Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΕΥΧΟΣ 431 ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Ψέματα, ψέματα, ψέματα Η «γραμμή» του Μαξίμου για την πρωθυπουργική εμφάνιση του τέως «καταλληλότερου» στη Θεσσαλονίκη ήταν καθαρά αμυντική: ο Καραμανλής ήταν ειλικρινής.
Με άλλα λόγια, εκείνος που μας είχε διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι θα λέει πάντα την αλήθεια, έλεγε τόσον καιρό ψέματα και μόλις τελευταία τον έπιασε μια κρίση ειλικρίνειας.
Η εμφάνιση του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ ήταν ένα επικοινωνιακό σόου.
Και όπως είναι γνωστό, η «παράσταση» αποκλείει την εκ βαθέων εξομολόγηση: οι πρωταγωνιστές υποκρίνονται, δηλαδή υποδύονται ένα χαρακτήρα που δεν είναι ο δικός τους. Έτσι, ο κ. Καραμανλής «έπαιξε» το ρόλο του «ειλικρινούς, αποφασιστικού και δυναμικού ηγέτη», αν και με χρονοκαθυστέρηση. Σελ.2 Ο Καραμανλής φεύγει, ο Αχιλλέας κι ο Έβερτ μένουν Όμηρος των βαρόνων αποδείχτηκε για πολλοστή φορά ο Καραμανλής και είδε τα όποια οφέλη από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ να εξανεμίζονται εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με τους βαρόνους και τους βατοπεδινούς.
Ο τσαμπουκάς του Έβερτ και του θείου Αχιλλέα πέρασε και στη βάση ειρωνεύονται με τη φράση «Ο Κώστας φεύγει, ο Έβερτ κι ο Αχιλλέας μένουν».
Ο Κ. Καραμανλής, μετά τα μέτρα-σοκ που ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο, θέλησε να εμφανίσει το προφίλ ενός ηγέτη που είναι αποφασισμένος να… αποτελειώσει τους μισθωτούς και συνταξιούχους στο όνομα της μείωσης του χρέους.
Αυτό προσπάθησε να κάνει και την Κυριακή στη συνέντευξη Τύπου, παίρνοντας το παιχνίδι αποκλειστικά πάνω του. Όμως αιφνιδίασε με την τακτική του το ίδιο του το κόμμα και δεν φρόντισε να καλύψει τα νώτα του την επόμενη μέρα.
Έτσι δεν αποδέχτηκε πρόταση που του έγινε να κλείσει τα ψηφοδέλτια σε χρόνο-ρεκόρ μετά τη ΔΕΘ ώστε να μην υπάρξουν παζάρια και αμφισβητήσεις. Δεν τόλμησε όμως, και το αποτέλεσμα είναι να μετατραπεί σε ανέκδοτο η πρωθυπουργική αποφασιστικότητα περί δήθεν επιβολής μιας άλλης πολιτικής. Σελ.12 και Σελ.13 Αχίλλειος πτέρνα του πρωθυπουργού Κυκλοφορεί ως ανέκδοτο…
Τι είπε ο Κώστας Καραμανλής μόλις διάβασε την επιστολή του θείου Αχιλλέα;
«Το σόι μου…».
Η έκρηξη αυτή θα μπορούσε να είναι απολύτως ρεαλιστική και φυσικά δικαιολογημένη… Μετά το ηχηρό ράπισμα από τον πρώτο ξάδελφο Μιχάλη Λιάπη, ήρθε και το τελειωτικό από το θείο.
Και μάλιστα την πιο ακατάλληλη στιγμή. Λίγες ώρες μετά την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τη φιλολογία ότι μπορούσε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα!!! Υποχρεώθηκε ωστόσο να κάνει…. «τόπο στα νιάτα» και μάλιστα την ώρα που ο ίδιος ετοιμάζεται να αποχωρήσει.
Διότι βέβαια, εκτός του Αχιλλέα Καραμανλή, έθεσε εαυτόν για τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Επικρατείας και ο Μιλτιάδης Έβερτ. Το σκηνικό μοιάζει κωμικό, αλλά είναι βαθύτατα πολιτικό. Αποκαλύπτει την αδυναμία του κ. Καραμανλή να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα της παράταξης. Σελ. 17 Στα χέρια του λαού το δεύτερο κόσκινο Ο Γ. Παπανδρέου το είπε και το έκανε: τα άλλαξε όλα!
Τα ψηφοδέλτια του Κινήματος το αποδεικνύουν.
Η ανανέωση ξεπέρασε το 30%, ενώ τα 137 στα 405 ονόματα που ανακοινώθηκαν ανήκουν σε γυναίκες.
Αν κοιτάξει κανείς τις λίστες, θα δει έμπειρα πολιτικά στελέχη και επιτυχημένους επαγγελματίες.
Ανθρώπους που διεκδικούν τη δεύτερη ευκαιρία και άλλους που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα δει, όμως, όσους κατά καιρούς προκάλεσαν με τις πράξεις, τις παραλείψεις και τις συμπεριφορές τους…
Η πρώτη «διαλογή» έγινε. Στο λαό τώρα το δεύτερο κόσκινο για το τελικό ξεκαθάρισμα. Σελ. 54 και Σελ. 55 Τα ψηφοδέλτια της νίκης ΠΑΣΟΚ: ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ Κεφαλονιά – Κιλκίς – Κοζάνη – Κόρινθος – Κυκλάδες – Λακωνία - Ο δήμαρχος πάει Βουλή Στην Κεφαλονιά είναι υποψήφιοι η Η. Γεωργοπούλου-Ντ’ Αμίκο, ο Σπ. Μοσχόπουλος και ο Γ. Φόρτες. Στο Κιλκίς ο Δ. Μουζούρης, η Α. Παράκη, ο Θ. Παραστατίδης, ο Γ. Φλωρίδης και ο Γ. Φραγκίδης. Στην Κοζάνη ο Α. Αθανασιάδης, ο Ι. Βλατής, ο Π. Κουκουλόπουλος που εγκαταλείπει τη δημαρχία, ο Β. Κωνσταντόπουλος, ο Λ. Λωτίδης, η Α. Μπούρτσου και η Ελ. Σπόντη. Στην Κόρινθο ο Χρ. Βενετσάνος, ο Α. Μανωλάκης, ο Π. Μπεγλίτης, ο Ι. Ροτζιώκος, η Κ. Φαρμάκη-Γκέκη και ο Αν. Χωρέμης. Στις Κυκλάδες η Σ. Θεολογήτου, ο Γ. Καπίρης, ο Γ. Παπαμανώλης, ο Π. Ρήγας και η Δ. Τούντα. Στη Λακωνία η Β. Αλοιμόνου-Βελδέκη, ο Εμ. Αντωνάκος, ο Λ. Γρηγοράκος, ο Γ. Πουλοκέφαλος και η Αικ. Πριφτάκη. Σελ. 56 στο πέταλο Το μεγάλο Βατερλό έζησε ο Καραμανλής και στο Περιστέρι.
Τον πήγαν να μιλήσει σε μια συγκέντρωση 1.000 ατόμων. Την ευθύνη είχαν ο Ζαγορίτης και ο Παπανικολάου της ΟΝΝΕΔ. Την τελευταία ώρα αποφάσισαν να μεταφέρουν την εξέδρα στο κέντρο για να καλύψουν τα κενά. Δεν ήταν όμως το μόνο πρόβλημα.
Στο κλειστό γυμναστήριο δεν λειτουργούσε ο κλιματισμός, που είχε ως αποτέλεσμα να γίνει μούσκεμα ο Καραμανλής. Για τον κόσμο ευθύνονται ο Ζαγορίτης και ο Παπανικολάου.
Η Α’ Πειραιά και η Α’ Αθηνών τον «περίμεναν», αλλά εκείνος δεν δέχτηκε.
Νωρίς το πρωί της Παρασκευής ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε: «…Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον πρώην πρωθυπουργό είτε να εξακολουθήσει να ηγείται του ψηφοδελτίου της Α’ Πειραιά, είτε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α’ Αθήνας.
Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι, εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας, δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση».
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στις συνομιλίες μας δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε για τη συμμετοχή μου στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι στο ΠΑΣΟΚ τη νίκη στις εκλογές και κάθε επιτυχία». Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: