Ασκώντας τη δική του κλαδική πολιτική έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη διάδοση του βιβλίου.
Και πέτυχε ανοίγοντας τα κλειστά σχήματα παλαιότερων αντιλήψεων να εντάξει το Φεστιβάλ ση ζωή των Θεσσαλονικέων αλλά και των κατοίκων όλης της Βόρειας Ελλάδας.
Με πετυχημένες κινήσεις προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναδιαμορφώνει το καθεστώς στο χώρο των εκδόσεων.
Η βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης τις ημέρες του Φεστιβάλ είναι η δική μας έκφραση βιβλιοφιλίας. Εγκαινιάζοντας το 28ο Φεστιβάλ Βιβλίου θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον πρόεδρο και τα μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την άψογη και εμπνευσμένη διοργάνωση και να δηλώσω ότι είμαστε εδώ, ενεργοί συμπαραστάτες του έργου τους.
Όπως όλοι οι Θεσσαλονικείς που επισκέπτονται το Φεστιβάλ Βιβλίου και δεν το προσπερνούν», τόνισε Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης εγκαινιάζοντας στην παραλία του Λευκού Πύργου το 28ο Φεστιβάλ Βιβλίου, το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιουνίου 2009. Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ Άνθιμο ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Μπαρμπουνάκη και τα μέλη του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για αυτήν την μεγάλη διοργάνωση που μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε όλες τις εκδόσεις και προπάντων τις καινούριες.
Η αύξηση του αριθμού εκδόσεων βιβλίων που είναι πολύ μεγάλη στην εποχή μας και η μεγάλη προσέλευση του κόσμου στο Φεστιβάλ βιβλίου είναι αποδείξεις πολιτιστικού στοιχείου και καλλιέργειας της ψυχής του νεοέλληνα που πράγματι αγαπάει το βιβλίο.»
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, κατά την τελετή των εγκαινίων του Φεστιβάλ αναφέρθηκε στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου στις δύο προηγούμενες διοργανώσεις :
« Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου τα δύο προηγούμενα χρόνια έδειξαν μεταξύ άλλων ότι το 98% των επισκεπτών θεωρούν ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας σημαντικός και καταξιωμένος και ότι το 20% των επισκεπτών έρχονται από διάφορα μέρη της Βόρειας Ελλάδας, τονώνοντας έτσι την τοπική αγορά. Αυτά τα δύο στοιχεία μας ενθαρρύνουν για να συνεχίσουμε το έργο μας για την προώθηση και την προβολή του Βιβλίου».
Για τι φετινή διοργάνωση ο κ. Μπαρμπουνάκης τόνισε :
«Φέτος οι συμμετοχές των εκδοτικών οίκων φέτος αυξήθηκαν κατά 5% από την περσινή διοργάνωση, πράγμα που αποδεικνύει ότι ακόμη και στις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, οι άνθρωποι του βιβλίου και το αναγνωστικό κοινό στηρίζουν το Φεστιβάλ Βιβλίου, ως κορυφαίο και καταξιωμένο θεσμό του πολιτισμού.»
Κατά την τελετή των εγκαινίων χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης κ. Στέλιος Παπαθεμελής, η Βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Χρύσα Αράπογλου ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Ορφανός, κ Απόστολος Τζιτζικώστας, κ. Γιάννης Μαγκριώτης, και κ. Σοφία Καλαντίδου και ο τέως Υπουργός κ. Άκης Τσοχατζόπουλος.
Την εκδήλωση των εγκαινίων πλαισίωσε το Χορευτικό Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών από την Παγκρήτια Αδελφότητα Μακεδονίας που καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, οι Αντιδήμαρχοι Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θεόδωρος Αθανάσαρος και Πρασίνου, Νίκος Παπαγιαννόπουλος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος, ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Σ.ΕΚ.Β.Ε Γιώργος Μαραντέλος και Γιώργος Μπίμπης αντίστοιχα, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, του Στρατού και της Αστυνομίας, δημοσιογράφοι, και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης.
Η φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου είναι αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τον ερχομό του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Ελλάδα, στα 150 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, και στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λογοτέχνη Παντελή Πρεβελάκη, ενώ ο ΙΘ΄ Πνευματικός Μάιος – Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένος στα 50 χρόνια από το θάνατο του γλωσσολόγου Μανόλη Τριανταφυλλίδη και στα 30 χρόνια από το θάνατο του θεατρολόγου Σωκράτη Καραντινού.
Στα εκθετήρια, φιλοξενούνται πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας Θράκης .
Στα εκθετήρια του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 600.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών.
Στο χώρο του Φεστιβάλ βιβλίου φιλοξενούνται εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο
Για πρώτη χρονιά φέτος συμμετέχουν το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων Αδελφότης Ορθόδοξου Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης, η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία Θεσσαλονίκης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ερυθρός Σταυρός, όπου θα υπάρχουν εθελοντές για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Επίσης φέτος θα λειτουργεί περίπτερο προς τιμήν του έργου του Εμμανουήλ Κριαρά. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:30 έως 23.00
Κυριακές: 10:30 έως 13.30 & 18:30 έως 23.00
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου