Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

H ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΕΥΧΟΣ 439 ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009 TO ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΕΚΔΟΤΗ Επίδομα φτώχειας και τέλη κυκλοφορίας Η θέση αυτής της εφημερίδας είναι καθαρή. Στηρίζαμε πάντοτε το ΠΑΣΟΚ και στηρίξαμε τον Γιώργο Παπανδρέου σε εποχές που τα ΜΜΕ τον πολεμούσαν συστηματικά. Τίποτε δεν άλλαξε. Ταυτόχρονα στηρίξαμε πάντοτε τα δίκαια αιτήματα των οικονομικά ασθενέστερων και στις μαύρες μέρες της «Νέας Διακυβέρνησης» της Ν.Δ., όπως και παλαιότερα επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Όπου βλέπαμε, κατά την κρίση μας, ότι μερικά μέτρα ήταν κοινωνικά άδικα ή πρόχειρα κι αναποτελεσματικά, λέγαμε θαρραλέα και καλοπροαίρετα τη γνώμη μας. Τίποτε δεν άλλαξε. Σελ.2 ΚιΝΔυνεύει ακόμα και με διάσπαση Στη λεωφόρο της εσωστρέφειας εισέρχεται και επισήμως από σήμερα η Ν.Δ. Το Έκτακτο Συνέδριο, που αποτελεί την αυλαία για την ανάδειξη του διαδόχου τού επί δωδεκαετία αρχηγού της ελληνικής Δεξιάς, αναμένεται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι «η Ν.Δ. μπορεί να οδηγηθεί μέχρι και στη διάσπαση».
Όσα λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο έρχονται να ενισχύσουν τη συγκεκριμένη εκτίμηση. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της 29ης Νοεμβρίου, ο νεοεκλεγείς αρχηγός θα τελεί ουσιαστικά υπό διαρκή αμφισβήτηση. Μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την κούρσα της διαδοχής, είναι αλήθεια ότι άρχισε να ξεκαθαρίζει κάπως η κατάσταση. Σελ.12 Ο πυρήνας τους και οι μάχες των συγκεντρώσεων
Μετά τον τέως πρωθυπουργό θα πάρουν το λόγο η Ντόρα, ο Σαμαράς και ο Ψωμιάδης. Οι ομιλίες των τριών υποψήφιων προέδρων αναμένονται με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον.
Για παράδειγμα, θα έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία να δούμε αν ο Σαμαράς θα αποτολμήσει, παρόντος του Μητσοτάκη, να τον προκαλέσει για τη στάση που κράτησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου έχουν προσκληθεί όλοι οι πρώην πρόεδροι και διατελέσαντες πρωθυπουργοί.
Ο Μητσοτάκης, ο Έβερτ και ο Τζαννετάκης. Αν ο Σαμαράς θέλει να συνεχίσει να πολώνει, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τον Μητσοτάκη. Άλλωστε, όπως θα διαβάσετε και στις «Αρένες», οι στενοί συνεργάτες του Μεσσήνιου πολιτικού τού εισηγούνται να πυκνώσει τις προκλήσεις προς τον Μητσοτάκη, επιδιώκοντας τη δημόσια αντίδραση του επιτίμου. «Αν βγει και μιλήσει ο Ψηλός, πήραμε την παρτίδα», λένε συνεργάτες του Σαμαρά. Σελ. 14 και Σελ. 15 Σαμαράς: «Μου έχει μείνει ακόμη μία σφαίρα» Εδώ και αρκετό καιρό το «Καρφί» σάς είχε αποκαλύψει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να φτάσει μέχρι το τέλος ο Αβραμόπουλος.
Τη Δευτέρα, ο πρώην υπουργός αποσύρθηκε από την κούρσα. Αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν τον Αβραμόπουλο στη συγκεκριμένη απόφαση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπήρχε εξαρχής συμφωνία με το Μητσοτακέικο.
«Δεν παίζω τέτοια παιχνίδια», απαντούσε ορθά-κοφτά ο Αβραμόπουλος, δείχνοντας να ενοχλείται με το άκουσμα και μόνον των σεναρίων. Παρά ταύτα, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο επιμένουν. Θεωρούν ότι έκανε συγκεκριμένη κουβέντα στη συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη, πως η μοναδική πιθανότητα για να κατέβαινε ο Αβραμόπουλος ήταν να γίνει η εκλογή του νέου αρχηγού και από τους φίλους. Σελ. 16 και Σελ. 17 Ουρά για το εμβόλιο! Πιάστε σειρά για το εμβόλιο. Από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου αρχίζουν τα τσιμπήματα για τη νέα γρίπη. Οι γιατροί διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αναγκαίο. Οι πρώτοι που θα εμβολιασθούν είναι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά και τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης μπορούν να εμβολιασθούν κατά προτεραιότητα και όσα άτομα έχουν ιατρική γνωμάτευση. Ο κόσμος φοβάται όταν ακούει ότι έχουμε 419 νεκρούς σε όλο τον κόσμο μέσα σε τρεις μέρες. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπια, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός. Το εμβόλιο σε γενικές γραμμές θα γίνει σε μία δόση, ενώ, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλου, δύο δόσεις θα κάνουν όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και η ηλικία τους είναι κάτω των δέκα ετών και άνω των εξήντα.
Ήδη, έχουν παραγγελθεί από τις εταιρείες Claxo και Novartis 3.500.000 δόσεις του εμβολίου για τη νέα γρίπη, εκ των οποίων οι 1.500.000 θα είναι διαθέσιμες έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ οι 2.000.000 θα παραληφθούν το Δεκέμβριο. Σελ. 54 στο πέταλο Μαύρη πενταετία είναι αυτή του Καραμανλή. Έχει αφήσει πίσω του πραγματικά καμένη γη. Θέλετε παράδειγμα;
Στο υπουργικό συμβούλιο ο Δημήτρης Ρέππας αποκάλυψε ότι μόνο 1 δισ. ευρώ υπάρχει αυτή τη στιγμή αδιάθετο στα ταμεία.
Τα υπόλοιπα χρήματα (δεκάδες δισ.) έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση μέχρι το 2015! Παρά ταύτα τα μεγάλα οδικά έργα δεν έχουν προχωρήσει, αν και έχουν δοθεί στις κατασκευαστικές εταιρείες μεγάλες προκαταβολές, ενώ παράλληλα εισπράττουν κανονικά από τις συμπράξεις και από τα αυξημένα διόδια.
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν πρόκειται να δοθούν λεφτά στους επαρχιακούς δρόμους. Και θα συνεχίσουν να τρώνε οι μεγαλοεργολάβοι. Σελ. 71 στο πέταλο Επιτέλους τοποθετήθηκαν οι πρώτοι οκτώ γενικοί γραμματείς. Και δεν είναι του κομματικού σωλήνα. Άνθρωποι με δημοκρατικές ευαισθησίες είναι και με περγαμηνές πανεπιστημιακές. Ας πούμε οι καθηγητές Ηλίας Πλασκοβίτης και Διομήδης Σπινέλης στα δυο βασικά οικονομικά υπουργεία αποτελούν δείγμα γραφής…
Πάντως, οι γενικοί γραμματείς είναι πολιτικά πρόσωπα και είναι κλειδιά. Αν δεν λειτουργήσουν τα κλειδιά, οι πόρτες δεν ανοίγουν.
Οφείλει, λοιπόν, το νέο σύστημα διακυβέρνησης να λάβει σοβαρά υπόψη αυτό το κριτήριο για τις επιλογές…
Όσο για τις γαλάζιες λοιδορίες ότι τάχα καθυστερεί η τοποθέτησή τους; Θυμίζουμε ότι ο Καραμανλής, όταν κέρδισε το Μάρτιο του 2004, τοποθέτησε τους γενικούς γραμματείς μετά από δύο μήνες. Μη μας τρελάνουν δηλαδή. Μια πενταετία αργά τα ζώα μας είχαμε επί Καραμανλή και ξαφνικά θυμηθήκαν να κάνουν αντιπολίτευση χτυπώντας στον αέρα; Σελ. 72

Δεν υπάρχουν σχόλια: