Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Την Αστυνομική Ακαδημία στην περιοχή της Αμυγδαλέζας επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός κ. Βούγιας. Συναντήθηκε με τον Διευθυντή της Αστυνομικής Ακαδημίας Υποστράτηγο κ. Χρήστο Κούρβα καθώς και με τους διοικητές των Σχολών από τους οποίους ενημερώθηκε για την δομή και την λειτουργία της Ακαδημίας. Στην συνέχεια απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό: Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα την Αστυνομική Ακαδημία. Όχι μόνον γιατί εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά κυρίως γιατί, ως καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, γνωρίζω πολύ καλά την αξία της μαθησιακής διαδικασίας.
Μόνο μέσω της εκπαίδευσης μπορεί να εξασφαλιστεί η μετάδοση της απαραίτητης γνώσης, η εμπέδωση του δημοκρατικού φρονήματος και η εδραίωση της λελογισμένης τόλμης και αποφασιστικότητας που απαιτεί το προφίλ του σύγχρονου αστυνομικού, ενός αστυνομικού που υπηρετεί κυριολεκτικά την προστασία του πολίτη. Πολλές φορές, τα κενά, οι αστοχίες και οι ελλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας οφείλονται στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η απαραίτητη έμφαση στη σημασία της εκπαίδευσης. Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένη να αλλάξει ριζικά αυτή την κατάσταση. Στην κατεύθυνση αυτή, επεξεργαζόμαστε ήδη μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο σύστημα της αστυνομικής εκπαίδευσης, οι οποίες -σε πρώτη φάση- συμπεριλαμβάνουν τα εξής: Πρώτα απ’ όλα, προχωρούμε άμεσα στην ουσιαστική αναβάθμιση του διδακτικού προσωπικού της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαμορφώνοντας ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ανάλογο με αυτό που διέπει τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, το διδακτικό προσωπικό θα διορίζεται πλέον με το καθεστώς του μέλους ΔΕΠ με βάση αντικειμενικά ακαδημαϊκά κριτήρια, θα παρέχεται δηλαδή, η δυνατότητα μονιμοποίησης και ακαδημαϊκής εξέλιξης. Ταυτόχρονα, δρομολογούμε την αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών των Σχολών της Αστυνομίας σύμφωνα με τα πρότυπα που ισχύουν σε διακεκριμένες αστυνομικές Ακαδημίες του εξωτερικού. Βασικός μας στόχος, στο πλαίσιο αυτό, είναι να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην «επιχειρησιακή» κατάρτιση των σπουδαστών και στην πρακτικοποίηση των θεωρητικών τους γνώσεων.
Η αναθεώρηση του προγράμματος σπουδών, θα γίνει παράλληλα με την βελτίωση των συγγραμμάτων και των διδακτικών βοηθημάτων των Σχολών της Αστυνομίας. Για τον σκοπό αυτό, πρόκειται να συστηθεί ειδική επιστημονική ομάδα – που θα απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, εμπειρογνώμονες, Ανώτατους και Ανώτερους Αξιωματικούς της Αστυνομίας, κτλ. – για την συγγραφή σύγχρονων αστυνομικών εγχειριδίων και τη μετάφραση επιλεγμένης διεθνούς βιβλιογραφίας. Τέλος, ενισχύουμε το σύστημα μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην επιχειρησιακή επανακατάρτιση και στην πρακτική άσκηση. Για τον σκοπό αυτόν, πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και, ειδικότερα, της μεθόδου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για την διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών σεμιναρίων και προγραμμάτων μετεκπαίδευσης. Στο ίδιο πλαίσιο, σχεδιάζουμε την δημιουργία Σχολής Εκπαιδευτών της Ελληνικής Αστυνομίας κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας. Έτσι, από εδώ και στο εξής, θα αξιοποιούνται υποχρεωτικά όσοι αξιωματικοί της Αστυνομίας απέκτησαν εξειδικευμένες γνώσεις και τεχνογνωσία στο εξωτερικό, με την ενεργό συμμετοχή τους στην διοργάνωση «κυλιόμενων σεμιναρίων». Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες για να μπορέσει η Ελληνική Αστυνομία να φέρει εις πέρας την αποστολή της στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της νέας εποχής, σε πόλεις πυκνοδομημένες και άναρχες πολεοδομικά, που μαστίζονται από νέες και ανοίκειες μορφές εγκληματικότητας.
Μόνον έτσι, η Αστυνομία θα μπορέσει να εκπληρώσει τον διπλό της ρόλο: μηδενική ανοχή στην ανομία, από τη μια μεριά, πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη, από την άλλη. Μόνο με βαθιές τομές στην εκπαίδευση και στην εργασιακή κουλτούρα του προσωπικού της Αστυνομίας, μπορεί κάτι τέτοιο να επιτευχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: