Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η Καλαμαριά τιμά τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας

Με ιδιαίτερο τρόπο θα τιμήσει την ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, όπως έχει οριστεί η 19η Μαΐου με απόφαση της Βουλής, ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με τα ποντιακά Σωματεία της πόλης. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στον προγραμματισμό των Συλλόγων για κοινή δυναμική παρουσία στο χώρο του πολιτισμού με σειρά εκδηλώσεων. Η εκδήλωση για την ημέρα Μνήμης θα ξεκινήσει το πρωί της Τρίτης 19 Μαΐου με αρχιερατικό μνημόσυνο που θα ψαλλεί στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, όπου θα χοροστατήσει ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Προκόπιος, ενώ θα μιλήσει η καθηγήτρια του Α΄ Λυκείου Καλαμαριάς-Φροντιστήριο Τραπεζούντος, Μαρία Καρποζήλου. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει δεξίωση που θα παραθέσει η Αδελφότητα Κρωμναίων στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου της (Πουλατζάκη 40).
Εκεί θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Χριστόδουλος Οικονομίδης και οι εκπρόσωποι των ποντιακών Σωματείων.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας τα μέλη των Συλλόγων της Αδελφότητας Κρωμναίων, του Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς και του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου «Μίθριοι», θα ξεκινήσουν με επικεφαλής τα λάβαρα από τα εντευκτήριά τους ειρηνική λαμπαδηφορία στους κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς και θα καταλήξουν στην πλατεία του Δημαρχείου.
Εκεί στην εξέδρα που είχε στηθεί και υπό τις φλόγες των δεκάδων δαδών η Μεικτή Χορωδία της Αδελφότητας Κρωμναίων θα ανοίξει την εκδήλωση ερμηνεύοντας με ιδιαίτερο τρόπο παραδοσιακά τραγούδια αποδίδοντα ς και το νόημα της ημέρας, ενώ στη συνέχεια θα μιλήσει ο Ηγούμενος της Παναγίας Σουμελά π. Σεραφείμ Ατματζίδης ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την εποχή και σημάδεψαν ολόκληρο τον ελληνισμό.
Στη συνέχεια η Χορωδία του Ποντιακού Συλλόγου Καλαμαριάς, θα ερμηνεύσει ορισμένα τραγούδια της μελανής αυτής περιόδου της ελληνικής ιστορίας δίνοντας ένα ξεχωριστό τόνο και η εκδήλωση θα κλείσει με ποντιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: