Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Ο λαγοκέφαλος ήρθε για να μείνει στο Αιγαίο

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Ο λαγοκέφαλος ήρθε για να μείνει στο Αιγαίο Έχει γίνει το έβδομο κυρίαρχο είδος στα ελληνικά νερά ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Ζαχαριάδης
«Τοξικές» ψαριές βγάζουν οι ψαράδες στο Αιγαίο, αφού το ψάρι-επισκέπτης από το Σουέζ όχι μόνο πέρασε στις ελληνικές θάλασσες, αλλά εγκαταστάθηκε για τα καλά.
Έτσι, μαζί με τις μαρίδες και τις γόπες οι τράτες σηκώνουν με τα δίχτυα τους και πολλούς λαγοκέφαλους, που θεωρούνται επικίνδυνα, τοξικά ψάρια.
Oι επαγγελματίες ψαράδες που έχουν ενημερωθεί για την επικινδυνότητα του λαγοκέφαλου, είχαν χθες, πρώτη ημέρα που βγήκαν με τις τράτες τους, μια επιπλέον δουλειά πριν βγάλουν για πούλημα τα ψάρια τους.
Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου κ. Ανδρέας Σιούλας, «φαίνεται πλέον ότι το μήνυμα έχει περάσει στους επαγγελματίες ψαράδες που με ευκολία απομακρύνουν όλα τα μεγέθη του λαγοκέφαλου, η παρουσία του οποίου στα νερά μας γίνεται συνεχώς και πιο έντονη».
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη έρευνα του Υδροβιολογικού Ινστιτούτου Ρόδου έδειξε ότι ο λαγοκέφαλος συγκαταλέγεται στο έβδομο κατά σειρά κυρίαρχο είδος στις παράκτιες περιοχές του νησιού.
Όπως τονίζει ο βιολόγος κ. Στέφανος Καλογήρου, «τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αυτό το τοξικό ψάρι προτιμά να ζει, κυρίως κατά τα πρώιμα στάδια της ζωής του, στα υποθαλάσσια δάση μας, τις Ποσειδωνίες (που είναι το κύριο αλιευτικό πεδίο της Ρόδου) τον μήνα Αύγουστο.
Μεγαλώνοντας ο λαγοκέφαλος αλλάζει τόπο διαμονής και απλώνεται στις Ποσειδωνίες, στην άμμο αλλά και σε βραχώδεις πυθμένες και ο λόγος είναι ότι αναζητεί τροφή, που είναι κυρίως σουπιές και χταπόδια».
Κυρίαρχο ψάρι στις παράκτιες περιοχές των νησιών είναι η μαρίδα, ακολουθούν η γόπα, η καλόγρια, η σαρδέλα, ο άσπρος γερμανός και ο γύλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: