Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ E-PONTOS
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας σας προσκαλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 και ώρα 16:30 στο Δημοτικό Γήπεδο Καβάλας "Ανθή Καραγιάννη".
Το κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΙΑ ιδρύθηκε από Αμερικανούς Ιεραπόστολους το 1886 στη Μερζιφούντα. Στο κολέγιο ΑΝΑΤΟΛΑ το 1903 ιδρύθηκε από φοιτητές του κολεγίου αθλητικός Σύλλογος ΠΟΝΤΟΣ.
Στη διοίκηση του Συλλόγου Πρόεδρος ήταν ο Συμεών ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ, ο οποίος ήταν μαθητής – αθλητής – ποδοσφαιριστής της ομάδας, απόγονοι του οποίου ζουν σήμερα στην Καβάλα.
Ο Ελληνικός Αθλητικός Σύλλογος «Πόντος» συμπυκνώνει την νεότερη ιστορία των Ελλήνων, η οποία κατέληξε με ευθύνη των Νεότουρκων και των Κεμαλικών στην γενοκτονία. Ειδικότερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1921 γίνεται η σύλληψη των μαθητών – αθλητών του αθλητικού συλλόγου «Πόντος», οι οποίοι απαγχονίζονται στα μέσα Ιουνίου του ίδιου έτους στην Αμάσεια, έχοντας σαν βασική κατηγορία την εμφάνιση της ομάδας: Άσπρες και μπλε οριζόντιες ρίγες και το γράμμα «Π» στο στήθος.
Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας, οι αθλητές της, οι μικροί μαθητές του «Ανατόλια» ήταν ανάμεσα στα θύματα της γενοκτονίας, που δολοφονήθηκαν μετά την διαδικασία των αποκαλούμενων «δικαστηρίων ανεξαρτησίας».
Ως ένδειξη τιμής προς τους νέους αυτούς ανθρώπους που θυσιάστηκαν, η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας διοργανώνει την εκδήλωση, ποδοσφαιρικό αγώνα, όπου οι παλαίμαχοι ΑΟΚ Καβάλας, θα φορούν αντίγραφο της φανέλας που είχε ο αθλητικός σύλλογος «ΠΟΝΤΟΣ».
Είναι μια συμβολική αλλά και πολύ ουσιαστική ενέργεια για αυτά τα παιδιά που δεν μπόρεσαν να χαρούν ούτε τη χαρά της γνώσης, ούτε του αθλητισμού.
Γι’ αυτά τα παιδιά που το 1921 έχασαν τη ζωή τους πριν προλάβουν να τη γνωρίσουν.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ- 16:30 Τέλος προσέλευσης επισήμων- 16:31 Έναρξη – αναγγελία επισήμων - Σύντομο ιστορικό- 16:40 Χορωδία Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας- 16:45 Χαιρετισμοί Επισήμων- 17:00 Είσοδος ομάδων στον αγωνιστικό χώρο- 17:08 Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου- 17:15 Έναρξη ποδοσφαιρικού αγώνα- 18:00 Ημίχρονο – Ποντιακοί χοροί από το μικρό χορευτικό τμήμα της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας- 18:45 Έναρξη Β’ ημιχρόνου- 19:00 Λήξη αγώνα – χαιρετισμοί από τον πρόεδρος της Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας – Απονομή πλακετών – επαίνων- 19:20 Χορευτικά συγκροτήματα Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλαςα) εφηβικόβ) μεσαίογ) μεγάλοΔρώμενο γενοκτονίας ξεριζωμού από τον δημοφιλή πόντιο ηθοποιό κ. Λάζο Τερζά – Πυρρίχιος Χορός (Σέρρα)- 20:00
Λήξη εκδηλώσεων
ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ
7ΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ 89Β
Τ.Κ.65403
ΚΑΒΑΛΑ
ΤΗΛ/FAX: 2510242260
PONTIOIKAVALAS@YAHOO.GR ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ Ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Ιωαννίνων βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στον πρώτο παραδοσιακό ποντιακό χορό του και να μοιραστεί μαζί σας αυτή την όμορφη βραδιά.
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2009 και ώρα 21.00, στην αίθουσα δεξιώσεων GALA, στη λεωφόρο Γ. Παπανδρέου, στα Ιωάννινα.
Τιμή πρόσκλησης 15 ευρώ.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 6982832123.
Αναμένομε σας να χορεύομε με τα κεμεντζέδες, τα ταούλια, τα τουλουμόπα και τα κλαρίνα, ούλ εντάμα!
Η Γεν. γραμματέας Μαχαιρίδου Αναστασία
Η πρόεδρος Μωυσιάδου Κυριακή "Ήχοι Αιώνων" Ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης σας προσκαλεί στο μουσικό δρώμενο «Ήχοι Αιώνων», το οποίο θα παρουσιάσει ο λυράρης Παντελής Παυλίδης την Τρίτη 12 Μαΐου 2009, στις 20.30, στην Πλατεία της Αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς (άγαλμα Ελ. Βενιζέλου), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Μνήμες του Πόντου, που διοργανώνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης-Κέντρο Πολιτισμού.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, το οποίο ξεδιπλώνει μέσα από τη μουσική, τον χορό και την αφήγηση μια ιστορική αναδρομή του Πόντου και του Ποντιακού Ελληνισμού, από τη εποχή των Ακριτών και της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντος, από την ευδαιμονία της ακμής μέχρι τους θρήνους τής πτώσης, σε μια διαρκή εναλλαγή, επί σκηνής, ήχων και δρώμενων που ανακαλούν μνήμες θρύλων και γεγονότων.Εκτός από τον Παντελή Παυλίδη στη λύρα και το τραγούδι συμμετέχουν:Μαρία Θωΐδου, τραγούδι, Κλεονίκη Παυλίδου, τραγούδι, κρόταλα, χορός, Ειρήνη Κριθαρίδου, τραγούδι, Ειρήνη Μπακαλοπούλου, άρπα, Εύη Καζαντζή, τσέλο, Νίκος Λυμπεράκης, αρμόνια-πλήκτρα, Δημήτρης Δημητριάδης, μπάσο, Αλέξανδρος Αγγελάκης, υπολογιστές, Κώστας Ζώης, νταούλι, Ιωάννης Παυλίδης, νταούλι, Αλέξης Κεσίδης, αφηγητής.
Συμμετέχουν επίσης: η Μικτή Χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς υπό τη διεύθυνση του κ. Δημήτρη Αμανατιάδη και το Χορευτικό Συγκρότημα του Ποντιακού Συλλόγου Πολίχνης υπό τη διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Νικολαΐδη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς. ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» διοργανώνει και φέτος την ετήσια εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει θεσπιστεί με νόμο του κράτους η 19η Μαΐου.
Η εκδήλωση φέτος θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Μαΐου 2009 και ώρα 20:15 μ.μ. στο Δημοτικό Κινηματογράφο του Μύλου Ματσόπουλου και τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ο Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών και Μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των Λαών κ. Θεοφάνης Μαλκίδης με θέμα : «Η γενοκτονία και ο Ελληνισμός σήμερα στο διεθνές περιβάλλον».
Επίσης συμμετέχει και ο Δημοσιογράφος κ. Θύμιος Λώλης, ο οποίος θα κάνει παρουσίαση με θέμα : «Οι πρόσφυγες στα Τρίκαλα μέσα από τον τοπικό τύπο».Θα προβληθεί και θα εκτεθεί αρχειακό υλικό.
Συμμετέχει η χορευτική ομάδα της «Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων» και το «Κέντρο Χορού Τρικάλων».
Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων
Καλαμπάκας 28
Τ.Κ. 42100
ΤρίκαλαΤηλ. & fax : 2431074588
pontiakostrikalon@yahoo.gr ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ "ΟΙ ΥΨΗΛΑΝΤΗΔΕΣ" 16.05/17.05.: Διήμερες Εκδηλώσεις Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με κεντρικό ομιλιτή τον διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστήμων Φάνη Μαλκίδη (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ "ΟΙ ΥΨΗΛΑΝΤΗΔΕΣ"
e.V. , Mittelstr. 33, 12167Berlin, Germany

Δεν υπάρχουν σχόλια: