Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Uma Sharma - «Maha Raas Leela»

Uma Sharma - 12/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Θέατρο Κήπου Είδος Εκδήλωσης: Χορός Η Είσοδος είναι με προσκλήσεις
Επικοινωνήστε με το Φεστιβάλ Δημητρίων Λεωφορεία: 15,11,58,3,5,6,39
Uma Sharma - «Maha Raas Leela» με πρωταγωνίστρια τη Radhika Shah
Σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Ινδίας στη Θεσσαλονίκη και τη HELEXPO
Μια παράσταση κλασικού ινδικού χορού στη οποία συμμετέχουν 4 χορεύτριες, 3 μουσικοί και η κορυφαία χορεύτρια του ινδικού κλασικού χορού Uma Sharma, που συμμετέχει ως «Guru» - χορογράφος. Πρόκειται για το είδος του χορού Kathak, ένα από επτά στυλ κλασικού ινδικού χορού, ένα είδος χοροθεάτρου, χωρίς διάλογο.
Από τις χορεύτριες πρωταγωνιστικό ρόλο ως "Krishna"παίζει η Radhika Shah.
Οι υπόλοιπες χορεύτριες είναι η Richa, η Sohini και η Poonam.
Από τους μουσικούς ο Shri Khalid Mustafa παίζει Sitar, που είναι ένα έγχορδο μουσικό όργανο. Ο Shri Mubarak Ali Khan παίζει Tabla, κρουστό μουσικό όργανο που μοιάζει με το δικό μας τουμπερλέκι και ο Shri Madho Prashad που είναι πολύ ταλαντούχος τραγουδιστής.Πρόκειται για το είδος του χορού Kathak.
Η λέξη προέρχεται από τη λέξη «Katha» που σημαίνει "η τέχνη της αφήγησης". Βασίζεται σε φυσικές κινήσεις του σώματος σε μια ρυθμική δομή oriental. Είναι ένα από επτά στυλ κλασικού ινδικού χορού. Είναι ένα είδος χοροθεάτρου, χωρίς διάλογο.
Ο χορός αυτός χρησιμοποιώντας το χιούμορ προσπαθεί να μεταδώσει το μήνυμα ότι το καλό θριαμβεύει όταν έρχεται αντιμέτωπο με το κακό.
Επίσης ερμηνεύει επικές και μυθολογικές ιστορίες που διαδραματίζονται κυρίως στους ναούς και αργότερα στα δικαστήρια.
Οι ιστορίες αυτές είναι συνήθως ιστορίες αγάπης.
Στη συγκεκριμένη παράσταση θα αναπαρασταθεί η Ιστορία του Λόρδου Κρίσνα, που είναι μια Ινδική Θεότητα, αλλά στο μυθιστόρημα παρουσιάζεται σαν ένα παιδί που του αρέσει να κάνει άτακτα πράγματα, να σκοτώνει δαίμονες, να κλέβει βούτυρο και να πειράζει τα άλλα παιδιά.Η Uma Sharma είναι μία από τις πρώτες ερμηνεύτριες του Kathak, ενός είδους ινδικού κλασσικού χορού.
Ο χορός Kathak βασίζεται στις ιστορίες του λατρευτού Κρίσνα του μεσαίωνα και στην εξαιρετικά καλλιεργημένη δικαστική ποίηση του 18ου και 19ου αιώνα, που εκφράζει το shringara, το αίσθημα της αγάπης.
Η Uma Sharma κράτησε ζωντανή την παράδοση του Raas Leela και την παρουσίασε με έναν καινούργιο τρόπο στους ναούς γύρω από το Νέο Δελχί.
Έχει δώσει πολλές παραστάσεις σε όλη την Ινδία και έχει συμμετάσχει σε πολλά εθνικά και διεθνή Φεστιβάλ.
Επίσης έχει δώσει παραστάσεις σε πολλές χώρες όπως πρώην Σοβιετική Ένωση, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Αμερική, Καναδά, Μέση Ανατολή Ιαπωνία και Κίνα, ως αντιπρόσωπος του Ινδικού Χορού απεσταλμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ινδίας.
Έχει κερδίσει πολλά αξιόλογα εθνικά βραβεία όπως Padma shree, Sangeet Natak Academy Award και Sahitya Kala Parishad Award.Έχει δική της σχολή Χορού και Μουσικής και έχει εκπαιδεύσει ολόκληρη γενιά νέων χορευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: