Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - ημέρα ή μέρα Θέμα της εβδομάδας: Ουσιαστικό θηλυκού γένους. Στην καθημερινή γλώσσα ημέρα είναι το χρονικό διάστημα από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου. Σύμφωνα με την ελληνική έκδοση της Βικιπαίδειας στην αστρονομία ημέρα είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα ουράνιο σώμα, συνήθως η Γη, για μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της.
Στην περίπτωση της Γης μία ημέρα διαρκεί περίπου 24 ώρες και για το λόγο αυτό είναι γνωστή και ως εικοσιτετράωρο.
Ωστόσο, ο ακριβής χρόνος περιστροφής της Γης είναι 23 ώρες 56 λεπτά και 4 δευτερόλεπτα, ένα πρακτικά σταθερό χρονικό διάστημα, γνωστό ως αστρική ημέρα.
Οι κάτοικοι της Γης όμως αντιλαμβάνονται την εναλλαγή ημέρας και νύκτας με μέσο ρυθμό 24 ωρών περίπου εξαιτίας της περιφοράς της Γης περί τον Ήλιο σε 365 ημέρες.
Αυτό το διάστημα ονομάζεται ηλιακή ημέρα και κυμαίνεται γύρω από την τιμή 86.400 δευτερόλεπτα κατά -22 έως +29 δευτερόλεπτα, λόγω της ελλειπτικής τροχιάς της Γης και της κλίσης της.
Η μέση τιμή μιας ηλιακής ημέρας ονομάζεται μέση ηλιακή ημέρα.
Έτσι, ακόμα και οι αστρονόμοι, όταν αναφέρονται στην ημέρα ως μονάδα χρόνου, εννοούν αυστηρά το χρονικό διάστημα των 86.400 δευτερολέπτων ή 24 ωρών και όχι των 23 ωρών 56 λεπτών και 4 δευτερολέπτων. Δείτε ολόκληρη τη λέξη στη διεύθυνση www.asprilexi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: