Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ

Του Δρ.Δ.ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΕΝΔΟΡΑΧΙΑΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΠΑΚΛΟΦΕΝΗΣ Η ΕΝΔΟΡΑΧΙΑΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΜΠΑΚΛΟΦΕΝΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΤΙΣΠΑΣΜΟΛΥΤΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΝΤΛΙΑΣ ΕΝΔΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΣΩΛΗΝΑΣ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΤΙΑΙΟΥ ΜΥΕΛΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΔΙΝΕΤΑΙ «ΣΤΑΓΔΗΝ» Η ΜΠΑΚΛΟΦΕΝΗ.Η σπαστικότητα είναι μια έντονη κινητική διαταραχή όπου ο ασθενής παρουσιάζει τελείως ακούσια κάμψη όλων των άκρων έτσι που να περιορίζεται, όχι να καταργείται η κίνηση και ακόμη να δείχνει μια αντίσταση στην παθητική κίνηση.
Η συνεχής σπαστικότητα οδηγεί σε έντονους πόνους που κάνουν την ζωή δύσκολη και διαταράσσει τον ψυχισμό του ασθενούς.
Η μπακλοφένη που είναι ένα φάρμακο που εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες χρησιμοποιείται για αυτούς τους ασθενείς χωρίς ιδιαίτερα αποτελεσματικά στοιχεία για την σκλήρυνση κατά πλάκας τελευταία δημιούργησε, ίσως και για λόγους εμπορικούς, μια μεγάλη χρήση κυρίως με την αντλία της ενδομυελικής έγχυσης.
Βέβαια ότι γίνεται είναι για το καλό του ασθενούς αλλά δυστυχώς στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας η επιπόλαια τοποθέτηση του μηχανισμού αυτού μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει και από τις ανακοινώσεις αλλά και από την ίδια πείρα ότι έχει κάποια ιδιαίτερη δράση,
Στο τέλος καταλήγει να είναι ένα περιττό "κουτί" που το έχει ο ασθενής φορτωμένο στο σώμα του. ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ ΟΥΡΗΣΗΣ ΚΥΡΙΩΣ Η ΠΟΛΥΟΥΡΙΑ
Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί κατά κανόνα τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και παρουσιάζεται πολύ τακτικά σαν επιτακτική ούρηση.
Στις περισσότερες φορές που έχουμε το φαινόμενο της πολυουρίας είναι αποτέλεσμα κάποιου ασθενούς ίσως άποιου διαβήτη που λαμβάνει χώρα ξέχωρα από όλη την άλλη νοσολογική κατάσταση.
Κυρίως παρουσιάζεται με επίσχεση ούρων ή έντονη πολυουρία ανάλογα με την περίπτωση.
Το γεγονός οφείλεται σε μια διαταραχή μεταξύ του άξονα του υποθαλάμου και του οπίσθιου τμήματος της υπόφυσης όπου είναι αποθηκευμένη η αντιδιουρητική ορμόνη σε νευροεκκριτικούς κόκκους.
Πολλές φορές απομυελινωτικές διαταραχές στον άξονα αυτό δημιουργούν δυσκολίες και έτσι δεν απελευθερώνεται ή απελευθερώνεται πολύ η αντιδιουρητική ορμόνη άσχετα από το αίσθημα δίψας ή κατανάλωση υγρών που κάνουνε οι ασθενείς.
Στις περιπτώσεις που έχουμε αυτό το φαινόμενο πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε έναν επισταμένο έλεγχο κυρίως μέσω του τεστ βαζοπρεσσίνης ή και τον υπολογισμό της αντιδιουρητικής ορμόνης προκειμένου να βοηθήσουμε με την διάγνωση και την σωστή θεραπεία τους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: