Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Το Καπνισμένο Τσουκάλ

Το Καπνισμένο Τσουκάλι - 16/10/2009 Ώρα: 21.00
Χώρος Εκδήλωσης: Α.Π.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Εικαστικά Κανονικό: 20 € Φοιτητικό: 15 € Λεωφορεία: 10,31,14,2Μουσικό αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή στον Γιάννη Ρίτσο
Με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του ποιητή Ο Χρήστος Λεοντής στα πλαίσια των εορτών τιμής της επετείου για τα «100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου», δημιούργησε μία παράσταση με γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη σε στίχους ποιητών, αλλά και έξι καινούρια λυρικά τραγούδια από το «Πρωινό Άστρο» του ποιητή.
Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπάζογλου ερμηνεύουν τα τραγούδια, ενώ το αφηγηματικό μέρος διαβάζει η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή.
Στο πρώτο μέρος της παράσταση παρουσιάζεται μία εξαιρετικά επιλεγμένη ενότητα από τα γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Χρήστου Λεοντή, σε στίχους διαφόρων ποιητών, ενώ στο δωδεκάλεπτο ντοκιμαντέρ που ακολουθεί, ο Γιάννης Ρίτσος μας ξεναγεί και μας μιλά ο ίδιος για το έργο και την πολύπαθη ζωή του.Αυτό το απόσπασμα από την «Αυτοβιογραφία» του ποιητή, ετοίμασαν ειδικά για την παράστασή, ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη.Στη συνέχεια και σε πρώτη εκτέλεση, ακούγονται έξι καινούρια λυρικά τραγούδια, από το «Πρωινό Άστρο» του ποιητή, η πιο πρόσφατη συνθετική εργασία του συνθέτη, συνεισφορά στο έτος «Γιάννη Ρίτσου».
Η παράσταση κορυφώνεται με το δημοφιλές έργο των Χρήστου Λεοντή και Γιάννη Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», ειδικά μεταγραμμένο από τον ίδιο τον συνθέτη για μεικτή Χορωδία.
Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Παντελής Θεοχαρίδης, Σοφία Παπάζογλου, ενώ το αφηγηματικό μέρος διαβάζει η ηθοποιός Ουρανία Μπασλή.
Το χαρακτηριστικό της παράστασης και το μεγάλο ενδιαφέρον, επικεντρώνεται στο γεγονός της συμμετοχής των τοπικών Χορωδιών σε κάθε πόλη που παίχτηκε και θα παίζεται η παράσταση, που με τον τρόπο αυτό κινητοποιείται όλο το μουσικό δυναμικό της τοπικής κοινωνίας.
Μεγάλος αριθμός Χορωδιών τραγουδά το «Καπνισμένο Τσουκάλι» στη νέα του μορφή.
Έτσι, στα Δημήτρια θα συμμετέχει η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης σε μουσική διδασκαλία της Μαίρης Κωνσταντινίδου.
Την επταμελή λαϊκή ορχήστρα και την Χορωδία θα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: