Σελίδες: 380
Το βιβλίο αυτό είναι μια περιδιάβαση στο χρόνο και στο χώρο της Ανατολικής Θράκης.
Είναι μια συγκινητική αναζήτηση της πολύχρονης ελληνικής παρουσίας, του άδικου ξεριζωμού και των ελληνικών καταλοίπων που διατηρούνται ως σήμερα εκεί.
Με επιτόπια οδοιπορία, έρευνα και αναδίφηση αναμνήσεων και μαρτυριών, ο συγγραφέας κατέγραψε προσφιλείς τόπους, ρημαγμένες εκκλησίες και σχολεία και προπαντός ανθρώπους, που κρατήθηκαν στη μνήμη των Θρακιώτικων προσφύγων και των απογόνων τους.
Η προσέγγιση είναι προσωπική.
Αναφέρεται επιλεκτικά σε τόπους και ανθρώπους, σε ιστορικές καταστάσεις και παραδοσιακές συνήθειες που τον συγκίνησαν, που τυχόν ξεχάστηκαν ή δεν διατηρούν τη σπουδαία σημασία τους με το πέρασμα του χρόνου.
Μέσα στο πλήθος των μαρτυριών και των αναζητήσεων που καταγράφονται, στο βιβλίο δίνεται απάντηση στο γιατί η Ανατολική Θράκη, που έστειλε το 1920 βουλευτές στην Ελληνική Βουλή, έπεσε θύμα των «συμμάχων» της Ελλάδας και αποδόθηκε απροσχημάτιστα στην Τουρκία.
Παλιές και νέες φωτογραφίες και προπαντός οι φωτογραφίες κειμηλίων των προσφύγων, ξαναφέρνουν τραγικές μνήμες και προκαλούν ερωτήματα για το μεγάλο εκπατρισμό αναθερμαίνοντας τη συλλογική μνήμη για τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ο Χρίστος Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Το 2005 πήρε το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση.
Έγραψαν για το βιβλίο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου