέμα «Ελληνική μουσική δημιουργία του 20ού αιώνα για το λυρικό θέατρο και άλλες παραστατικές τέχνες». Το συνέδριο διεξάγεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 27, 28 και 29 Μαρτίου 2009. Λόγω του διεθνούς χαρακτήρα του συνεδρίου οι επίσημες γλώσσες είναι η ελληνική και η αγγλική, ενώ θα υπάρχει και ταυτόχρονη μετάφραση στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η ελληνική μουσική του 20ού αιώνα στη σύνδεσή της με διαφορετικές μορφές σκηνικής δράσης.
Στόχος είναι να φωτιστούν πέρα από τα ιστορικά γένη και είδη, νεότερα είδη μουσικής όπως συσχετίζονται με διαφορετικές όψεις, ιστορικές και νεότερες, των παραστατικών τεχνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 61 ανακοινώσεις Ελλήνων και ξένων μουσικολόγων και άλλων ειδικών που καλύπτουν τα περισσότερα από τα είδη όπου διαπλέκεται η μουσική με τις παραστατικές τέχνες.
Έτσι, θα υπάρχουν ανακοινώσεις σχετικά με: όπερα, οπερέτα, μιούζικαλ, σκηνική μουσική, μπαλέτο, μουσικό θέατρο, μουσική κινηματογράφου και νέα είδη (ηχητικές εγκαταστάσεις, μουσική και video-art). Οι εισηγήσεις καλύπτουν όλο το φάσμα της νεοελληνικής μουσικής για τις παραστατικές τέχνες και αναφέρονται σε έργα Ελλήνων συνθετών όπως ο Διονύσης Λαυράγκας, ο Μανώλης Καλομοίρης, ο Γιάννης Ανδρέου Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Δραγατάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Γιάννης Χρήστου και ο Ιάννης Ξενάκης κ.ά, ενώ υπάρχουν ανακοινώσεις για διαπρεπείς Έλληνες συνθέτες της διασποράς.
Οι περιλήψεις των εισηγήσεων και τα βιογραφικά των ομιλητών βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης. (www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=4517) Κεντρικοί ομιλητές είναι ο Σπύρος Ευαγγελάτος, σκηνοθέτης, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, και ο Martin Zenck, μουσικολόγος, καθηγητής Ινστιτούτου Μουσικής Έρευνας Πανεπιστημίου Würzburg. Την τελευταία ημέρα του συνεδρίου διοργανώνεται συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Μουσική και παραστατικές τέχνες σήμερα» όπου συμμετέχουν οι:
Γιώργος Κουμεντάκης (συνθέτης), Δημήτρης Μαραγκόπουλος (συνθέτης, καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου), Χάρης Ξανθουδάκης (συνθέτης, μουσικολόγος, καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου), Σπύρος Σακκάς (βαρύτονος), και Νίκος Τσούχλος (αρχιμουσικός, καλλιτεχνικός διευθυντής Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), με συντονίστρια της συζήτησης την Ελένη Βαροπούλου (θεατρολόγος, ειδική σύμβουλος Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών). Πληροφορίες Στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=4509 Στα τηλέφωνα 210-7282778 και 210-7282333.

Δεν υπάρχουν σχόλια: