Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

η άσπρη λέξη της ημέρας - ευρωβουλευτής
Θέμα της εβδομάδας: Ευρωεκλογές Ουσιαστικό που χρησιμοποιείται και για τα δύο γένη (αρσενικό και θηλυκό). Για το θηλυκό γένος χρησιμοποιείται επίσης και ο τύπος ευρωβουλευτίνα.
Ευρωβουλευτής είναι το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται κάθε πέντε χρόνια με άμεση καθολική ψηφοφορία.
Στις πρώτες ευρωπαϊκές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το 1979 είχαν εκλεγεί 410 ευρωβουλευτές, οι οποίοι υπό την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Simone Weil βρέθηκαν γρήγορα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 1980.
Κάθε διεύρυνση της Ε.Ε. συνοδεύεται από αύξηση των ευρωβουλευτών, ενώ με κάθε νέα Συνθήκη, από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη του 1987 και το Μάαστριχτ του 1993 μέχρι τη νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας, οι ευρωβουλευτές κερδίζουν συνεχώς νέες αρμοδιότητες και συμμετέχουν σε μία νομοθετική διαδικασία που έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια του εθνικού κράτους.
Οι ευρωβουλευτές πρέπει να έχουν την υπηκοότητα ενός εκ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν πριν θέσουν υποψηφιότητα διαφέρουν από κράτος σε κράτος.
Ένα βασικό στοιχείο των ευρωβουλευτών είναι η ανεξαρτησία της εντολής τους. Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ορίζει σχετικά: «Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ασκούν την εντολή τους ελευθέρως.
Δε δεσμεύονται από οδηγίες ούτε από επιτακτικές εντολές».
Στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο η Ελλάδα έχει 24 ευρωβουλευτές, ενώ για τις προσεχείς εκλογές ο αριθμός των Ελλήνων ευρωβουλευτών μειώθηκε στους 22.
Πρόσβαση στην πλήρη λεξικογραφική πληροφορία της λέξης της ημέρας (ερμηνεία, ετυμολογία, εγκυκλοπαιδική πληροφορία θα βρείτε στη διεύθυνση http://www.asprilexi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: