Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση ζωγραφικής Μαρίας Κυπριανού

Μαρία Κυπριανού - 13/9/2009 έως 21/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Γενί Τζαμί Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Λεωφορεία: 7,39,3
Έκθεση ζωγραφικής Μαρίας Κυπριανού
Σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη.
Κυπριακής καταγωγής, απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και της ΑΣΚΤ Αθηνών, ζωγράφος και γλύπτρια, εκπρόσωπος της Ελλάδας σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις με ζηλευτές διακρίσεις, η Μαρία Κυπριανού προσεγγίζει εικαστικά την καθημερινότητα μέσα από αρχετυπικές αναφορές, σκαλίσματα του υποσυνειδήτου, συνειρμούς και αλληγορίες.
Η Μαρία Κυπριανού είναι διακεκριμένη εικαστική δημιουργός.
Γεννήθηκε στα Βασίλεια Κερύνειας της Κύπρου και σπούδασε Ζωγραφική στην Α.Σ.Κ.Τ. Θεσσαλονίκης, καθώς και Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα.
Το 1999, λόγω του σημαντικού ενδιαφέροντος των έργων της, έλαβε βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών, το οποίο απονέμεται μόνον σε διαπρέποντες καλλιτέχνες της νεώτερης γενιάς. Το 2001, τα έργα της επελέγησαν στην ομάδα εκπροσώπησης του Ελληνικού Εθνικού Περιπτέρου που πήρε μέρος στην 5η Διεθνή Biennale της Sharjah (Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Αραβικού Κόσμου), όπου η Ελλάδα κατέκτησε το Α΄ Παγκόσμιο Βραβείο, ανάμεσα σε 80 χώρες. Έργα της Μαρίας Κυπριανού επελέγησαν επίσης από την 3η Διεθνή Biennale του Πεκίνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των έργων της Μαρίας Κυπριανού, αφορούν αφενός την αφαιρετικά χειρονομιακή κι εξπρεσσιονίζουσα γραφή της (με διαφόρων τόνων σινική μελάνη και μεικτή τεχνική), με βάση την οποία διαμορφώνει φωτοφόρες και μετασχηματιζόμενες «εγκαταστάσεις» (installations) στον χώρο, αφετέρου περιλαμβάνονται τα μινιμαλιστικής έμπνευσης γλυπτά της, που εμπερικλείουν και ανανεωτικά στοιχεία από την arte povera.
Η εικαστική αυτή δημιουργός αναδεικνύει μέσα από τα έργα της, τις διαλεκτικές σχέσεις φωτός και σκότους, μύθου και πραγματικότητας, συνειρμών και αλληγορίας, αρχετύπων και διαρκώς μεταβαλλόμενης καθημερινότητας.
Μιας καθημερινότητας, η οποία εμφανίζεται μέσα από τις αινιγματικές δαιδαλώσεις που ακολουθούν οι τροχιές μνήμης και ζωής, οι διαπλοκές επίσης συνείδησης και ασυνειδήτου, αλλά και οι πορείες μιας διαρκώς ανακυκλωνόμενης φύσης.
Η εικαστική «φύση» της Μαρίας Κυπριανού προεκτείνεται από τις εγκόσμιες στις διαπλανητικές σχέσεις, οι οποίες ωστόσο δεν εξαιρούν την καταλυτική ανθρώπινη παρουσία, στην διαχρονικά υπαρξιακή κι εξελικτικά αναμορφωτική της δυνατότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: