Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

4 ΚΩΜΩΔΙΕΣ

4 ΚΩΜΩΔΙΕΣ του Γεωργίου Σουρή από Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Τμήματος του Συλλόγου Εφοριακών Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής Στο Θέατρο Σοφούλη στις 5, 6, 12 & 13 Δεκεμβρίου 2009 H Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Τμήματος του Συλλόγου Εφοριακών Νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής παρουσιάζει την παράσταση «4 κωμωδίες» του Γεωργίου Σουρή στο Θέατρο Σοφούλη στις 5, 6, 12 & 13 Δεκεμβρίου 2009 σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου και σκηνικά-κοστούμια του Απόστολου Αποστολίδη. Πρόκειται για τέσσερις έμμετρες κωμωδίες του Γεωργίου Σουρή που με την εκπληκτική γλώσσα του καυτηριάζει την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας που δυστυχώς ελάχιστα έχει αλλάξει τους κώδικες και τα – χαριτωμένα ή μη – ελαττώματα της. Στην παράσταση παρουσιάζονται ο «Αναπαραδιάδης», το «Δεν έχει τα προσόντα», η «Επιδημία» και η «Περιφέρεια».
Ο Σουρής θαυμαστής του Αριστοφάνη κάνει τη δική του σκηνική πρόταση που αγγίζει το λαϊκό χωρίς να γίνεται ούτε στο ελάχιστο «διασκεδαστής».
Μετεκλογική περίοδος στην Ελλάδα, καλό είναι να σκεφτόμαστε τη ρήση του: «Γι’ αυτόν τον τόπο που τιμά τα ξέστρωτα γαϊδούρια, σιχτίρ στα χρόνια τα παλιά, σιχτίρ και στα καινούρια». Ο Γεώργιος Σουρής (1853-1919) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας, έχοντας χαρακτηριστεί ως «σύγχρονος Αριστοφάνης». Γεννήθηκε το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου.
Η οικογένειά του ήταν εύπορη και ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει παπά. Όταν η οικογένειά του χρεοκόπησε, ο πατέρας του τον έστειλε υπάλληλο στο κατάστημα ενός θείου του σιτέμπορου στη Ρουμανία.
Ο Σουρής βέβαια, που μόνο για έμπορος δεν έκανε, έγραφε κρυφά τους στίχους του στα κατάστιχα και μετά δύο μήνες αποχώρησε.
Όταν ήλθε στην Αθήνα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή.
Δεν κατόρθωσε ωστόσο να πάρει πτυχίο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Για να βγάλει τον επιούσιο παρέδιδε μαθήματα και δημοσιογραφούσε. Στις 2 Απριλίου 1883 έβγαλε το πρώτο φύλλο του «Ρωμηού», που ήταν μια έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα. Τον Αύγουστο έδωσε εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά κόπηκε «μετά πολλών επαίνων», όπως σατιρίζει, στη μετρική.
Ο «Ρωμηός» κυκλοφόρησε ως το 1918, λίγο πριν το θάνατο του Σουρή, για 36 χρόνια και 8 μήνες, σε 1.444 συνολικά τεύχη.
Το 1900, στο Δημοτικό Θέατρο των Αθηνών, παρουσιάστηκαν με επιτυχία οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνους, σε έμμετρη απόδοσή του. Έγραψε και αρκετές έμμετρες κωμωδίες οι οποίες καυτηρίαζαν τα κακώς κείμενα της εποχής. Σατιρικό σκίτσο από τον Ρωμηό του Σουρή, για τις πρόβες της "Αντιγόνης" από τον αρχαϊστή Μυστριώτη, κατά τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς του 1896. Το έργο του χαρακτηριζόταν από την ποιητική του γονιμότητα και την πληθώρα των στίχων του.
Έγραφε πάντα καλοπροαίρετα σχολιάζοντας το λαό, τους άρχοντες, τους βασιλείς, χωρίς ωστόσο να βρίζει. Συχνά αυτοσαρκαζόταν και έξοχο δείγμα αυτοσαρκασμού είναι το ποίημα «Η Ζωγραφιά μου». Η γλώσσα του είναι μικτή.
Χρησιμοποιεί πολύ τη δημοτική, αλλά συχνά στα ποιήματά του υπάρχουν αρκετές λόγιες λέξεις και φράσεις, για λόγους είτε μετρικούς είτε σατιρικούς. Είχε άλλωστε συγκρουστεί εντονότατα με τον Ψυχάρη και τους μαχητικούς δημοτικιστές των αρχών του 20ού αιώνα. Βεβαίως, κάποιοι τον είπαν στιχοπλόκο και κατηγόρησαν το έργο του υποστηρίζοντας πως στερείται ποιητικής αξίας ή ότι είναι εντελώς επιφανειακό. Πέθανε το 1919 στο Φάληρο, και κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη με τιμές στρατηγού. Ταυτότητα παράστασης Συγγραφέας: Γεώργιος Σουρής
Σκηνοθεσία: Παύλος Δανελλάτος Σκηνικά – Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης Παίζουν: Βούσβουρα Αλεξία Δίγκας Δημήτρης Ζαφειρούδη Λίνα Ίτσιος Απόστολος Καούρη Λουκία Καπαγερίδου Έφη Μήλιου Θεολογία Μπαδάκη Μίνα Μπέκας Γιώργος Μπουρατζής Γιώργος Παπάζογλου Κατερίνα Πρωτιβιώτης Ηλίας Τριανταφυλλοπούλου Έρη Χατζηιωάννου Γιάννης Επικοινωνία: Art Minds, Γιάννης Γκουντάρας, Δάφνη Μουστακλίδου Πληροφορίες παράστασης Πρεμιέρα: Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009 Ημέρες παραστάσεων: Σάββατο, Κυριακή Ημερομηνίες παραστάσεων: 5, 6, 12, 13/12/2009 Ώρα: 21:00 Χώρος: Θέατρο Σοφούλη, Τραπεζούντος 5 και Σοφούλη, Καλαμαριά Γενική είσοδος: 10 ευρώ Πληροφορίες: 2310423925

Δεν υπάρχουν σχόλια: