Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
«Πισάγκωνα δεμένος» Προβληματισμοί και συμπεράσματα από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τις 26/1 στον Ιανό
Με προβληματισμούς και τοποθετήσεις για το μέλλον του ποντιακού τραγουδιού και της ποντιακής διαλέκτου μετά την τρίτη γενιά των προσφύγων έγινε η παρουσίαση της νέας μουσικής παραγωγής "Πισάγκωνα Δεμένος" σε στίχους Χρήστου Αντωνιάδη, στο πατάρι του Ιανού, τη Δευτέρα, 26 Ιανουαρίου.
Το κύριο ερώτημα ήταν σε ποιά γλώσσα θα τραγουδάνε τα τραγούδια τους οι Πόντιοι τις επόμενες δεκαετίες, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας σύγχρονων μελωδιών που θα διατηρούν την ιδιαίτερη ποντιακή αισθητική.
Στην εισήγησή του ο υποψήφιος διδάκτορας Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ, Νίκος Μιχαηλίδης περιέγραψε τα υπάρχοντα ποντιακά μουσικά ρεύματα και τα βασικά χαρακτηριστικά τους, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενίσχυσης της ποντιακής διαλέκτου και του ρόλου της στη “θωράκιση” της κοινής νεοελληνικής από εισβολές ξένων ιδιωμάτων.
Μίλησε επίσης για τον βαθειά οικολογικό και συλλογικό-συμμετοχικό χαρακτήρα του ποντιακού τραγουδιού και του ρόλου της διαλέκτου στην αποκατάσταση της αίσθησης της συνέχειας μέσα στο χρόνο.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα το ποντιακό τραγούδι να διευρύνει τα ακροατήριά του και να γίνει μια βασική συνιστώσα του σύγχρονου ελληνικού διαλεκτικού τραγουδιού. Ο μουσικολόγος Παύλος Τσακαλίδης αναφέρθηκε στη δομή του ποντιακού μουσικού ιδιώματος και στις ιδιαιτερότητές του, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το παραδοσιακό ύφος στις σύγχρονες επιτελέσεις στα τραγούδια που θέλουν να αποκαλούνται ποντιακά.
Κλείνοντας, ο διακεκριμένος νευροχειρουργός - στιχουργός Χρήστος Αντωνιάδης αναφέρθηκε στις προσωπικές του εμπειρίες στον Πόντο, αλλά και στις μνήμες του από την παιδική του ηλικία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση του με τον εκλιπόντα Χρήστο Χρυσανθόπουλο και την επιρροή που του άσκησαν όλα αυτά στο να γράψει ποντιακό στίχο. Τόνισε ιδιαίτερα πως η ποντιακή διάλεκτος νοσεί βαριά και επομένως χρειάζεται θεραπεία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ποντιακή διάλεκτος δεν έχει το κουράγιο να πεθάνει. Το ακροατήριο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και συγκίνηση τις παρεμβάσεις των ομιλητών, ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με ζωντανή παρουσίαση των τραγουδιών του νέου CD και με τον πυρρίχιο χορό από το συγκρότημα του συλλόγου Αργοναύτες Κομνηνοί.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με κυκλικό ποντιακό χορό από τους συμμετέχοντες.
Επιμέλεια κειμένου: Φίλιππος Τσαουσέλης ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ" Συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα διοίκηση του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», που εκλέχθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 16-2-09, με την εξής σύνθεση:- ΡΟΖΑΛΙΑ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΣ- ΣΑΒΒΑΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ- ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ- ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΛΛΙΑΝΙΔΗΣ ΤΑΜΙΑΣ- ΑΘΗΝΑ ΚΑΡΑΛΙΟΛΙΟΥ ΜΕΛΟΣ- ΚΩΝ/ΟΣ ΠΕΝΤΕΡΙΔΗΣ ΜΕΛΟΣ- ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΜΕΛΟΣ
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά, με απώτερο στόχο τη συνεργασία με όλους τους συλλόγους του Νομού για την διατήρηση και προώθηση των παραδόσεων.
Στο Σύλλογο ( Μελενίκου 18) συνεχίζουν να λειτουργούν τα τμήματα χορευτικών κάθε Κυριακή, με χοροδιδάσκαλο τον Λάζαρο Σεμερτζίδη και λυράρη τον Βαγγέλη Καραγιαννίδη, ως εξής:
Μικρό Χορευτικό 6:00 – 6:30 μμ
Μεσαίο Χορευτικό 6:30 – 7:00 μμ
Τμήμα Αρχαρίων Ενηλίκων 7:00 – 7:30 μμ
Τμήμα Παραστάσεων 7:30 – 8:00 μμ
Την ίδια ημέρα και ώρα 8:00-9:00 μμ παραδίδονται μαθήματα εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου, από τον δάσκαλο Χαράλαμπο Γρηγοριάδη.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να παρακολουθήσουν τα παραπάνω τμήματα δωρεάν.
Επικοινωνία στο τηλ. του Συλλόγου 2381022729 κάθε Κυριακή 6:00 – 7:30μμ και καθημερινά 9:00 – 13:00 στο κιν. 6971530312 της Καλαϊτζίδου Αικατερίνης.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΒΡΑΣ"
ΦΛΩΡΙΝΗΣ 19
ΕΔΕΣΣΑ
Τ.Κ. 58200 ΤΗΛ. 2381022729

Δεν υπάρχουν σχόλια: