Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
"Αντάμωμα" ποντιακών φοιτητικών συλλόγων Πραγματοποιήθηκε κατά το 3μερο 13-14-15 Μαρτίου το δεύτερο «αντάμωμα» φοιτητών ποντιακής καταγωγής στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελάς στο όρος Βέρμιο.
80 περίπου φοιτητές – μέλη του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσσαλονίκης, Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής, Συλλόγου Ποντίων Σπουδαστών & Σπουδαστών Ν. Λάρισας, Συλλόγου Ποντίων και Μικρασιατών Φοιτητών Ιωαννίνων και Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Ν. Ξάνθης χόρεψαν και τραγούδησαν υπό τους ήχους όλων των ποντιακών μουσικών οργάνων αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι είναι άξιοι συνεχιστές της ποντιακής μουσικής και όχι μόνο παράδοσης διατηρώντας ζωντανές τις ρίζες του πολιτισμού των προγόνων τους.Η επίσκεψη στον ιερό αυτό χώρο «ολόκληρου» του Ποντιακού Ελληνισμού γίνεται εδώ και 9 περίπου χρόνια δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους και νέες φοιτητές να επισκεφτούν την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελάς καθώς και να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους μέσα από το ποντιακό γλέντι, το μουχαπέτ.
Φέτος για δεύτερη φορά και άλλοι φοιτητές ποντιακής καταγωγής από άλλους συλλόγους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε αυτό το συναπάντεμα.
Οι Πόντιοι φοιτητές ασχολήθηκαν και συζήτησαν και αρκετά θέματα που αφορούν τον οργανωμένο και μη ποντιακό χώρο.
Ένα απο αυτά είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά και την απαίτηση της πλειοψηφίας του οργανωμένου ποντιακού χώρου για αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος.Για την αλλαγή του διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος, με στόχους τον εκδημοκρατισμό της Διοίκησης, τη διαφάνεια στη διαχείριση και την απόδοση του Ιδρύματος στην κοινωνία των Ποντίων, στην οποία ανήκει, οι ποντιακοί φοιτητικοί σύλλογοι εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ
Καστανιά, 15 Μαρτίου 2009
Οι Πόντιοι φοιτητές από την Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, την Ξάνθη και την Αθήνα συνεχίζοντας μία παράδοση ετών συγκεντρωθήκαμε για δύο ημέρες στους ξενώνες της Παναγίας Σουμελά στο όρος Βέρμιο. Έτσι κάθε χρόνο μετά την εξεταστική του Φεβρουαρίου βιώνουμε με τον καλύτερο τρόπο την πολιτιστική και θρησκευτική παράδοση των προγόνων μας.
Παράλληλα ως μέλλοντες ακαδημαϊκοί πολίτες, ενεργοί πολιτικά και γνωρίζοντας την ιστορία και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το εθνικο-θρησκευτικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην οικογενειοκρατία που διέπει την διοίκηση τόσο του Σωματείου, όσο και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» κάτι που προκαλεί το θρησκευτικό συναίσθημα και τη δημοκρατική ευαισθησία των Ποντίων.
Απαιτούμε λοιπόν την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.
Οι υπογράφοντες Σύλλογοι- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών & Σπουδαστών Θεσσαλονίκης- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Λάρισας- Σύλλογος Ποντίων και Μικρασιατών Φοιτητών Ιωαννίνων- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής- Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ξάνθης ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ Νοσταλγικόν Προσκάλεσμαν
Κάθε χρόνο την Κυριακή του Θωμά οι Πόντιοι ανανακαλούν στην μνήμη τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν.
Πηγαίνουν στα μνήματα και συντροφεύουν τους νεκρούς με ρακί και κρασί.Έτσι και εμείς όπως κάθε χρόνο σας προσκαλούμε την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 και ώρα 12:00 στα νεκροταφεία της Καλαμαριάς να εκπληρώσουμε το χρέος μας.
Υ/Γ: Παρακαλούμε να φέρεται μαζί σας και εδέσματα της αρεσκείας σας.
ΤΟ Δ.Σ.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Πουλαντζάκη 40
Τ.Κ 55131
Καλαμαριά
Τηλ. 2310417690, 2310417197
Ο σύλλογός μας συμμετέχει στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς, μαζί με τον Δήμο Καλαμαριάς, για τα 50 χρόνια μνήμης του αξέχαστου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 25 Απριλίου 2009 και ώρα 19:00, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Καλαμαριάς, με τη συμμετοχή Συλλόγων, χοροδιών, χορευτικών συγκροτημάτων και με γνωστούς τραγουδιστές.
Την Κυριακή 26 Απριλίου 2009 και ώρα 10:00, θα γίνει τελετή Μνήμης, για τον Παπανικόλα, στην Μητρόπολη της Καλαμαριάς.
Παρακαλείσθε όπως με την μαζική συμμετοχή μας, να τιμήσουμε την μνήμη του γνωστού σε όλους μας, παπά με ένα ράσο.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΡΩΜΝΑΙΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Πουλαντζάκη 40
Τ.Κ 55131
ΚαλαμαριάΤηλ. 2310417690, 2310417197
Σύνδεσμος Ποντιακών ΣωματείωνΝότιας Ελλάδος και Νήσων
Νοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα 106 83
Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 522195
Αθήνα 14.04.2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων σας ενημερώνει για τις εξής εκδηλώσεις:
● Σάββατο 25/04/2009 στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί από την Ένωση Ποντίων Περάματος «Ο Πόντος» σε συνεργασία με το δήμο Περάματος και την ενορία του Αγ. Γεωργίου, το ποντιακό ταφικό έθιμο «Τα τσιριχτά», στην πλατεία Πόντου, Λεωφ. Δημοκρατίας 28 (δίπλα από το δημαρχείο Περάματος).
Πρόγραμμα:- Αναπαράσταση του ταφικού εθίμου «Τα τσιριχτά».- Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού.- Κατάθεση στεφάνων.- Χαιρετισμός του προέδρου της Ένωση Ποντίων Περάματος κ. Τάκη Βοργιαζίδη.- Χαιρετισμός του π. Ιωάννη.- Χαιρετισμός του δημάρχου Περάματος κ. Ιωάννη Γλύκα.- Παρουσίαση από την Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής «Ε.ΠΟ.Ν.Α.», βίντεο μικρού μήκους για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.- Παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων του Χορευτικού Ομίλου Ηρακλείου Αττικής «ΕΙΡΗΝΗ», της Ένωσης Ποντίων Περάματος «Ο ΠΟΝΤΟΣ» και της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής «Ε.ΠΟ.Ν.Α.».Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τον Κώστα Πουτακίδη λύρα – τραγούδι και ποντιακό γλέντι με τσίπουρο, ποντιακές τηγανίτες και κόκκινα αυγά.
Την εκδήλωση παρουσιάζει ο κ. Γεώργιος Χατζηελευθερίου, λαογράφος – συγγραφέας.
Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας μεταξύ των σωματείων του συνδέσμου μας, η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των αδελφών σωματείων κρίνεται απαραίτητη και δυναμώνει τις προσπάθειες όλων μας.
Η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου
Ερμίδου Γεωργία

Δεν υπάρχουν σχόλια: