Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με τους δεκαέξι (16) Ιρανούς πρόσφυγες που έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας στα Προπύλαια, αιτούμενοι πολιτικό άσυλο, συναντήθηκαν σήμερα το απόγευμα (25/11/2009), ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν δύο νομικοί εκπρόσωποι των Ιρανών προσφύγων και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.Οι δεκαέξι (16) πρόσφυγες έχουν υποβάλλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο. Από την πλευρά του ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τους ενημέρωσε ότι τίθενται σε καθεστώς επικουρικής προστασίας, το οποίο εξασφαλίζει κοινωνικές παροχές υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης, καθώς και την άμεση χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, ώστε να μπορούν ελεύθερα να ταξιδέψουν όπου και όποτε επιθυμούν.
Ταυτόχρονα θα επανεξεταστεί το αίτημά τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου, υπό το νέο σύστημα, το οποίο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Συνομιλώντας με τους πρόσφυγες ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «αισθάνομαι βαθύ σεβασμό για τους αγώνες που κάνετε και σας καλώ να σταματήσετε άμεσα την απεργία πείνας. Ο πρόσφυγας που ζητάει πολιτικό άσυλο, έχει ισχυρό συμβολισμό για εμάς». Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατανοώντας το πρόβλημα στέγασης των συγκεκριμένων ανθρώπων, θα μεριμνήσει σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την εύρεση άμεσης λύσης.
Μάλιστα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δίνει τέλος σε μια εκκρεμότητα πολλών ετών και αποτελεί πιλότο και παράδειγμα για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες Ιρανοί πρόσφυγες, υπό το ίδιο καθεστώς, δεν χαίρουν της ίδιας αντιμετώπισης».
Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Ζάππειο παραβρέθηκε σήμερα ο κ. Βούγιας όπου απηύθυνε χαιρετισμό στην Ανοιχτή Συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» με θέμα «Οδική Ασφάλεια και Υπεύθυνη Κατανάλωση Αλκοόλ στην Ελλάδα».
Ο Υφυπουργός μίλησε για συστράτευση δυνάμεων των διοργανωτών, του Υπουργείου και άλλων φορέων, προς τον κοινό στόχο της μείωσης των νεκρών της ασφάλτου ανά έτος.
Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ευαισθησία του ως Καθηγητής και Συγκοινωνιολόγος ο ίδιος στο θέμα της οδικής ασφάλειας και στον στόχο που έχει θέσει από την θέση του Υφυπουργού για την μείωση των νεκρών κατά 100 κάθε χρόνο με απώτερο σκοπό να φτάσουμε το 2014 στον ευρωπαϊκό στόχο των 1.000 θανόντων από τροχαία ετησίως.
Ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για την ενεργοποίηση της διυπουργικής επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού και την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη και την ενίσχυσή της από μία συντονιστική γραμματεία.
Υπενθύμισε στατιστικά στοιχεία που συνδέουν το αλκοόλ με τα τροχαία ατυχήματα και αποδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες που προκύπτουν από τον συνδυασμό των δύο. Ένας στους τέσσερις θανάτους νέων ηλικίας 15-29 ετών σχετίζεται με την κατανάλωση αλκοόλ ενώ από τους ελέγχους της τροχαίας προκύπτει ότι περίπου 50.000 οδηγοί βρέθηκαν μεθυσμένοι το 2008.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο και η Ελληνική Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να το καλύψει σε όλα του τα επίπεδα. Χρειάζεται υπεύθυνη δράση από τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά και άλλους φορείς ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και τα στατιστικά.
Ανακοίνωσε σειρά στοχευμένων και σταθερών επεμβάσεων όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων της τροχαίας αλλά και μέτρα πιο βαθιά, που ακουμπούν στην ρίζα του προβλήματος και αφορούν σε θέματα παιδείας και κοινωνικής εκπαίδευσης. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους φορείς, κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς, που συμβάλλουν στο θέμα της οδικής ασφάλειας ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του βλέποντας ότι το θέμα γίνεται ξανά προτεραιότητα της πολιτικής και της κοινωνίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου