Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

ΑΚΟΥΣΙΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ
Τζιανρίκο Καροφίλιο Μετάφραση: Αντόνιο Σολάρο Επιμέλεια: Βικτωρία Λέκκα ISBN: 978-960-221-444-2, σελ.288, σχ. 14x21, α΄ έκδοση Ιούνιος 2009, τιμή 15,00 € (χωρίς ΦΠΑ) Ένα εννιάχρονο παιδί βρίσκεται νεκρό στον πάτο ενός πηγαδιού.
Για το φοβερό, ακατανόητο έγκλημα κατηγορείται, ύστερα από βιαστικές ανακρίσεις, ένας σενεγαλέζος πλανόδιος πωλητής, που δουλεύει στην πλαζ κοντά στο σπίτι των παππούδων του θύματος.
Σε βάρος του υπάρχουν ενδείξεις και μαρτυρίες, αλλά πάνω απ’ όλα μια φωτογραφία και η κατάθεση ενός καταστηματάρχη.
Δίχως μέσα, η μοίρα του είναι προδιαγεγραμμένη: ένας αδιάφορος αυτεπάγγελτος δικηγόρος και είκοσι χρόνια φυλακή στην καλύτερη περίπτωση.
Τούτη η μοίρα ωστόσο διασταυρώνεται με μια άλλη: εκείνη ενός δικηγόρου που περνάει μια επώδυνη κρίση μέσης ηλικίας και βρίσκει στην πάλη για να σώσει τον μετανάστη ένα νέο νόημα στη ζωή του. Είναι πράγματι αθώος ο ξένος; Εύκολο θύμα ρατσιστικών προκαταλήψεων ή μήπως απατηλό είδωλο μιας παθιασμένης ιδεαλιστικής υπεράσπισης;
Λένε πως οι ιταλικές δίκες δεν προσφέρονται για δικαστικά θρίλερ, έτσι συνυφασμένα όπως είναι στην ιστορία τους και στην αντίληψή μας με τον αγγλοσαξονικό κόσμο.
Κι όμως η αφήγηση του έμπειρου ιταλού δικαστικού Τζιανρίκο Καροφίλιο ξετυλίγει την πλοκή της μέσα σε μια αίθουσα κακουργοδικείου, ακολουθώντας βήμα προς βήμα τις εργασίες του. Μέσα από το περίπλοκο παιχνίδι πολιτικής αγωγής, υπεράσπισης, ενόρκων, δικαστών και κοινού, τις εναλλαγές τελετουργικής πλήξης και απρόβλεπτης ανατροπής, υποθάλπει τη διαβρωτική αμφιβολία, την ένταση και την εναγώνια αναμονή μιας λυτρωτικής δικαιοσύνης. Ο Gianrico Carofiglio γεννήθηκε στο Μπάρι το 1961.
Ανώτερος δικαστικός, με πολύχρονη δράση κατά της Μαφίας, συγγραφέας νομικών κειμένων και κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε, εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 2002 με το Testimone inconsapevole (Ακούσιος μάρτυρας), που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και πολλαπλές βραβεύσεις. Επόμενα μυθιστορήματά του είναι τα Ad occhi chiusi και Il passato e una terra straniere.
Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ
Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη Ιστορικό μυθιστόρημα ISBN: 978-960-221-448-0, σχ. 14x21, σελ. 373, α’ έκδοση Ιούνιος 2009, τιμή 16,00 € (χωρίς ΦΠΑ) Τον Νοέμβριο του 1589, ο Ενετός εκπρόσωπος της γερμανικής τράπεζας Fugger, έστειλε την εβδομαδιαία του έκθεση στους εργοδότες του στο Augsburg.
Αντί των συνηθισμένων οικονομικών, πολιτικών και εμπορικών αναφορών, η έκθεση αναλωνόταν σε μια και μοναδική είδηση: την έλευση στη Βενετία ενός Κύπριου αλχημιστή ονόματι Marco Bragadino, που «είναι ικανός να μετατρέψει τα κοινά μέταλλα σε χρυσό». Μια πραγματική ιστορία ενός νεαρού τυχοδιώκτη από την Αμμόχωστο, που μετά την άλωση της πόλης από τους Οθωμανούς, ξεκινά την περιπλάνησή του στις αρχοντικές αυλές της Ευρώπης.
Με δανεικό όνομα, μπόλικη καπατσοσύνη, τόλμη και οξυδέρκεια κι ένα δαχτυλίδι με κόκκινη πέτρα τουρμαλίνη, σαρώνει τις μεγάλες πόλεις του δέκατου έκτου αιώνα, μοιράζοντας ελπίδες και υποσχέσεις που αναστατώνουν τους οίκους των ευγενών. Πρόσωπα λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, διασταυρώνονται με τους ήρωες του μυθιστορήματος για να σκιαγραφήσουν ένα ευρωπαϊκό κόσμο μετά το τέλος του Μεσαίωνα, την ώρα της μεταμόρφωσης και της αναγέννησής του. Η Βίβιαν Αβρααμίδου-Πλούμπη, γεννήθηκε το 1958.
Έζησε στην Αμμόχωστο της Κύπρου μέχρι το 1974 και στη συνέχεια στην Αθήνα.
Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Στατιστική στο Univesrsity of Washington του Σηάτλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Εργάστηκε πρώτα στο ελληνικό δημόσιο (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) ως Στατιστικός, και στη συνέχεια στον ιδιωτικό τομέα ως Γενική Διευθύντρια σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία στον τομέα της έρευνας αγοράς.
Το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση των δραστηριοτήτων της ίδιας εταιρείας στις πρώην ανατολικές χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με έδρα την Πράγα.
Το 2000 ίδρυσε μαζί με τον σύζυγό της αναπτυξιακή εταιρεία στην Πράγα, που δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο Όταν θα πέσουν τα μαύρα, εκδόθηκε το 2004 στην Κύπρο (εκδόσεις Επιφανίου) και βραβεύτηκε με το Α’ Κρατικό βραβείο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσφατα μεταφράστηκε στα τσέχικα και κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Baronet. Η ψυχή του χρυσού είναι το δεύτερο της μυθιστόρημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: