Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Ήταν το έκτο «θύμα» των Πεζετέλ

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Ήταν το έκτο «θύμα» των Πεζετέλ Αναξιόπιστο χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το αεροπλάνο που έπεσε χθες στην Κεφαλονιά ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr Στις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή την ώρα της πυρκαγιάς αλλά και στον ανθρώπινο παράγοντα αποδίδουν στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας την πτώση του πυροσβεστικού αεροπλάνου Πεζετέλ και τον θάνατο του 55χρονου πιλότου σμήναρχου Στέργιου Κωτούλα. Το μικρό πυροσβεστικό αεροπλάνο είχε απογειωθεί μαζί μ΄ άλλο ένα Πεζετέλ χθες στις 12.45 μ.μ. για να συμμετάσχει στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Άνω Πετρινός. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΓΕΑ και τη μαρτυρία του δεύτερου πιλότου ο Κωτούλας επιχείρησε να αδειάσει τους δύο τόνους νερού που είχε στη δεξαμενή του αεροπλάνου του πάνω από την εστία της φωτιάς.
Οι πυκνοί καπνοί όμως που είχαν σκεπάσει την περιοχή είχαν καλύψει και τα καλώδια υψηλής τάσης.
Το αριστερό φτερό του αεροπλάνου χτύπησε πάνω σε αυτά, ενώ εξαιτίας του χαμηλού ύψους στο οποίο πετούσε ο Κωτούλας, αν και πολύπειρος πιλότος, δεν μπόρεσε να το επαναφέρει.
Ο Στέργιος Κωτούλας είναι ο έκτος πιλότος που χάνει τη ζωή του σε πτώση Πεζετέλ, ενώ από τα 29 αεροσκάφη που αγοράστηκαν από την Πολωνία την περίοδο 1982-83 με αντάλλαγμα ελληνικά πορτοκάλια έχουν πέσει ήδη τα 12.
«Πρόκειται για αεροπλάνα περιορισμένων επιχειρησιακών δυνατοτήτων τα οποία χρησιμοποιούνται είτε για ψεκασμούς είτε για την αντιμετώπιση μικρών πυρκαγιών, αν και επανειλημμένα έχει διατυπωθεί το αίτημα να αντικατασταθούν», αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
Οι πιλότοι τα χαρακτηρίζουν «ιπτάμενα φέρετρα» εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τους που έχει πέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: