Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η Συνθήκη της Λισσαβώνας και ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη

ΑΠΟ ΤΟ Geopolitics-GR
του Ανδρέα Πενταρά*
Η επικύρωση της συνθήκης της Λισσαβόνας από τον Ιρλανδικό λαό, η αντίστοιχη απόφαση της Πολωνίας και το επικείμενο ναι της Τσεχίας, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πλέον, ότι από το νέο χρόνο θα τεθεί σε ισχύ η νέα συνθήκη που αναμφίβολα αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Η συνθήκη της Λισσαβόνας περιέχει πολλά νέα στοιχεία που θα αλλάξουν ριζικά το τρόπο λειτουργίας της ΕΕ όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, με σοβαρές θετικές επιπτώσεις στα κράτη μέλη.
Για τη Κύπρο, που είναι η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει πραγματικό πρόβλημα ασφάλειας εξ αιτίας αφενός της παρουσίας στο έδαφός της Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των απειλών αφετέρου που κατά καιρούς η Άγκυρα εκτοξεύει κατά των ελευθέρων εδαφών, το μείζον από τα οφέλη είναι ασφαλώς το ζήτημα της ασφάλειας που η νέα συνθήκη προσφέρει στα μέλη της.
Συγκεκριμένα, στη παράγραφο 7 του άρθρου 44 της συνθήκης, αναφέρεται ότι ΄΄ Σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα άλλα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών΄΄.

Δεν υπάρχουν σχόλια: