Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Σχέδιο «Καλλικράτης» για την αυτοδιοίκηση

ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ
Συγχώνευση των 57 νομαρχιών σε 13 περιφέρειες, με αιρετούς περιφερειάρχες Σχέδιο «Καλλικράτης» για την αυτοδιοίκηση «Ρίζα του προβλήματος της χώρας δεν είναι η οικονομία, αλλά ο τρόπος διακυβέρνησης» είπε ο Πρωθυπουργός πριν την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου Τελευταία ενημέρωση: 10/01/2010 23:00
Ριζικές αλλαγές στο διοικητηικό σύστημα της χώρας προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.
Το σχέδιο, που πήρε το όνομα «Καλλικράτης» προβλέπει συγχώνευση των νομαρχιών σε 13 περιφέρειες, με αιρετούς περιφερειάρχες, και μείωση των δήμων από 1.034 σε 370.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με αναφορά στην οικονομία, και τόνισε ότι «το ζήτημα της ανεξαρτησίας μας αποτελεί κυρίαρχο μέλημα αυτής της κυβέρνησης, ώστε να αποφασίζουμε εμείς ποιες είναι οι προτεραιότητες».
Ο Γ. Παπανδρέου συνέδεσε το δημοσιονομικό πρόβλημα με την προβληματική διακυβέρνηση της χώρας, εντοπίζοντας σε αυτήν «τη ρίζα του προβλήματος».
Χαρακτήρισε δε, το νέο σχέδιο νόμου για την τοπική αυτοδιοίκηση «ριζοσπαστική δομική αλλαγή» που βάζει «νέα θεμέλια στη λειτουργία και τη δομή της πολιτείας».
Το σχέδιο που παρουσίασε ο Γ. Ραγκούσης προβλέπει τη μετατροπή των νομαρχιών σε διαμερίσματα των περιφερειών καθώς και την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων με τοπική αναφορά στις παλαιές νομαρχίες.
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που τίθενται από αύριο σε δημόσια διαβούλευση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: