Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΡΗ ΛΕΞΗ

01. Άσπρη λέξη ξέξασπρη και άκαπνη... Καπνικόν:
Άμεσος, τακτικός και σημαντικός φόρος που βάρυνε την κάθε εστία που κάπνιζε (καπνικόν > καπνός), άρα και το κάθε νοικοκυριό. Π. Καλλιγάς:
«Οι φορατζήδες έμπαιναν εις τάς οικίας των ντοπίων καί ερώτουν: τί καπνό φουμάρει εδώ; Κατά τήν απόκρισιν δέ έβανον τόν αναλογούντα φόρον».
Αγαπητοί φίλοι της άσπρης λέξης, καλό μήνα και καλώς ήρθατε στη νέα Άσπρη λέξη.
Η σκόνη του παρελθόντος που συχνά διασώζει αυτή τη χώρα έκατσε γρήγορα για να αποκαλυφθεί και πάλι η πραγματικότητα του σήμερα.
Χρειάστηκαν 5 χρόνια από την τελευταία εθνική μας υπερήφανη στιγμή ώσπου να πάρουμε και πάλι τη δόση της εθνικής μας ταυτότητας, σαν ένεση που ανακουφίζει τον άρρωστο, του κάνει τον πόνο υποφερτό.
Είναι τα μάρμαρα δικά μας;
Και βέβαια είναι.
Όπως θα ζήταγαν οι Γάλλοι το τελευταίο κομμάτι από τον πύργο του Άιφελ ή οι Άγγλοι το ρολόι από τον πύργο του παλατιού του Γουεστμίνστερ, εάν έλειπαν.
Τα μάρμαρα λοιπόν θα πρέπει να επιστρέψουν αλλά μήπως δεν θα πρέπει να επιστρέψουν μόνον αυτά;
Δεν θα έπρεπε να επιστρέψει και η γη που χαρίστηκε σε εργολάβους ή κάηκε, τα χρήματα που άλλαξαν τσέπες για να αγοραστεί σιωπή ή συγκατάθεση, τα φακελάκια που κατατέθηκαν σε off shore για να σωθώ από την αρρώστια;
Δεν θα έπρεπε μαζί με τα μάρμαρα να επιστρέψει και η αξιοπρέπεια μας, ο σεβασμός στον πολίτη, στον συνάνθρωπο;
Η αλήθεια δεν ξεχωρίζει πια από το ψέμα γιατί λείπει ο σεβασμός, γιατί η γνώση έγινε πληροφορία και η κρίση έγινε κριτική.
Και δεν φταίει που άλλαξαν οι λέξεις αλλά που άλλαξαν τα νοήματα των λέξεων.
Κι όμως υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που εννοούν τις λέξεις, και τις παλιές και τις νέες. Υπάρχουν άνθρωποι που κοιτούν μπροστά και επιμένουν να προσπαθούν να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα, το ψέμα που δημιούργησε την κρίση, το ψέμα που πλούτισε από χάρτινες υπηρεσίες και θολές διαδικασίες.
Μετά την κρίση στη δισκογραφία και τον κινηματογράφο σειρά έχουν οι εφημερίδες ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και το βιβλίο.
Οι εφημερίδες δεν κατάλαβαν έγκαιρα πως δεν πουλούσαν ενημέρωση αλλά ταινίες.
Ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν τα πράγματα είναι η γνώση, η αναζήτηση της αλήθειας και η στήριξη.
Στηρίξτε αυτά που αγαπάτε, αυτά που επιθυμείτε, αυτά που πιστεύετε πως είναι αληθινά. Εμείς στηρίζουμε με ένα μπράβο την υπεύθυνη για τα βίντεο της τελετής έναρξης του Μουσείου της Ακρόπολης Αθηνά Τσαγκάρη που ζωντάνεψε το παρελθόν αυτού του τόπου και το έκανε σήμερα να λύνει τα μαλλιά του και να μας κοιτά από τους τοίχους των σπιτιών μας. Θα το θέλαμε να μας κοιτά καθημερινά.
02. Κωδικός asprilexi.
Η νέα Άσπρη λέξη θα συνεχίσει τη διανομή λέξεων έως το τέλος Ιουλίου.
Σας ευχόμαστε καλό καλοκαίρι, καλές διακοπές και την 1η Σεπτεμβρίου να είμαστε όλοι πίσω. Έαν στις διακοπές σας επιθυμείτε την καλή συντροφιά ενός βιβλίου, εμείς προσφέρουμε όλα μας τα βιβλία με έκπτωση 10% για όλους τους φίλους μας, για ολόκληρο τον Ιούλιο. Συμπληρώστε τον κωδικό προσφοράς asprilexi στο αντίστοιχο πεδίο της ηλεκτρονικής σας παραγγελίας και κερδίστε έκπτωση 10% [θέλω την έκπτωση 10%]
03. Νέες εκδόσεις
Συνηθισμένες γλωσσικές απορίες (Όλα όσα θα θέλαμε να μας εξηγήσουν για να μιλήσουμε και να γράψουμε σωστά).
Το ταξίδι των λέξεων (Ελληνικές λέξεις που δανείσαμε σε άλλες γλώσσες και επέστρεψαν σε εμάς πολλές φορές αγνώριστες).
Η επίδραση του Internet στα ΜΜΕ (Τα αποτελέσματα έρευνας για την επανάσταση του διαδικτύου και τις αλλαγές που επέφερε στον τρόπο που ακούμε, μιλάμε, επικοινωνούμε, καταναλώνουμε)
Ερμηνεύοντας τον κόσμο (To βιβλίο αυτό είναι η κλασική πλέον εισαγωγή του Ernesto Spinelli στη φαινομενολογική ψυχολογία).
Ταξίδι στο συναίσθημα Το ταξίδι της ζωής είναι μια δύσκολη αλλά και συναρπαστική εμπειρία. Το συναίσθημα, αν και παραμελημένο, παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
04. Μάθετε τι αλλάζει στην Άσπρη λέξη.
05. Σύντομα νέα- Βιβλίο ή eBook η έρευνα του μήνα [περισσότερα] - Γίνετε μέλος του club της άσπρης λέξης [περισσότερα] - Ο Αλέξης περιμένει την κριτική σας στο [Facebook] Ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σαςΣας περιμένουμε στο σπίτι μας στην οδό Μαντζάρου 6 στο κέντρο της Αθήνας
άσπρη λέξη© Ιούλιος 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: