Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Χαλκιδικής κ. Γιάννη Δριβελέγκα για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ : 21 Μαρτίου 2009
Η 21η Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας, έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (F.A.O.) των Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Δασοπονία.
Καθημερινά, γινόμαστε αποδέκτες των ανησυχητικών μηνυμάτων «S.O.S» που εκπέμπονται από τα δάση του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κοινή και παγκόσμια διαπίστωση ότι βρισκόμαστε σε περίοδο περιβαλλοντικής κρίσης.
Η ημέρα αυτή της εαρινής ισημερίας, πρώτη μέρα της άνοιξης για το Βόρειο Ημισφαίριο είναι μια παγκόσμια ανησυχία τόσο για την κατάσταση των δασών, όσο και για την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Είναι μια υπενθύμιση και αφετηρία απολογισμού , για το που πάμε και πως θα ζήσουμε από δω και πέρα. Οι πρόσφατες πυρκαγιές, οι αποδασώσεις και τα μπαζώματα -και μάλιστα, υπό το βάρος των κλιματικών αλλαγών- συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ενώ το αναμενόμενο θα ήταν, η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το εθνικό αυτό ζήτημα, με στρατηγικές παρεμβάσεις, εξασφαλίζοντας την αειφορική χρήση των δασών, την άρση των κινήτρων σε καταπατητές και επιτήδειους και τον αποτελεσματικό συντονισμό στην πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αντιθέτως, συνεχίζει να απαξιώνει τα δασικά οικοσυστήματα και να παραμένει στις λογικές του παρελθόντος, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων ότι νομιμοποιεί έναντι πενιχρού αντιτίμου, τα αυθαίρετα οικήματα που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις, συντάσσοντας χωροταξικά σχέδια, που επιτρέπουν την επέκταση βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα δάση. Για το ΠΑΣΟΚ, τα δάση εξακολουθούν να αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, γι' αυτό και η προστασία και διαχείρισή τους αποτελεί βασική προτεραιότητά του, όπως άλλωστε έγινε σαφές και στις πρόσφατες προτάσεις του Κινήματος για την «Πράσινη Ανάπτυξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: