Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Έκθεση Γλυπτικής - 08/9/2009 έως 22/9/2009

Έκθεση Γλυπτικής - 08/9/2009 έως 22/9/2009
Χώρος Εκδήλωσης: Casa Bianca Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Λεωφορεία: 5,6,33
Έκθεση γλυπτικής Ευθύμιου Καλεβρά Είναι από τους καλλιτέχνες με τα πλέον αναγνωρίσιμα, για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, έργα.
Γιατί;
Διότι απλούστατα έχει φιλοτεχνήσει μερικούς από τους πιο γνωστούς ανδριάντες και προτομές που συναντούμε καθημερινά στο δρόμο.
Ο Ευθύμιος Καλεβράς είναι ο γλύπτης που υπογράφει τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην πλατεία της ΧΑΝΘ και το μνημείο του Πόντιου Παπά και Δασκάλου στην πλατεία Αγίας Σοφίας όπου κάθε χρόνο κατατίθεται στεφάνι την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο Ευθύμιος Καλεβράς γεννήθηκε το 1929 στον Καταχά Πιερίας και σπούδασε γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ της Αθήνας, με καθηγητή τον Θανάση Απάρτη (1962-67). Κατά την διάρκεια των σπουδών του υπήρξε υπότροφος, ενώ ως απόφοιτος έλαβε μέρος σε διαγωνισμούς γλυπτικής, όπου αρκετές φορές διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο.Από το 1970, άρχισε να παρουσιάζει γλυπτά έργα του, τόσο σε ατομικές όσο και σε ομαδικές εκθέσεις.
Λόγω των εκφραστικών δυνατοτήτων του και της ποιοτικής αξιοποίησης των υλικών με τα οποία έκτοτε διαπραγματεύεται τα θέματά του, πολλά γλυπτά μνήματα, ανδριάντες και προτομές (φιλοτεχνημένα με πέτρα, μάρμαρο ή μέταλλο) είναι στημένα σε δημόσιους χώρους, όπως στην Καλαμάτα, στην Λευκάδα, στα Γιαννιτσά, στα Μετέωρα, στα Γρεβενά, στη Θεσσαλονίκη κ.α.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των γλυπτών έργων του Ε. Καλεβρά είναι ο σεβασμός και η ανάδειξη της φύσης του κάθε υλικού, το οποίο επιλέγει, προκειμένου να προσαρμόσει ανάλογα τις δομικές, αλλά και τις μορφολογικές απαιτήσεις της κάθε του εμψυχωμένης σύνθεσης.
Τα γλυπτά του είναι εμπνευσμένα από τον Ροντέν και τον Χένρυ Μουρ ως προς την ρευστότητα, τις καμπυλότητες και την μνημονικότητα της φόρμας, η οποία διαθέτει σφρίγος και εναρμονισμένες εξισορροπήσεις ανάμεσα στα λυρικά στοιχεία και στις δωρικές ιδιαιτερότητές της.
Στους ανδριάντες του, ο γλύπτης αποδίδει με ενέργεια και υποβλητικότητα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των απεικονιζόμενων, στις προτομές του εντυπωσιάζει ο τρόπος αποτύπωσης εσωτερικών ψυχοδυναμικών καταστάσεων (που υποστασιώνουν την προσωπικότητα), ενώ στα ελεύθερα γλυπτά του ο καλλιτέχνης, αποκαλύπτει σημαντικές αισθητικές αρετές, που τονίζουν τις συνθετικές του δεξιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: