Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»

Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης - 21/10/2009 Ώρα: 20.00
Χώρος Εκδήλωσης: Α.Π.Θ. Είδος Εκδήλωσης: Χορωδία Λεωφορεία: 10,31,14,2
Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης»
Ιωβηλαίον των 50 συναυλιών εκτός Ελλάδος
Με συναυλία μέχρι και στην Αβάνα του Φιντέλ Κάστρο αλλά στο Ευρωκοινοβούλιο ως η πρώτη βυζαντινή χορωδία που το επιχείρησε, η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» έδωσε την 50ή συναυλία στην Ιερά Μονή Ρίλλας στη Βουλγαρία, στις 14/6/2009. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο αριθμός των 50 συναυλιών εκτός Ελλάδος συμπληρώθηκε εντός 20 ετών από την έναρξη της εκτός Ελλάδος δράσης της (1989-2009). Η Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία Θεσσαλονίκης «Άγιος Ιωάνννης ο Κουκουζέλης» ιδρύθηκε το 1983 με πρωτοβουλία και ενέργειες του Πρωτοψάλτη κ. Μανώλη Δασκαλάκη, που είναι Χοράρχης της.
Ο Άγιος Ιωάνννης ο Κουκουζέλης, στο όνομα του οποίου τιμάται η χορωδία ασκήτευσε στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους κατά τον 13ο αιώνα. Άφησε εποχή με τις μελωδικότατες ψαλμωδίες και τις συνθέσεις του. Ύμνησε ιδιαίτερα την Παναγία, η οποία κατά την Αγιορείτικη παράδοση τον επιβράβευσε με ένα χρυσό νόμισμα.
Η χορωδία σύμφωνα με το καταστατικό της, έχει σαν σκοπό τη διαφύλαξη, καλλιέργεια, προβολή και διάδοση της Ελληνορθόδοξης πατρώας λατρευτικής βυζαντινής μουσικής, στα πλαίσια της Εκκλησιαστικής μας παράδοσης και του σεμνοπρεπούς Πατριαρχικού ύφους.Τα 10 χρόνια δράσης της γιορτάστηκαν το 1993 με εκδηλώσεις που ονομάστηκαν «Κουκουζέλια» και με τη συμμετοχή χορωδιών από πολλά διαμερίσματα της χώρας. Τα 20 χρόνια γιορτάστηκαν με εμφανίσεις - συναυλίες της χορωδίας σε διάφορες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσ/νίκη, Πάτμος κλπ) και δύο συναυλίες στην Ιταλία.Πλούσιο το έργο και η δράση της μέχρι σήμερα και τα μέλη της σεμνύνονται ιδιαίτερα γι' αυτό. Αναρίθμητες οι συναυλίες που έδωσε στον ελλαδικό χώρο, από δε το 1989 δραστηριοποιούμενη και εκτός Ελλάδος, πραγματοποίησε αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο, Ρωσία Αυστραλία, Κωνσταντινούπολη, Καναδάς, ΗΠΑ) όπου και έδωσε 40 συναυλίες συμμετείχε σε 11 Θ. Λειτουργίες και 3 πανηγυρικούς Εσπερινούς, για χάρη του Απόδημου Ελληνισμού.Τον Ιανουάριο 2004 μετέβη στην Κούβα όπου έδωσε 2 συναυλίες. Έψαλε τον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε στο νεοϊδρυέντα Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Αβάνας, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.Το Νοέμβριο 2008 έδωσε συναυλία στο Βέλγιο και σε αίθουσα του ευρωκοινοβουλίου, η πρώτη εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία που εμφανίστηκε από συστάσεως της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Για το έργο και την προσφορά της χορωδίας στο χώρο της Βυζαντινής Μουσικής, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Μακαριστός Παντελεήμων ο Β', απένειμε στον ιδρυτή και χοράρχη της κ. Δασκαλάκη το 1993, το χρυσό μετάλλιο των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.
Ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, κ. Αντύπας, τίμησε τη χορωδία με την επίδοση στον κ. Δασκαλάκη του χρυσού μεταλλίου των 1900 χρόνων από τη συγγραφή της Αποκαλύψεως κατά την εκεί μετάβαση της χορωδίας, όπου έδωσε συναυλία στα πλαίσια των εκδηλώσεων του 3ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου (3-14 Σεπτεμβρίου 2003).

Δεν υπάρχουν σχόλια: