Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

"Μακεδονία" το τελευταίο χειρόγραφο Δ/Μ
Συγγραφέας : ΒΟΥΡΓΟΥΤΖΗΣ ΝΙΚΟΣ
Κατηγορία : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΔΟΚΙΜΙΟ-ΜΕΛΕΤΕΣ ISBN : 978-960-343-987-5 Σελίδες : 432 Έτος : 2007 Ο δημοσιογράφος Νίκος Βουργουτζής γεννήθηκε, σπούδασε και σταδιοδρόμησε στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του κατάγονταν από την αλησμόνητη Αιολίδα.
Διετέλεσε δικαστικός, αστυνομικός, οικονομικός, πολιτικός και ελεύθερος ρεπόρτερ, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τη διαμόρφωση σελίδων με πολιτιστικά θέματα.
Στην εφημερίδα "Μακεδονία", της οικογένειας Βελλίδη, εκτός από ρεπόρτερ, διετέλεσε συντάκτης ύλης, αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής.
Υπήρξε, επίσης, ανταποκριτής των αθηναϊκών εφημερίδων "Ναυτεμπορική" και "Ελευθερία", διευθυντής του περιοδικού "Επιλογές" και συνεργάτης της ΥΕΝΕΔ, του ΕΙΡΤ, της Ε.Τ. 2 και της ΕΡΤ.
Επιπλέον, διετέλεσε σύμβουλος Τύπου και δημοσίων σχέσεων στον οργανισμό αστικών συγκοινωνιών και στον εμπορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις διοικήσεις και στα πειθαρχικά συμβούλια της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης.
Τώρα, είναι μέλος του συμβουλίου τιμής και δεοντολογίας.
Έλαβε μέρος σε εκατοντάδες δημοσιογραφικών αποστολών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη συγγραφή διηγημάτων και θεατρικών έργων, εκ των οποίων ένα βραβεύτηκε και μεταδόθηκε σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη.
Επίσης, δύο μυθιστορήματα του δημοσιεύθηκαν σε τοπικές εφημερίδες.
Την τελευταία τετραετία, κυκλοφόρησε το βιβλίο του "Έμποροι στον Θερμαϊκό" και η συλλογή διηγημάτων με τίτλο "Παιδιά της Θεσσαλονίκης".
Για το σύνολο του έργου του, τιμήθηκε με το βραβείο του ιδρύματος δημοσιογραφίας Μπότση. Επίσης, τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την Ισραηλιτική κοινότητα Θεσσαλονίκης, από την ευρωπαϊκή ένωση αλεξιπτωτιστών, από τον εμπορικό σύλλογο Θεσσαλονίκης και πολλές οργανώσεις.
Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στη Μακεδονία και στη «Μακεδονία» - στην εκτεταμένη περιοχή της Ελλάδας και το κραταιό εκδοτικό συγκρότημα που πρόβαλε τα συγκλονιστικά γεγονότα του 20ού αιώνα. Από εδώ ξεκίνησε την πολιτιστική του εκστρατεία ο μέγας δορυκτήτορας, μεταφέροντας το ελληνικό φως σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο.
Νωρίτερα, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι την εποχή των επιγόνων, στο μυχό του Θερμαϊκού και στην ευρύτερη περιοχή, σ’ έναν πραγματικό παράδεισο, ζούσαν οι Μακεδόνες, που βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τη νότια Ελλάδα, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και την Ιωνία, αναπτύσσοντας χρηστά ήθη, διακινώντας εθνικές ιδέες και ανταλλάσσοντας εμπορεύματα.
Αυτή την ελληνικότητα δεν έπαυσε να υπογραμμίζει από την ημέρα της ίδρυσής της η εφημερίδα «Μακεδονία».
Η οικογένεια Βελλίδη διέγραψε τη φωτεινή τροχιά της, έχοντας να επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα, για την προάσπιση των συμφερόντων της Θεσσαλονίκης, την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.
Ο Κώστας, ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Άννα και η Κατερίνα Βελλίδη, πρωταγωνιστούν σε μια ιστορία εκατό περίπου χρόνων, που συνδέεται άμεσα με συμβάντα υψίστης σημασίας. Επιπλέον, στη διάρκεια της μεγάλης ακτινοβολίας της, η «Μακεδονία» φώτισε γεγονότα του μακρινού παρελθόντος και ανέσυρε πτυχές που έκρυβαν πολύτιμα ιστορικά στοιχεία. Λεπτομέρειες από την προϊστορία, η σημασία της παραμονής των Εβραίων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση της Εθνικής Αμύνης, το έπος του ’40, η γερμανική κατοχή, η εξόντωση του Ελληνισμού από την Τουρκία, η συμπεριφορά των συμμάχων, οι αντιθέσεις της Αριστεράς, οι δολοφονίες του Τζώρτζ Πόλκ και του Γρηγόρη Λαμπράκη, αποτελούν μερικά από τα κεφάλαια του βιβλίου.
Ο αναγνώστης θα διαπιστώσει ακόμη, ότι η «Μακεδονία», επί δεκαετίες, αποτέλεσε αυστηρό σχολείο, στο οποίο εκπαιδεύτηκαν πολλά από τα σημερινά αστέρια της δημοσιογραφίας, που φιλοτέχνησαν έναν εντυπωσιακό πίνακα, με ζωηρά χρώματα και μερικές φωτοσκιάσεις.
Μέρες Χαλκιδικής. Άνθρωποι, Χρόνια, Ζωή
Συγγραφέας : ΓΙΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΑΙΔΩΝ
Κατηγορία : ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΔΟΚΙΜΙΟ-ΜΕΛΕΤΕΣ ISBN : 978-960-467-100-7
Σελίδες : 296 Έτος : 2009
Δύο χρόνια πρίν από την μάχη του Μαραθώνα το 492 π.Χ. γύρω από τον Άθω βυθίστηκαν περίπου 300 πλοία, τα μισά του στόλου των Περσών που είχε επικεφαλής, τον Μαρδόνιο, γαμπρό του βασιλιά Δαρείου.
Είκοσι χιλιάδες άνδρες χάθηκαν στον βυθό. Αιτία της καταστροφής ήταν μια καταιγίδα. Για να αποφύγει τον περίπλου του Άθω, ο Ξέρξης κατά την μεγάλη εκστρατεία του, αργότερα, προχώρησε σ΄ ένα μεγάλο τεχνικό έργο. Τη διάνοιξη μιας διώρυγας που έχει βρεθεί στα Νέα Ρόδα και την Τρυπητή, μήκους και πλάτους αρκετού ώστε να χωρούν δύο τριήρεις.
Τον Φεβρουάριο του 2001 στην μέσα πλευρά του Αγίου Όρους – εκεί που συνετρίβη αργότερα το ελικόπτερο «Σινούκ», δύο ψαράδες από την Σιθωνία τραβώντας τα δίκτυα τους από την θάλασσα, ψάρεψαν και δύο Περσικά κράνη.
Οι αρχαιολόγοι είπαν ότι πρόκειται για κράνη στρατιωτών του Μαρδόνιου που χάθηκαν κατά τον περίπλου του Άθω.
Το 2003, η Ελληνική υποβρύχια αρχαιολογία βάζει πλώρη για την αναζήτηση του στόλου των Περσών.
Αυτή ήταν η αφορμή, η Χαλκιδική σαράντα χρόνια πριν να μου γίνεται «πάθος» και να ταξιδεύω στο χρόνο.
«Οι μέρες Χαλκιδικής» είναι ένα βιβλίο που δεν έχει αρχή και τέλος.
Είναι μία διαρκής καθημερινότητα πάνω σε μία φύση ήρε-μη, απαλή που επιδρά στην σκέψη των ανθρώπων.
Από αυτόν τον ευλογημένο τόπο πέρασαν εκατομμύρια άνθρωποι κι έρχονται κι άλλοι, κι άλλοι.
Από τον αρχάνθρωπο, τον Αριστοτέλη, τον Ξέρξη, τον Αθανάσιο τον Αθωνίτη πολλοί άνθρωποι σημαντικοί και ασήμαντοι, τα-πεινοί και υπερήφανοι, άλλοι έκτισαν κι άλλοι γκρέμισαν. Ένα δεν αλλάζει στην Χαλκιδική που έγινε σταυροδρόμι «καλών ημε-ρών», η αρχή και το τέλος της ημέρας.
Την ομορφιά των Αθωνικών ημερών, την ακολουθεί η ομορφιά των ημερών της Σιθωνίας, κι έπειτα η ομορφιά των ημερών της Κασσάνδρας.
Κάποιοι έρχονται και κάποιοι φεύγουν, περίπου 4.000.000 άνθρωποι το χρόνο και το μυρωμένο αεράκι από το βόρειο Αιγαίο, το ίδιο δροσίζει πλούσιους και φτωχούς στον κρυφό παράδεισο των ημερών της Χαλκιδικής.
Το βιβλίο «Μέρες Χαλκιδικής» σε έκδοση των Αδελφών Κυριακίδη, έχει 33 κεφάλαια που αναφέρονται ….
Στην πρώτη γνωριμία, την χιλιόχρονη πολιτεία μέσα στην Χαλκιδική, το ταξίδι στο παρελθόν, τον μύθο και την Ιστορία, το ξεκίνημα του Τουρισμού το 1960, «το Πόρτο Καρρά» και την φιλοσοφία του Γιάννη Καρρά, τις μέρες του εθνάρχη, το πανόραμα της αυθαιρεσίας, τους Πιονέρους του τουρισμού της Χαλκιδικής, τις οικογένειες Τορνιβούκα, Ζησιάδης, Ανδρεάδη, Π. Παπαδόπουλου, Γρηγοριάδη, Τρικαλιώ-τη, Χρυσικό Παύλου, Τσαλουχίδη, Μανδαμαγιώτη και πολλών άλλων.
Στο δροσερό βιβλίο «Μέρες Χαλκιδικής» θα διαβάσετε απολαυστικές ιστορίες για την βασίλισσα Τζουλιάνα της Ολλανδίας, την «Μάνα της Ουρανούπολης» την Τζίνα Μπαχάουερ, τους επαγγελματίες εραστές, το μυστήριο του Κρανίου, τα ταξίδια με τον Ε-θνάρχη Κ. Καραμανλή, τους ηγέτες Ντ’ ‘Εστεν, Μιτεράν, τους Αόρατους του Άθω, το μέλι, το κρασί, τα ξενοδοχεία, την κουβέντα με τον Σταγειρίτη, τις μέρες Καζαντζάκη, Πεντζίκη, Παραλή στον Άθω, την Μαρία Κάλας.
Αυτόν τον παράδεισο με τα 700 χιλιόμετρα ακτές και «ξωτικά νησιά», με την εληά, το μέλι, τον χρυσό, τον ανακάλυψαν οι πρώ-τοι άποικοι από την Χαλκίδα και την ‘Ανδρο και μετά άλλοι που έκαναν είκοσι δύο πόλεις. ….
Και τελευταίοι οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας.
Το βιβλίο που είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι στην ιστορία αναφέρεται και στα γεγονότα του φθινοπώρου του 2008 με τη Μονή Βατοπεδίου που προκάλεσαν κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα με πρωταγωνιστές την Μ. Βρετανία, την Κύπρο και τον Ηγούμενο Εφραίμ, την φιλία Κ. Καραμανλή με τον Βλαδιμίρ Πούτιν και το τελευταίο καλοκαίρι της Μαρίας Κάλας στη Χαλκιδική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: