Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι (26/11/2009), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου. Παρόντες ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός κ. Σπύρος Βούγιας. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, εξήγγειλε ριζικές αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου μέσα από την «από-αστυνομικοποίηση» της διαδικασίας και τη δημιουργία μιας αξιόπιστης Υπηρεσίας Ασύλου.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης προσδιόρισε τη νέα πραγματικότητα που φιλοδοξεί να διαμορφώσει η νέα πολιτική ασύλου προς την κατεύθυνση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ελέγχου της μεταναστευτικής ροής. Στην παρέμβαση του ο Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος χαιρέτησε τη σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής.Έθεσε ως βασικά συστατικά του νέου συστήματος χορήγησης ασύλου, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία υπηρεσίας ασύλου ως υπηρεσιακή μονάδα στο πλαίσιο ενός Υπουργείου, τη σύσταση ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφύγων που εξετάζει τα απορριφθέντα αιτήματα, τον έλεγχο της νομιμότητας των αποφάσεων της Επιτροπής Προσφύγων από το ΣτΕ και τον προσδιορισμό του ρόλου της αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να περιορίζεται σε θέματα εισόδου και πρώτης επαφής. Σημειώνεται, ότι επικεφαλής της Επιτροπής είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Γρηγόρης Τασούλας και μέλη της είναι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αντίληψης, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Θεσμών, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, του Ελληνικού Συμβουλίου Για τους Πρόσφυγες, του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, του Συνήγορου του Πολίτη και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Επισυνάπτεται ομιλία του κ. Υπουργού
Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σε ανοικτή συνάντηση εργασίας με θέμα «Προστασία του Πολίτη – Ασφαλείς Δήμοι» θα προεδρεύσει το ερχόμενο Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό κέντρο Νέας Μαγνησίας στις 10.00. Θα συμμετάσχουν όλοι οι δήμαρχοι των δυτικών περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της διοίκησης των αστυνομικών αρχών, εκπρόσωποι επαγγελματικών και πολιτιστικών φορέων, καθώς και απλοί πολίτες. Την ίδια ημέρα, Σάββατο 28 Νοεμβρίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας συγκαλεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Αθλητική Βία».
Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 27), στις 12.00.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι αστυνομικοί διευθυντές της Θεσσαλονίκης, οι αρμόδιοι εισαγγελείς, οι πρόεδροι των ΠΑΕ, των ΚΑΕ και των Ερασιτεχνικών Σωματείων ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή και Απόλλωνα Καλαμαριάς, καθώς και εκπρόσωποι των οργανωμένων φιλάθλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: